vineri, 15 iunie 2012

CÂŢI CA EI?


Ne plângem că avem copii pe care nu-i mai putem rupe din faţa calculatorului sau a televizorului. Ne plângem de tinerii care nu comunică decât prin onomatopee sau sms-uri.
Aseară am avut ocazia, încă o dată, să-i vedem alături de noi în cadrul proiectului bibliotecii “Pledoarie pentru Şah”, pe copiii care încă mai visează, întradevăr pe o tablă de şah, care îşi construiesc propriile poveşti cu regi şi regine, pioni şi ture.
Ne-am întâlnit în pragul serii pentru a promova şahul, pentru a onora munca de peste un an a domnului antrenor Emil Palade şi pentru a da un imbold tinerilor participanţi.
În deschidere am facut o prezentare a rezultatelor Atelierului de şah din cadrul bibliotecii, i-am aplaudat pe cei merituoşi apoi am urmarit un film despre “Experimentul Polgar”.
Un film despre povestea ascensiunii celei mai prodigioase şahiste din lume, Judit Polgar dar mai ales despre inventivitatea tatălui ei, Laszlo Polgar, care a imaginat un program de dezvoltare a copiilor dar şi de învăţare a şahului, probat pe cele 3 fiice ale sale, cu rezultate remarcabile.
Polgar a demonstrat prin această metodă că nu ne naştem genii ci devenim genii. Şi a demonstrat acest lucru mai ales prin intermediul Juditei (Susan) care a fost supranumită Mozartul şahului, prima femeie din lume care a participat la turneele masculine de şah, singura şahistă care a reuşit să învingă 9 campioni mondiali şi prima care a reuşit să joace direct într-un campionat mondial de şah masculin.
După liniştea şi curiozitatea de care au dat dovadă tinerii şahişti prezenţi la videoproiecţie a urmat Combinaţia “nemuritoare” din partida Anderssen-Kieseritzky (Londra, 1851) prezentată de către dl. antrenor de şah Emil Palade pe tabla de şah realizată special pentru astfel de demonstraţii. Imaginile cred că sunt sugestive: atenţia şi implicarea au fost totale.

 

Simultanul susţinut de către Ştefan Capmare, campionul nostru, a reuşit să nască pasiuni, „sparing-partenerii” lui dovedindu-se redutabili, astfel prelungind cu mult timpul preconizat desfăşurării acestei secţiuni din program.
Concursul a fost cireaşa de pe tort, deoarece am văzut aseară tineri de la 6 la 16 ani dornici să se bată, să se confrunte, să se ajute şi să-şi împărtăşească ideile pe tabla de şah.

 
Chiar dacă au fost anunţaţi că nu este un concurs propriu-zis, ci doar o competiţie în favoarea promovării şahului, seriozitatea şi concentrarea de care au dat dovadă ne-au surprins pe mulţi.
Locurile au fost neîncăpătoare la cele 15 table de şah, dorinţa de a înfrunta un partener mai bun pentru a da măsura valorii de sine fiind ţelul multora dintre participanţi.
Noi, cei mari, nu am reuşit decât să încercăm să le intrăm în ritm şi joc. Unii părinţi au venit să-i susţină sau să le dea un imbold, dar prezenţa lor nu a fost necesară decât ca simpli spectatori ori ca ajutoare ale bibliotecarilor care au avut rolul de a amenaja „teritoriul de bătaie”.
Şi-au spus unii altora multe poveşti, poate desprinse din cărţile citite sau din lecţiile învăţate de la domnul antrenor.
Aceştia sunt câştigătorii care au primit diplome şi cărţi drept premii precum şi o intrare gratuită la filmul Cronici, sâmbătă, 16 iunie 2012: Ştefan CAPMARE, David CAPMARE, Mihai AVRAM, Vlad PROHOZESCU, Flaviu MĂRĂŞESCU, Mihai TAPALAGĂ, Lucian BOROŞ, Andrei IONESCU, Horea NICOLCEA, Alexandru NICOLCEA, Andrei ARTAN, George RADU, Ştefan TOMA, Victor ALECU, Bianca ALEXE, Rareş POPA, Mihai TOADER, Mihai IRIMIA, Jonathan PAŞCU, Fernanda MINGHIREŞ, Mihnea PAVEL, Isabela ŞIMON.

Ceilalţi participanţi s-au bucurat de aprecierea noastră şi au primit diplome: Cristiana DIŢU, Ionuţ TABALAE, Tudor PRICOP, TUDOR TRANDAFIR, Dragoş LUCA, Ioan-Sergiu APOSTU, Ştefan OLTEANU, Luca LUPU, Maria TIHOC, Mircea DOCHIŢESCU, Andrei CHIRCU, Maxim ŢÎNGĂIALĂ, Francesca CĂTEA, Tudor PASCU, George GUZGAN, Andrei MARTIN, Eduard ŞIMON, Eusebiu STRATULAT, Alexandru TRIŞCARU.
Sperăm să fi plecat cu amintiri frumoase şi să revină pe perioada vacanţei la cursurile din cadrul atelierului de şah.
A lipsit publicul. Păcat că nu aţi fost, păcat că nu aveţi încredere că se poate şi altfel pentru a-i susţine pe cei mici, cei care pot grăbi timpul şi care ne pot demonstra că se poate trăi „ca afară”.
Am spus de multe ori că în bibliotecă se întâmplă lucruri minunate.
Populaţi spaţiul generos al bibliotecii, veniţi cu idei şi mai ales îndemnaţi-vă copiii să vină aici.
Cu cât vă apropiaţi mai mult de bibliotecă îi veţi înţelege rostul, poveştile şi veţi putea face parte din distribuţia unei lumi pline de vise şi certitudini.
Încercaţi, copiii dumneavoastră sunt deja aici!






Doina Lili BĂLCĂNAŞU - bibliotecar
coordonator proiect

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu