vineri, 30 ianuarie 2015

DULCIURI DE POVESTE


Auzim tot mai des de la un timp despre cum să mâncăm sănătos. Aflăm că toate produsele alimentare care conţin conservanţi, coloranţi, zahăr alb şi făină albă sunt periculoase pentru sănătate.
Pe posturile de radio şi televiziune, la şcoală, în familie se vorbeşte mereu despre acest subiect.
Dar ce faci când etichete frumos colorate şi reclame ce prezintă produse ochioase te îndeamnă să le guşti? Fiecare dintre noi va reacţiona într-un fel sau altul. Mai bine să vedem ce a făcut autoarea cărţii pe care m-am gândit să v-o recomand astăzi.
Se numeşte Olivia Steer şi o cunoaşteţi din emisiunile de televiziune. Mamă la rândul ei, în urmă cu 4 ani pe când se afla cu fiul său într-un supermarket, îl surprinde pe acesta admirând o frumoasă vitrină frigorifică plină cu tot felul de prăjituri, jeleuri şi bomboane în cele mai strălucitoare culori. Desigur, erau acele produse ce conţin de obicei multitudinea de coloranţi şi conservanţi dăunători sănătăţii. Conştientă de acest lucru, Olivia Steer ia hotărârea să reproducă (vizual desigur) acele dulciuri. Culorile şi ingredientele au fost înlocuite cu produse naturale: legume, fructe, miere etc. preparatele fiind la fel de îmbietoare, dar mai gustoase şi sănătoase. A hotărât ca totul să fie o joacă şi să plece din poveste. Din experienţă ştie că un copil învaţă mai uşor dacă ascultă o pildă sau o poveste decât atunci când îi repeţi zilnic: “nu este corect”, “nu este voie” sau “nu este sănătos”.
Şi cum o mamă adevărată nu se gândeşte doar la puiul ei, a considerat că ar fi bine ca din efortul său de a-i educa pe cei mici să respecte natura şi darurile ei, să se înfrupte şi ceilalţi copii şi mămicile lor. Aşa a apărut cartea cu titlul ”Dulciuri de poveste” într-o grafică deosebită, prin contributia Editurii Humanitas. În paginile ei găsiţi 12 reţete dulci din ingrediente alese, pregătite în joacă. Fiecare dintre ele are în spate o poveste scoasă parcă din tolba lui Petre Ispirescu. Limba veche în care sunt scrise aceste poveşti presărate cu arhaisme şi regionalisme aduc un omagiu vieţii simple şi ne duce cu gândul la relaţia curată pe care trebuie s-o avem cu plantele, fiinţele, apa şi roadele pământului.
Cuvintele vechi, regionalismele nu trebuie să vă sperie. Cartea este însoţită de un dicţionar care să vă ajute să înţelegeţi mai uşor poveştile atât de pitoreşti.
Dulciurile preparate nu doar desfată gustul dar au şi rol vindecător: repară rănile şi sufletele celor ce le gustă. Împăraţi, babe şi moşnegi întineresc după ce le mănâncă, cei tineri cresc sănătoşi şi viguroşi, bolnavii se vindecă.
Bucătarii şi ajutorii de bucătari sunt Ileana Cosânzeana, Făt-Frumos, balauri, zmei, împărătese, cai năzdrăvani şi zâne. Împreună scriu filă cu filă şi ne învaţă să căpătăm curaj, înţelepciune, sănătate şi vigoare. Bucătăria se află în palate strălucite, în păduri fermecate sau în coliba unor bătrâni de treabă.
Şi pentru ca argumentul să fie mai trainic, realizatorii cărţii au adăugat şi fotografiile în mărime naturală ale produselor. Cred că v-am făcut curioşi deja: reţete strecurate în poveşti, eroi altfel, o adunare greu de înţeles. Toate duc însă la un rezultat minunat: sănătate şi un mod plăcut de socializare între părinţi şi copii.
Dacă nu sunteţi pe deplin convinşi de cele spuse, vă invit la bibliotecă. Cartea vă aşteaptă-n raft să vă convingeţi singuri şi cu siguranţă veţi descoperi multe alte lucruri inedite. Mulţi dintre voi chiar cochetaţi cu bucătăritul şi ar fi o modalitate excelentă de a vă perfecţiona. Şi nu uitaţi povestea! Este foarte important să nu despărţiţi povestea de reţetă. O lume întreagă locuieşte între paginile acestei cărţi! Filă cu filă străbateţi codri de argint, cutreieraţi palate strălucite, zburaţi peste mări şi ţări. De peste tot vă veţi întoarce mai curajoşi, mai înţelepţi, mai sănătoşi!
Lectură plăcută şi... poftă bună!
Rodica ZAHARIA -bibliotecar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu