joi, 13 februarie 2014

Preluăm şi vă sugerăm la rândul nostru

Cărţi jubiliare pentru copii în 2014

Revistă bibliografică
Dragi cititori, vă propunem spre atenţie cărţile jubiliare în 2014:
Cartea junglei de Rudyard Kipling 120 de ani de la publicare.
Cartea junglei este o culegere de povestiri scrise de Rudyard Kipling, în perioada în care a trăit în Vermont. Cea mai cunoscută parte cuprinde trei povestiri despre aventurile unui „pui de om” abandonat, Mowgli, crescut de lupi în jungla indiană. Cele mai cunoscute dintre celelalte sunt Rikki-Tikki-Tavi, povestea unei viteze manguste, şi Toomai al elefanţilor, povestea unui tânăr îmblânzitor de elefanți.
O călătorie spre centrul Pământului de Jules Verne – 150 de ani de la publicare.
O călătorie spre centrul Pământului a fost publicat în 1864 şi este un roman care face parte din seria Călătorii extraordinare. Romanul este constituit dintr-un amestec abil de fapte ştiinţifice, extrapolări şi aventuri. O călătorie spre centrul Pământului reflectă preocupare de o ştiinţă tânără, criptologia (ştiinţă care se ocupă de studiul scrierilor cifrate). Continuarea romanului prezintă o descriere a Islandei la sfârşitul secolului al XIX-lea, apoi se axează pe două ştiinţe în plină ascensiune: paleontologia (ştiinţa care se ocupă cu studiul dezvoltării vieţii pe Pământ); geologia(ştiinţa care se ocupă cu studiul structurii şi formării Pământului).
O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale 130 de ani de la publicare.
O scrisoare pierdută a fost publicată în 1884 şi reprezintă o comedie de moravuri sociale şi politice. Lucrarea este compusă din 4 acte şi evocă viaţa publică şi de familie de la sfârşitul secolului trecut. Tema ei este demascarea prostiei umane şi a imoralităţii publice şi private.
Cei trei mușchetari de Alexandres Dumas 170 de ani de la publicare.
Cei trei muşchetari reprezintă un roman care relatează aventurile unui tânăr d`Artagnan după ce soseşte la Paris în urmărirea visului său de a deveni un muşchetar al regelui. d`Artagnan însă nu este unul din muşchetarii din titlu, acestea se referă la prietenii săi Athos, Porthos și Aramis. Aventurile lui d`Artagnan continuă şi în alte două romane ale lui Dumas: După douăzeci de ani şi Vicontele de Bragelonne.
Băieţelul din Coliba Albastră de Spiridon Vangheli 50 de ani de la publicare.
Cartea include 5 capitole: Băiețelul din Coliba Albastră; În ţara lui Moş Crăciun; Al cui e soarele?; Candela lui Ştefan cel Mare şi În ospeţie la Făt-Frumos.
Morcoveaţă de Jules Renard 120 de ani de la publicare.
Morcoveaţă este personajul central al romanului (se numeşte Morcoveaţă din cauza culorii părului) şi reprezintă tipul copilului nevoit să îndure asprimea şi nedreptatea familiei sale, în special a mamei. Aceasta îi face viaţa plină de chinuri. Îl însărcinează cu toate treburile casei şi îl găseşte „ţap ispăşitor” al tuturor relelor făcute de fraţii lui. La sfârşit, micuţul se revoltă împotriva mamei sale, răspuzând pentru prima dată „nu” la porunca acesteea şi declarând tatălui său că nu mai doreşte să trăiască cu mama lui.
Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain 130 de ani de la publicare.
Aventurile lui Huckleberry Finn reprezintă un roman al cărui erou principal este un băiat pe nume Huckleberry Finn. Acesta trăieşte în târguşorul american imaginar St. Petresburg, Missouri, situat pe râul Mississippi. Duce o viaţă de hoinar până când o văduvă îl ia să îl educe şi să-l înveţe carte. Când prinde şi el puţin gustul noului mod de viaţă, apare tatăl său care îl răpeşte şi îl duce pe o insulă a râului pentru a-l dezvăţa cu forţa de bunele maniere proaspăt învăţate. În final, Huck se retrage împreună cu prietenii săi pe teritoriul indian.
Despot-Vodă de Vasile Alecsandri 135 de ani de la publicare.
Drama romantică Despot-Vodă are ca temă Moldova în perioada de decadenţă de după Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ideea este că perioadele de instabilitate politică fac posibilă ascensiunea ariviştilor. Vasile Alecsandri a preluat subiectul din cronica lui Grigore Ureche.
Crăiasa Zăpezii de H.C. Andersen 170 de ani de la publicare.
Crăiasa zăpezii reprezintă un basm, care descrie aventurile şi peripeţiile băiatului Kay şi surioare sale, Gherda. Răpit de Crăiasa Zăpezii, Kay este vrăjit, dar dragostea surioarei sale, îl va salva de răutatea Crăiesei Zăpezii

Text preluat de pe:
Regatul spiriduşilor – blog pentru copii al Filialei Târgu Mureş

Îi felicităm şi le mulţumim!

Pe cititorii noştri interesaţi îi aşteptăm să împrumute aceste cărţi ce se află şi pe rafturile bibliotecii noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu