joi, 17 ianuarie 2013

Viziunea urbana a unui onestean
Aseară, la vernisarea expoziţiei de artă fotografică „Viziuni urbane”, am avut întâlnire cu creaţia unui doctor ... în fotografie.

Este vorba despre doctorul Ştefan NEAGU- oneştean- născut la 30 decembrie 1978
1997 - Absolvent al liceului "Grigore C. Moisil" Oneşti
2003 - Absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi, specializarea Stomatologie
2012 - Incepe studiul la New York Institute of Photography
Sunt un fotograf care învaţă să se joace cu lumina ...”
şi s-a jucat frumos atâta timp cât într-un interval relativ scurt, în care şi-a exprimat pasiunea cu dăruire, a avut atâtea performanţe:
La concursuri:
- locul I concurs Nikon 
România "Se caută fotografia lunii" , luna septembrie 2011
- locul al III-lea in Marea Finala Nikon Romania "Se caut
ă fotografia lunii" 2011
- locul al III-le la festivalul VSLO 2012 
secţiunea "Nud"
- album foto digital de portofoliu realizat si distribuit prin epublio 
în iBookstore, concurs în cadrul VSLO 2012Lucrările sale au fost publicate în Foto Video Digital, Foto4All, Calendar 2012 Nikon România şi a avut expoziţii:
- Nikon 
România, "Expoziţia nikoniştilor"ediţia a III-a, Bucureşti - 24.02.12 (grup)
- PHOTOsharp "Hall of Frames II" 
în cadrul Photo Romania Festival, Cluj-Napoca - 19.05.12 (grup)
Expoziţia de fotografie SAFO 2012, Bucureşti - 21.06.2012(MTR); 01.10.2012(Cărtureşti) (grup)
Expoziţia de fotografie FOTON, Oneşti - 22.08.2012 (grup)
Expoziţie si atelier de fotografie nocturnă din cadrul "Nocturna bibliotecii oneştene" - 02.11.2012 (grup)
- Expozitia de fotografie 
"Viziuni urbane" în cadrul aniversarii a 10 ani de Club Rotary in Oneşti, expoziţie cu vânzare în scop caritabil - 14.12-2012


Ştefan Neagu ne-a onorat cu includerea acestei expoziţii în patrimoniul artistic al bibliotecii prin acest eveniment şi prin donarea sa completă.
Expoziţia este un crâmpei din portretul familiei oneştene în care cultura a fost un modus vivendi, unde din copilărie ne-a fost stimulat gustul pentru frumos de către cei mari, dornici de a ieşi din tiparele socialismului.
Oneştiul, pe structura complexului industrial, care s-a dezvoltat în acei ani, a devenit un creuzet al multiculturalismului românesc. În oraş erau reprezentanţi din toate provinciile româneşti, cu aspiraţii, cu temeri, cu nostalgii şi certitudini care şi-au unit spiritul în plămădirea unei comunităţi speciale. Comunitate care a împletit arta cuvântului cu rigla de calcul, muzica şi sportul, arta, sub toate aspectele ei, cu grija pentru sănătatea trupului.
Copilăria noastră, a celor semicentenari cu Oneştiul a fost înfrumuseţată şi protejată din dorinţa de linişte şi estetic a părinţilor noştri.
Ei ne-au deschis fereastra către un oraş modern şi entuziast iar noi ne-am simţit liberi.
Prin aceeaşi fereastră a avut plăcerea şi dr. Ştefan Neagu de a privi Oneştiul care mai păstrează urmele începuturilor entuziaste.
Sunt convinsă că va bucura pe fiecare oneştean această viziune a artistului asupra monumentelor de artă presărate în drumul de zi cu zi şi ne va trezi interesul pentru redescoperiri şi chiar scormoniri artistice.

Demersul artistic al autorului stimulat de către prietenul său, dirijorul Cristian Lupeş, a avut şi are şi un scop civic, de păstrare şi conservare a obiectivelor artistice ale oraşului precum şi atenţia acordată cultivării bunului gust.
Ştefan face parte din aceeaşi poveste a familiilor venite să populeze tânărul oraş Oneşti, ştiind să trăiască în notorietate cu discreţie. El reprezintă generaţia de oneşteni care a învăţat să privească oraşul cu mândrie, responsabilitate şi dăruire.

        Din Oneşti provin şi o parte dintre invitaţii dlui Ştefan Neagu, prezenţi la vernisaj, care i-au elogiiat calităţile artistice şi şi-au exprimat mândria de a regăsi în oraş un spirit civic tânăr şi oameni dornici să fie instaurată domnia bunului gust şi recuperarea simţului artistic de calitate.
Cristian LUPEŞ -oneştean- născut în luna martie 1978
Începe cursurile Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi obţine licenţa în fizică şi chimie în anul 1998 la Universitatea Bucureşti.
În 1999 devine student la UNMB Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie muzicală, din 2001 devenind student la secţia dirijat orchestră. Obţine licenţa în anul 2006 şi urmând şi studii de master.
A colaborat încă din timpul studiilor cu dirijori de marcă: Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Alexander Myrat, Seiji Ozawa.
Din 2008 devine doctorand, totodată începând şi activitatea didactică ca asistent universitar al Catedrei de Muzicologie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Încă de când era student a experimentat tot ce ţinea de muzică fiind profesor de muzică, dirijor de cor, corist iar din 2001 devenind colaborator al Agenţiei de Impresariat Artistic Artexim pentru Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu.
Este numit asistentul maestrului Seiji Ozawa şi în 2003 al amestrului Zubin Mehta.
Aş putea să mă opresc aici şi ar fi deja copleşitor. Cristian nu s-a oprit şi bine a făcut. Îmbucurător este faptul că vine des în Oneşti şi işi doreşte extinderea stagiunii muzical artistice, care are o prezenţă de 12 ani la bibliotecă, cu fenomene artistice (teatru, concerte) în care este implicat prin statutul său actual şi prin mândria de a fi oneştean.

Ilina SCHILERU, o tânără, manager artistic, cu o intuiţie bună şi clară.
Curator Ebienale la Artexim pentru Festivalul Internaţional George Enescu şi programs assistent la AnnArt Gallery
A urmat Liceul de Artă “N.Tonitza”, îşi ia licenţa la secţia Grafică a Universităţii Naţionale de Artă “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti cu lucrarea “Ritualuri” şi masterul în acelaşi domeniu cu lucrarea “Portret de familie” care a făcut obiectul unor expoziţii la Bucureşti, Tg. Jiu.
Ilina a legat de ceva vreme relaţii de camaraderie cu familia artiştilor oneşteni prin pasiunea pentru muzică, pictură, artă fotografică.
Se simte bine printre oneşteni, ne descoperă cu mirare, uneori, iar noi o aşteptăm oricând să ne spună povestea experienţei sale artistice şi manageriale în domeniul artei şi să-şi expună lucrările la bibliotecă.
Gheorghe BOGZA – oneştean- invitatul surpriză al evenimentului.
El este cel care a pus la dispoziţia cititorilor bibliotecii un document extrem de valoros „Artişti plastici români şi lucrările lor pentru Oneşti”, cu documentare şi concepţie proprie prin care ne sunt prezentate toate monumentele de for public din Oneşti (sculptură monumentală, basorelief, mozaic ).
Dl inginer este un scormonitor, un personaj responsabil care încearcă să ne apropie de valorile culturale evidente, pe lângă care trecem zi de zi, care îşi doreşte să redescoperim şi să punem în valoare lucrările de artă existente.
Dl Bogza a fost invitat personal de către autorul expoziţiei dl Ştefan Neagu şi a primit, pentru demersul său, aprecierea sculptorului Vlad Ciobanu.

Vlad Ciobanu  oneştean- sculptor, profesor universitar,
este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" din Bucureşti. A avut expoziţii personale şi a participat la manifestările internaţionale de prestigiu.
Domnul Vlad Ciobanu a expus la simpozioane naţionale şi internaţionale: Hobiţa, Sălişte, Măgura, Sighet, Ipoteşti, în Iugoslavia, Bulgaria sau Serbia. A fost distins cu Premiul „Constantin Brâncuşi" pentru sculptură, Medalia de Aur „Dantesca" de la Ravenna şi Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru sculptură iar în anul 2004 a fost declarat cel mai bun sculptor român.
Vlad Ciobanu este un artist implicat în viaţa culturală în aceeaşi măsură ca în cea socială şi politică (amintesc doar iniţiativa curajoasă din 1993 de a trece 300 de lucrări ale artiştilor români peste graniţă în Iugoslavia aflata în plin război, dezaprobând embargoul impus acestei ţări. Iniţiativă prin intermediul căreia artistul şi-a exprimat protestul antrenând într-un demers generos colegi de breaslă români care şi-au dăruit operele spre a fi valorificate în vederea ajutorării copiiilor refugiaţi din calea războiului).
Vlad Ciobanu revine constant în Oneştiul de adopţie pentru a-i oferi strălucirea culturală meritată şi pentru a nu lăsa sclipiciul kitsch-iului să pătrundă profund în viaţa unui oraş încă tânăr.

              Calitatea invitaţilor, a publicului şi valoarea expoziţiei ne-au dat ceritudinea că la bibliotecă am început anul cu dreptul şi că întâmplările artistice de aici vor avea un nivel ridicat, aşteptat de către public.
Vă invităm la bibliotecă, în holul central, să vizitaţi Oneştiul văzut prin lentila fotografică a artistului Ştefan NEAGU!
 

Doina Lili BĂLCĂNAŞU - bibliotecar

2 comentarii:

  1. Va multumesc pentru cuvintele frumoase si sprijinul acordat in proiectul fotografic! Cuvintele dumneavoastra ma onoreaza si ma obliga sa nu ma opresc aici cu acest proiect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare mi-e "teama" ca pasiunea va bate profesia in optiunile tale viitoare! Sa excelezi in tot ce iti place sa faci ca sa fii fericit! Noi oricum te vom "curta" de voie sau ...de nevoie.

      Ștergere