duminică, 15 decembrie 2013

O LANSARE – EVENIMENT: ALBUMUL ”RESTITUIRI: Pictorul Gh. MOCANU” de Sultana AVRAM

Emoție, împlinire, confirmare a valorii, felicitări, aplauze, flori și amintiri...multe amintiri. O expoziție cu patina timpului pe ramele tablourilor, dar cu frăgezimea senzațiilor desprinse de pe pânze rămasă nealterată. Și un cadou făcut oneștenilor în prag de sărbători: ”Restituiri: Pictorul Gh. Mocanu”, albumul omagial datorat doamnei conf. univ. dr. Sultana Avram și dedicat omului-fanion al artei plastice oneștene.  La tot acest pachet de întâmplări și sentimente puteați participa, dacă nu cumva ați făcut-o deja, sâmbătă, 14 decembrie, cînd a avut loc lansarea albumului, în spațiul expozițional al bibliotecii noastre. Au onorat evenimentul cu prezența și cuvintele lor calde autoarea albumului, dl. Primar al municipiului Onești, Victor Laurențiu Neghină, prof. dr. Aurel Stanciu, criticul de artă Iulian Bucur și ing. Eduard Smeu, cel care și-a asumat resposabiblitatea strângerii fondurilor necesare unei atât de dificile întreprinderi cum este editarea unui album de artă.
           
Cine a fost Gh. Mocanu?  A fost unul din oamenii providențiali ai Oneștilor. Absolvent al Facultății de arte plastice a Institututlui Pegagogic București, preia la începutul carierei catedra de desen a Școlii Generale nr. 5 din Onești unde  înființează, conduce și așază pe poziția de cel mai bun cerc de desen din țară Cercul de desen ”Ion Diaconescu”. În același timp, pictează mult, în ulei dar și în acuarelă, în care a excelat, mărturie stând cele peste 30 de expoziții personale în toată țara și în străinătate. De ce providențial? Pentru că el a fost dispus să renunțe la strălucirea unei cariere artistice care i-ar fi adus mari satisfacții personale și un mare beneficiu de imagine, pentru a le croi drum spre recunoșterea națională și internațională elevilor săi, copiilor Oneștiului, cărora le-a dedicat cea mai mare parte din energia și sufletul său.
           
Opera sa plastică, lăsată deliberat în umbră, merita deplin o recunoaștere, o aducere în lumină. Doamna Sultana Avram, oneșteancă prin adopție în primii ani ai carierei de dascăl, a fost cea care a avut inițiativa alcătuirii albumului. Ne-a vorbit despre structura textului care însoțește reproducerile, gândit  în primul rând ca un remember semnat de cei care l-au cunoscut pe omul Gh. Mocanu și apoi ca pe un reper critic relevând calitățile pictorului Gh. Mocanu, despre dificultăți și satisfacții, despre un crez dublat de o imensă peseverență. O muncă de aproape cinci ani  se vedea încununată de succes, succes datorat în mare parte susținerii financiare a Primăriei Onești, care a dovedit prin aceasta că  înțelege să-și recunoască valorile, să cultive actul autentic de cultură și să-i respecte pe cei care au conferit Oneștiului aura de spiritualitate, iar dl. Primar a confirmat în cuvântul său aceste opțiuni.
            Cu multă afecțiune au intervenit prof. dr. Aurel Stanciu, bun cunoscător al activității profesorului și pictorului Gh. Mocanu, care a menționat etapele parcurse de el pe drumul afirmării, expunând fațetele multiple ale personalității sale, ca și criticul de artă Iulian Bucur, sensibil și profund, aducându-ne în atenție valențele artistice ale lucrărilor scăldate în lumină și invitându-ne să răspundem provocării albumului, zăbovind în fața tablourilor. 

            Ca amfition al acestei atât de așteptate și frumoase întâmplări, vă mulțumesc tuturor, protagoniști și invitați, membri ai familiei Mocanu, prietenilor vechi și foștilor elevi, membrilor Clubului UNESCO pentru Tineret și Copii ”Gh. Mocanu” și echipei inegalabile a Bibliotecii. Fără fiecare dintre voi, nu s-ar fi născut starea de grație care a plutit în aer și care ne-a pătruns în suflete, făcându-ne puțin mai buni și pregătindu-ne pentru apropiatele sărbători.
                                                                                     

                                                                            
 Doina Brumă – sef serviciu AEPC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu