luni, 30 aprilie 2012

ANBPR (26 – 28 aprilie 2012): O noua Conferinta – un IMPACT transformator


S-a ales un oras cu traditie multiculturala, frumos si plin de flori, un colectiv de bibliotecari tineri, primitori si ingeniosi si s-a lansat invitatia in toata tara.
Lume, lume, … lume buna, bibliotecareasca a descins, joi, 26 aprilie 2012, in Sala mare a Palatului Culturii din Targu Mures, unde in deschiderea Conferintei, presedintele ANBPR, dna Doina POPA, a evidentiat colaborarea fructuoasa a asociatiei cu IREX prin programul BIBLIONET si a vorbit despre colaborarile si parteneriatele incheiate de catre ANBPR cu ministere si consilii judetene si locale, la nivel national, pentru sustinerea si vizibilitatea activitatii bibliotecilor in comunitate.
Aici trebuie remarcata prezenta extrem de calda si implicata a autoritatilor locale si judetene din Mures chiar din deschiderea Conferintei.
Paul BARAN, director Program BIBLIONET, campion, declarat, al digitizarii bibliotecilor, ne-a orientat spre o eficientizarea a relatiei biblioteca – administratie publica si a vorbit despre programele initiate de IREX in vederea includerii permanente a bibliotecilor pe agenda publica.
Totodata a subliniat faptul ca performantele programului BIBLIONET in Romania l-au determinat, in premiera, pe Bill GATES sa trimita o scrisoare la Consiliul Europei in vederea sustinerii bibliotecilor publice romanesti.
Extrem de interesante au fost si celelate interventii, ca prezentare dar mai ales din punct de vedere profesional si sunt sigura ca vom parcurge continutul acestora de pe site-ul ANBPR.
Trebuie sa-mi exprim bucuria de a reintalni grupul de bibliotecari de la Chisinau, condus cu maiestrie si intelepciune de catre dna conf. univ. dr. Lidia KULIKOVSKI. Ne-au incantat cu seriozitatea , profesionalismul si caldura specifice moldovenilor de peste Prut.
Conferinta a avut si un caracter international prin prezenta si expozeul  reprezentantilor unor biblioteci din Ucraina si Ungaria.
Prezenta tinerilor studenti la biblioteconomie, de la Universitatea de Vest din Timisoara, a fost inspirata, ei putand lua contact din timp cu problemele dar si initiativele profesionale.
Editurile Corint, Rao si redactia Who is Who pentru Romania au insotit Conferinta prin prezentarea ofertelor lor si interventii in plen.
Workshop-urile:
“Cursurile pentru comunitate- serviciu al bibliotecii publice”
“Biblioteca multiculturala – strategii si perspective IFLA”
Resurse de invatare – experimentati, creati si partajati!”
 la care reprezentantele bibliotecii onestene (Doina BRUMA – sef serv. A.C.I., Doina-Lili BALCANASU si Daniela PUSCASU) au participat, ne-au oferit ocazia sa imaginam, sa invatam si sa colaboram.
Sectiunea tinerilor bibliotecari ne-a oferit posibilitatea sa aflam ca unele probleme si teme de dezbatere din biblioteci  pot fi rezolvate prin metode moderne, interactive, cu entuziasm si determinare.
Bogate au fost temele puse in discutie, multe au fost implinirile si realizarile prezentate (unele chiar premiate). Pentru unele biblioteci (comunale si satesti) de-a dreptul coplesitoare, dar, IREX are permanent mana intinsa catre acestea si noi toti, ochiul vigilent al ANBPR-ului cu ajutorul sau nemijlocit precum si determinarea fiecaruia dintre noi poate face ca IMPACTUL transformator al bibliotecii in comunitate sa evidentieze rolul esential al BIBLIOTECARULUI in societate.
Felicitari colegilor de la Targu Mures si jos palaria! in fata tinerei directoare a Bibliotecii Judetene, dr. Monica AVRAM.
Multumiri de la bibliotecarii (din) ONESTI!

Doina-Lili Balcanasu - bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu