Auzim
tot mai des de la un timp despre cum să mâncăm sănătos. Aflăm
că toate produsele alimentare care conţin conservanţi, coloranţi,
zahăr alb şi făină albă sunt periculoase pentru sănătate.
Pe
posturile de radio şi televiziune, la şcoală, în familie se
vorbeşte mereu despre acest subiect.
Dar
ce faci când etichete frumos colorate şi reclame ce prezintă
produse ochioase te îndeamnă să le guşti? Fiecare dintre noi va
reacţiona într-un fel sau altul. Mai bine să vedem ce a făcut
autoarea cărţii pe care m-am gândit să v-o recomand astăzi.
Se
numeşte Olivia Steer şi o cunoaşteţi din emisiunile de
televiziune. Mamă la rândul ei, în urmă cu 4 ani pe când se afla
cu fiul său într-un supermarket, îl surprinde pe acesta admirând
o frumoasă vitrină frigorifică plină cu tot felul de prăjituri,
jeleuri şi bomboane în cele mai strălucitoare culori. Desigur,
erau acele produse ce conţin de obicei multitudinea de coloranţi şi
conservanţi dăunători sănătăţii. Conştientă de acest lucru,
Olivia Steer ia hotărârea să reproducă (vizual desigur) acele
dulciuri. Culorile şi ingredientele au fost înlocuite cu produse
naturale: legume, fructe, miere etc. preparatele fiind la fel de
îmbietoare, dar mai gustoase şi sănătoase. A hotărât ca totul
să fie o joacă şi să plece din poveste. Din experienţă ştie că
un copil învaţă mai uşor dacă ascultă o pildă sau o poveste
decât atunci când îi repeţi zilnic: “nu este corect”, “nu
este voie” sau “nu este sănătos”.
Şi
cum o mamă adevărată nu se gândeşte doar la puiul ei, a
considerat că ar fi bine ca din efortul său de a-i educa pe cei
mici să respecte natura şi darurile ei, să se înfrupte şi
ceilalţi copii şi mămicile lor. Aşa a apărut cartea cu titlul
”Dulciuri de poveste”
într-o grafică deosebită, prin contributia Editurii Humanitas. În
paginile ei găsiţi 12 reţete dulci din ingrediente alese,
pregătite în joacă. Fiecare dintre ele are în spate o poveste
scoasă parcă din tolba lui Petre Ispirescu. Limba veche în care
sunt scrise aceste poveşti presărate cu arhaisme şi regionalisme
aduc un omagiu vieţii simple şi ne duce cu gândul la relaţia
curată pe care trebuie s-o avem cu plantele, fiinţele, apa şi
roadele pământului.
Cuvintele
vechi, regionalismele nu trebuie să vă sperie. Cartea este însoţită
de un dicţionar care să vă ajute să înţelegeţi mai uşor
poveştile atât de pitoreşti.
Dulciurile
preparate nu doar desfată gustul dar au şi rol vindecător: repară
rănile şi sufletele celor ce le gustă. Împăraţi, babe şi
moşnegi întineresc după ce le mănâncă, cei tineri cresc
sănătoşi şi viguroşi, bolnavii se vindecă.
Bucătarii
şi ajutorii de bucătari sunt Ileana Cosânzeana, Făt-Frumos,
balauri, zmei, împărătese, cai năzdrăvani şi zâne. Împreună
scriu filă cu filă şi ne învaţă să căpătăm curaj,
înţelepciune, sănătate şi vigoare. Bucătăria se află în
palate strălucite, în păduri fermecate sau în coliba unor bătrâni
de treabă.
Şi
pentru ca argumentul să fie mai trainic, realizatorii cărţii au
adăugat şi fotografiile în mărime naturală ale produselor. Cred
că v-am făcut curioşi deja: reţete strecurate în poveşti, eroi
altfel, o adunare greu de înţeles. Toate duc însă la un rezultat
minunat: sănătate şi un mod plăcut de socializare între părinţi
şi copii.
Dacă
nu sunteţi pe deplin convinşi de cele spuse, vă invit la
bibliotecă. Cartea vă aşteaptă-n raft să vă convingeţi singuri
şi cu siguranţă veţi descoperi multe alte lucruri inedite. Mulţi
dintre voi chiar cochetaţi cu bucătăritul şi ar fi o modalitate
excelentă de a vă perfecţiona. Şi nu uitaţi povestea! Este
foarte important să nu despărţiţi povestea de reţetă. O lume
întreagă locuieşte între paginile acestei cărţi! Filă cu filă
străbateţi codri de argint, cutreieraţi palate strălucite,
zburaţi peste mări şi ţări. De peste tot vă veţi întoarce mai
curajoşi, mai înţelepţi, mai sănătoşi!
Lectură
plăcută şi... poftă bună!
Rodica
ZAHARIA -bibliotecar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu