vineri, 22 februarie 2013

O broderie fină pe haina profesională


În perioada 11-15 februarie 2013, la Buşteni,  am avut şansa profesionalǎ de a participa la Cursul de Advocacy pentru Biblioteci Puternice şi Comunitǎţi Unite, curs organizat de ANBPR şi IREX.
Cu paşi timizi dar dorinţǎ îndrǎzneaţǎ am pornit spre CPPI Buşteni unde aveam sǎ întâlnesc “o viitoare echipǎ de advocacy” formatǎ din 22 de bibliotecari, membri ANBPR şi 5 bibliotecari formatori în advocacy: Melinda Bedo, Monica Cosac, Alina Nicola, Mimi Ciobanu şi Nicu Scoruş.
Scopul Cursului de advocacy a fost sǎ ofere celor care lucreazǎ în biblioteci abilitǎţi de advocacy.
Dar ce înseamnǎ advocacy? Şi fiindcǎ acest curs a fost susţinut  şi de IREX aş aminti definiţia Fundaţiei “Bill şi Melinda Gates” , care foloseşte  termenul de “advocacy” pentru a însemna “ Acţiunile întreprinse de persoane sau organizaţii pentru a influenţa luarea deciziilor la nivel local, regional, naţional şi internaţional cu scopul de a ajuta la crearea unei schimbǎri dorite de politici publice ori finanţare în sprijinul bibliotecilor publice”.
Toţi cei prezenţi la curs am format echipe de advocacy, am regizat situaţii în care încercam prin planul de acţiune de advocacy sǎ convingem decidenţii sǎ ne acorde finanţǎri durabile pentru bibliotecile noastre. 


Talentate cum suntem, noi, bibliotecarele, am îmbinat utilul cu plǎcutul şi ne-am alǎturat în data de 14 februarie 2013, la îndemnul doamnei Daniela Drǎghici – advocacy officer, în mişcarea One Billion Rising – o campanie internaţionalǎ de combatere a violenţei împotriva femeilor derulatǎ cu ocazia V-Day.
Metaforic vorbind, pentru mine acest curs reprezintǎ o broderie finǎ pe haina mea profesionalǎ.
Şi cum orice început trebuie sǎ aibǎ şi un sfârşit, cam aşa am încheiat eu şi biblioteca mea acest curs 
   şi… oferind cuvinte în dar în semn de mulţumire pentru tot ce am primit de la acest curs. 


Diana DIŢU - bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu