miercuri, 9 mai 2012

Recomandăm o carte: Invenţia lui Hugo Cabret


Cartea pe care vi-o recomand astăzi este cea care a stat la baza filmului realizat de Martin Scorsese, "Hugo", film pentru care regizorul a primit în acest an Premiul Globul de Aur.
Brian Selznick, autorul romanului "Invenţia lui Hugo Cabret", s-a născut în New Jersey şi a lucrat după absolvirea colegiului într-o librărie pentru copii, unde a fost ilustrator pentru multe cărţi şi pentru diverse evenimente organizate de librărie.
Poate că acesta este motivul pentru care, la prima vedere, "Invenţia lui Hugo Cabret" pare a fi o carte pentru copii. Hugo Cabret se înscrie pe linia orfanilor lui Dickens, acei copii cu capacităţi de înţelegere a vieţii ieşite din comun, copii pe care destinul i-a lovit din plin fără a le altera însă talentul şi nobleţea sufletească. Orfan al unui foarte bun ceasornicar, Hugo trăieşte într-o gară, în Paris, având grija ceasurilor mecanice ale acestei gări. El de fapt, locuieşte la propriu într-un ceas, ceea ce eu găsesc a fi un simbol încântător pentru ideea că timpul poate fi cucerit. Băiatul îşi dedică mai multe luni pentru a repara, pentru a readuce la "viaţă", o maşinărie ciudată, un soi de robot mecanic, lucru care îl va purta într-o călătorie captivantă în viaţa celui ce a inventat acel omuleţ mecanic. Inventatorul este nimeni altul decât Georges Melies, cel care şi-a început cariera ca magician, pentru ca mai apoi, după ce Fraţii Lumiere au inventat filmul, să-şi construiască un aparat de filmat şi să devină primul cineast important francez. A făcut sute de filme mute care s-au bucurat de mare succes înainte de primul război mondial. Georges Melies a fost un vizionar, primul care a înţele că filmul nu trebuie să reflecte neapărat viaţa reală, el poate avea capacitatea de a capta visele.
Cartea are o grafică deosebită, mai bine de jumătate din conţinutul volumului este ocupat de imagini. Când o grafică bună se întâlneşte cu o poveste bună, vă daţi seama că rezultatul este nemaipomenit. Iar când întreaga carte îi insuflă cititorului optimism şi credinţa în ideea că toţi avem rostul nostru bine definit pe această lume – "pentru că lumea este o maşinărie complexă, fără piese de rezervă" - după cum afirmă micul protagonist al cărţii, atunci lectura devine una cu adevărat memorabilă.


Nicoleta SĂLBATECU - bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu