duminică, 18 mai 2014

Am fost aici:

La Biblioteca MARSH
Trei secole - o eternitate, intr-un context istoric atat de agitat al unei tari care dupa numele latinesc Hibernia ar fi trebuit sa isi puna spiridusii (leprechauns) pusi pe glume sa umple lumea de povesti .
Da, atat are biblioteca Marsh din Dublin, 300 de ani. Este cea mai veche biblioteca publica din Irlanda. O tara mandra cu tot ce are si simte.
Istoria bibliotecii incepe in 1701 cand Narcissus Marsh, arhiepiscop al Dublinului si fost rector al Trinity College – Dublin, a gandit sa o ridice.
Situata in apropierea Catedralei St. Patrick, batrana biblioteca este localizata prin repere moderne sau modernizate: statia politiei din Kevin Street precum si Catedrala St Patrick care a fost trasformata in muzeu national de interes public prin care irlandezii isi exprima mandria de a fi catolici, talentati si prolifici scriitori si mandri luptatori pentru pace si independenta nationala.
Prinsa de efuziunea verdelui irlandez m-am luat cu alte povestiri, si nu este de mirare, intr-o tara in care povestile, legendele fac parte din istoria plina de durere dar si de optimism a unor oameni carcotasi, pusi pe glume dar mai ales mandri. 
De aceea trebuie sa va spun de la inceput ca toate cartile sunt de provenienta irlandeza !

Structura interna a bibliotecii a ramas neschimbata de peste 300 de ani iar parfumul cartilor, chiar daca unora nu le provoaca o senzatie placuta olfactiv, te provoaca in a descoperi cartile de pe rafturile ce stau sa se rupa de greutatea lor in … ani si valoare stiintifica. Si nu este de mirare mai ales ca rafturile de stejar negru au varsta bibliotecii, 300 de ani.
Cartile sunt asezate in doua galerii legate de o mica sala de lectura.
Prima galerie adaposteste 10.000 de carti din domenii diverse ca istorie, drept, stiinte politice, scrieri clasice si de stiinta ce au apartinut episcopului Edward Stilingfleet, un ecleziast de la sfarsitul secolului 17.
In aceeasi sala sunt si cartile donate de catre hugenotul dr. Elias Bouhereau, refugiat din La Rochelle in anul 1695, care a fost primul bibliotecar al bibliotecii Marsh.

Biblioteca cuprinde peste 25.000 de carti din secolele XVI, XVII si XVIII, pe langa aproximativ 300 manuscrise, si aproximativ 80 de carti (incunabule) incepand cu anul 1501.
A doua sala cuprinde carti lasate mostenire de catre episcopul Marsh care s-a evidentiat ca expert in lingvistica, colectia sa incluzand scrieri in ebraica, araba, aramaica, siriana si copta. Donatia lui cuprinde si “Principia Mathematica” (1687) faimosul tratat despre gravitatie a lui Newton. O parte din valoroasa sa colectie de manuscrise orientale se gaseste la Biblioteca Bodleiana din Oxford.
Printre manuscrisele existente in colectiile bibliotecii este de remarcat un volum, Viata Sfintilor irlandezi, în latină din anul 1400, precum şi 16 madrigale şi alte piese musicale.
Cărţi şi periodice referitoare la Irlanda şi publicate în ultima sută de ani sunt organizate într-o cameră separată din colecția principala.
In capatul celei de a doua sali de lectura exista trei nise ce au forma de alcov in care, sub cheie, sunt tinuti cititorii care doresc sa consulte cartile rare si foarte valoroase.
Pentru ca aici gasiti carti din 1472, precum cea donata de episcopul John Stearne, carti cu litere de aur,  dar si carti atinse de agitata istorie irlandeza, precum volumul vechi patruns de glontele unui revolutionar irlandez, manuscrise originale ale lui Isaac Newton, Tycho Brahe, Galileo si multi altii, harti si manuscrise, prime editii sau carti rare printre care se regasesc si cele referitoare la Transilvania.
Amintind de Transilvania, am ajuns la Bram Stocker, cel care ne-a pus un stigmat …literar si care in 1866 a studiat in acesta biblioteca in care exista si astazi, in deplina folosinta de peste 300 de ani, masa de studiu.
La aceeasi masa a studiat si James Joyce, unul dintre cei mai influienti scriitori ai secolului XX,  care a trecut pragul acestei biblioteci in anul 1902.
Biblioteca fiind atat de bine conservata nu putea lipsi … o fantoma! Fantoma arhiepiscopului:
Într-o zi, pe când arhiepiscopul Marsh trăia in propriul sau palat, nepoata lui, Grace a venit să-l viziteze şi să rămână cu el pentru un timp. Fiind la o varsta frageda si …critica, 19 ani, s-a indragostit de un cleric cu care a fugit in lume si s-au casatorit in secret. Intuind ca arhiepiscopil va fi foarte afectat, nepoata si-a recunoscut vina cerandu-i irtare prin intermediul unei scrisori pe care a lasat-o intr-una din cartile din biblioteca. Arhiepiscopul a cautat dar nu a gasit acea scrisoare …pana acum! Si asa, in fiecare noapte, fantoma sa intra in biblioteca cautand scrisoarea in cartile de pe rafturi.
D o a r   c a n d   b i b l i o t e c a   e s t e   i n c h i s a !
Miroase a carte veche, se aude scartaitul podelelor si al scaunelor vechi, unele de peste 300 de ani, intr-o biblioteca in care tehnologia moderna sta discret, intr-un colt, pentru a lasa loc istoriei si povestilor, atat de iubite de irlandezi, sa insoteasca vizitatorii, iubitori de carte.
 Va las sa-i descoperiti o parte din interior prin imaginile de pe site-ul bibliotecii deoarece fotografierea este restrictionata.


Doina Lili BALCANASU - bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu