vineri, 24 octombrie 2014

DRAGA MEA PRIETENĂ!

Un apelativ prin care Mihaela m-a consemnat încă de la primul contact virtual, după întâlnirea noastră de la Conferinţa Naţională Biblionet din 2013 de la Bucureşti.
Ne-am împrietenit la o întâlnire profesională şi am continuat în mediul virtual, acolo unde Mihaela este foarte activă şi unde, luând iniţiativa, mi-a dăruit o poezie. Poezie pe care mi-a dăruit-o cu generozitatea unui creator care debordează de imaginaţie şi har artistic.
M-a surprins plăcut chiar dacă poezia era tristă, dându-mi seama doar ca cititor de poezie, că este un poet deja format:
M-am întâlnit cu timpul
M-am întâlnit cu timpul într-o seară.
Fuma secunde-uşor, fără regret
Şi mesteca minutele,-ntr-o doară
Uitându-se, la mine prea discret.


Eu am pierdut şi zilele din mână
Pe caldarâm mergeau ceasuri tăcând
S-a aşezat, în plete, noua brumă
Când l-am simţit, spre mine-ncet, urcând.

Mătasea lui, când m-a atins pe faţă
În suflet, picurându-mi nostalgii,
Am vrut, să-nnod atingerea...cu-o aţă
Dar am aflat că pleci fără să vii.

M-am întâlnit cu timpul într-o seară.
Purta pe braţe toamna, grea cu ploi,
I-am spus, de tine, simplu, într-o doară
Şi mi-a trimis îngheţul dintre noi.

Eu i-am postat pe blog, pe pagina “Cutia cu poezii” această primă poezie, apoi altele, invitând-o totdată să ne facă o vizită. Am convenit că cel mai potrivit moment ar fi ... toamna.
Sunt câteva coincidenţe care ne-au legat sufleteşte. Primul ar fi că amândouă iubim toamna, toamna în care mie îmi place să respir şi din care Mihaela nu mai conteneşte a se inspira. Culorile toamnei pe care eu le vizualizez şi le imortalizez, uneori, fotografic, ea le împleteşte în versuri.
Mai avem şi alte lucruri în comun înafară de profesia de bibliotecar şi modul în care ştim să ne-o onorăm.
De exemplu pisicile: eu mi le fotografiez, Mihaela le dedică poezii.
O altă coincidenţă frumoasă a fost apropierea Mihaelei de descendenţii familiei Chrissovelony, familie de bancheri-aristocraţi care a impus ca un punct de reper localitatea Ghidigeni în perioada interbelică, conacul acestei familii fiind un loc de refugiu dar şi de întâlniri ale aristocraţiei româneşti şi chiar a capetelor încoronate ale României din acea vreme.
Jean Chryssovelony – „o inteligenţă sclipitoare, creator, finanţator şi preşedinte al formaţiunii de transporturi automilitare „Regin Maria” în timp de război fiind prieten cu Maruca Enescu (Maria Cantacuzino-Enescu) este prezent ca însoţitor al acesteia în drumul spre Tescani în volumul „Lumini şi umbre” (Oneşti: Aristarc, 2000), pe care biblioteca noastra îl deţine, şi pe care i l-am împrumutat acum ceva timp spre documentare Mihaelei. Mihaela Gudană fiind cea care a realizat în anul 2014 Monografia comunei Ghidigeni ( Editura Armonii Culturale din Adjud).
Armonia culorilor toamnei sigur ne v-a urmări relaţia de prietenie şi ne v-a oferi şi alte momente de revelaţie artistică.
Una din poeziile dăruite de către buna mea prietenă va este o poezie în care mă regăsesc, acum în toamnă şi din dorinţa reîntregiri familiei mele formate din două suflete pereche:

Toamna noastră
Privind în urmă, vara, ne părăseşte tristă,
Lăsând într-o poveste toţi macii din iubiri,
Cuvintele alese din amintiri rezistă
În valul nebuniei, descoperind simţiri.

Azi, vine toamna noastră, cu soarele în suflet,
Să ne îmbrace galben când împărţim priviri
Ne căutăm prin lume cu ruginiu în plânset
Dar ne-om găsi în ploaie, făcând mărturisiri.

Lăsăm în urmă timpul şi împărţim azi toate
Când ne cuprinde toamna, nu ne găsească trişti!
Suntem doi şi-mpreună iubim doar cât se poate
Şi-aud cum depărtarea îmi strigă că exişti.

Îți dăruiesc o toamnă, cu tot ce ea înseamnă
Prin anii vieţii noastre adie vântul nou,
Iubirea noastră mare în anotimp ne cheamă,
Să retrăim o vrajă adusă de-un ecou.


Invitaţii Mihaelei au fost alţi doi buni prieteni, poeta Elena Spiridon şi prozatorul Dan Hăşdean. Aceştia chiar dacă până acum s-au întâlnit, şi-au împărtăşit artistic exprerienţa şi talentul doar în mediu virtual, au reuşit prin întâlnirea din 23 octombrie în Aula Bibliotecii oneştene, să demonstreze că utilizând orice mijloc de exprimare nu poate fi decât benefic pentru actul artistic.
Şi cum să nu fie benefic atunci când în sală, pe lângă prietenii dragi ai bibliotecii au fost prezenţi tinerii. Unii dintre ei fiind protagoniştii unor recitări extrem de reuşite din poezia Mihaelei Gudană.

Sensibilii noştri recitatori, Ana Maria Vieru, Elena Bulai, Rareş Niculescu (CN „Grigore Moisil”, mulţumim dnei profesoare Gabriela Gârmacea pentru interesului acordat evenimentului bibliotecii) şi Paula Toderaşcu (CN „Dimitrie Cantemir” - voluntar în cadrul bibliotecii) au dat dovadă şi de implicare în reprezentaţia scenică, fără inhibiţii ci doar pătruşi de emoţia din poezia alesă spre a fi recitată.

Un alt internaut poet, dna profesoara Mariana Bendou fiind prezentă la eveniment a ţinut să-şi exprime impresiile, dânsa făcând o invitaţie la Clubul Expresia ideii celor trei scriitori.

Fiecare dintre cei care au intervenit în cadrul evenimentului a fost determinat să recite poeziile prezente în vomulul „Locuiesc în tine” al Mihaelei, emoţionaţi de profunzimea sentimentelor exprimate, inspiraţi fiind de culorile toamnei în care „cresc frunzele” în „culori de suflet”.


Doina Lili Bălcănaşu - bibliotecar


Mihaela Gudană s-a născut pe 1.05.1969 în orașul Tecuci, jud. Galați. Locuieşte în comuna Ghidigeni, judeţul Galaţi.
Din noiembrie 1993 până în prezent este bibliotecar la biblioteca din localitate.
A absolvit Facultatea de Litere a Universității “Dunărea de Jos” Galați.
A lucrat timp de trei ani la culegerea datelor pentru realizarea Monografiei comunei Ghidigeni, lucrare ce a vazut lumina tiparului in luna aprilie a acestui an la Editura Armonii Culturale din Adjud.
A început așa-zisa viață literară în anul 2011, la îndemnul unui prieten poet, după ce, în anii tinereții scria poezie, fără să aibă curajul de a publica.
A debutat în Revista culturală “Axis Libri”, brand cultural gălăţean, apoi, a publicat periodic în revista “Asociaţia”, buletinul informativ al Bibliotecii Judeţene “V.A. Urechia” Galați.
A publicat poezii în :
  • Antologia “Confesiuni în virtual”, lucrare apărută cu sprijinul administraţiei site-ului literar Confluenţe lirice, la Editura Pim.
  • Antologia lirică Ceasuri de mătase”, Editura “Armonii Culturale, Adjud, 2013”. Menționez că la această antologie am lucrat cu drag, deoarece am fost coordonatorul lucrării.
  • Revista “Negru pe alb” dar şi poezie pentru copii, în cea care se numeşte “Castelul fermecat”. Aceste două reviste apar pe site-ul Negru pe alb, atât on line cât şi în format tipărit.
  • Revista “Tecuciul literar artistic”, nr. 37/ octombrie 2013, revistă de cultură, opinie și informare, lucrare aflată sub îngrijirea poetei Eleonora Stamate.
  • Buletinul informativ pentru bibliotecile publice din județul Galați, nr. 3/ septembrie 2013.
  • Revista “Cervantes” ,Revistă internațională de cultură, nr. 11/ noiembrie 2013 și nr. 12/ ianuarie-februarie 2014
  • Revista „Boema” Revistă literară, apare sub egida Asociației Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice
  • Antologia Lira de foc”, Editura InfoRapArt, Galați, mai 2014.
  • Realizează articole pentru buletinul informativ al Asociaţie ANBPR, filiala Galaţi, şi deasemeni publică poezii în această publicaţie.
Volume personale:
- Volumul de poezii „Locuiesc în tine”, Editura Armonii Culturale, Adjud, aprilie 2014;
- Monografia comunei Ghidigeni, Editura Armonii Culturale, Adjud, aprilie 2014;
Activează şi pe alte site-uri de cultură şi artă: Negru pe alb, Confluenţe lirice, Cleopatra, Esenţe, Armonii culturale, Cafeneaua literară, Amprente literare.
Activează în următoarele grupuri deschise pe site-uri literare: Arta conversaţiei, Cervantes – RevistăInternaţională de cultură, Celemaifrumoasepoezii de dragoste, Arta poetică, Grupul celor şapte, BVAU, De dragoste- muzică şi poezie, Poezie, Fii Galaţiului de pe alte meleaguri, Scriitorii de azi, Grupul meu de poeţi, Poezia de suflet , Popas pentru suflet şi altele. 

Elena Spiridon este născută la data de 12 februarie1964 în localitatea Flămânzi, judeţul Botoşani. Toată copilăria a fost sub semnul muncii și ştrengăriei .
Școala Gimanzială a făcut-o in localiatea natală. Între anii 1978 şi 1982 urmează cursurile Liceului Pedagogic Botoşani. În 1986 se stabileşte prin casătorie în localitatea Şinca Veche, Braşov, unde lucrează ca învățător, apoi profesor. Urmează cursurile Universităţii Transilvania, institutor-desen, apoi facultatea de psihologie ,,Spiru Haret”-Braşov și masterul în consiliere psihopedagogică tot la Universitatea Transilvania
Debuteză în revista,,Familia” din Serbia în nr.56 din 2010 cu poezia ,,Prin gaura cheii”. Continuă să publice în această revistă care are difuzare în 20 de ţări, pănă în ziua de azi. De asemenea publică în revistele online ,, Esenţe”, ,,Negru pe alb”, ,,Confluenţe româneşti”, ,,Confluenţe lirice”, ,,Rețeaua literară”. A fost cooptată în proiectul revistei ,,Singur” ,, Întoarcerea poetului risipitor”, unde a reușit să scoată primul volum de versuri ,,Desculță-n rouă”, editura Singur, Târgoviște, ianuarie 2013.
Are poezii în antologia ,,Cărticica de Crăciun”, ed. Maria Cristina, 2011, ,,Rugă fără sfârșit- cel mai lung poem pentru cartea recordurilor”, ed. Națiunea , 2012”, ,,Cărticica cu ghicitori”,
ed. Armonii Culturale, 2012, ,,Antologie de ...râsoterapie”, ed. Armonii Culturale, 2013, ,,Ceasuri de mătase”, ed. Armonii Culturale, 2013,Antologiile revistei ,, Singur” 2014 ,,Poezii pentru mama”(carte în curs de tipărire) şi online ,,Bucuriile iernii”, pe site-ul ,,Negru pe alb”, ,,Esenţe”.
Activitate publicistică:
Este redactor la revista ,, Familia”- Serbia (corespondent România), ,,el, învățătorul”, şi cea pentru copii ,,Castelul fermecat” ( revistă în parteneriat cu ,,Florile Dalbe”,R. Moldova) şi ,, XMagic”. De asemenea publică în revistele ,,Peniţa de aur”, ,,Dor de Dor”, ,,Singur”,,,Luceafărul”
Premii:
Premiul I pentru poemul ,, Copilul meu” în cadrul Concursul Internațional Vasile Pogor , ,, Învingător prin artă” Iași, 2012.
Premiul I pentru lucrarea ,,Descultă-n rouă” Concursul Internațional Vasile Pogor ,, Învingător prin artă” Iași, 2013.
În 2011 primește Premiul II cu poezia ,,Pământule, frate bun” la Simpozionul Internațional Vasile Pogor, Iași ,,Verde inseamnă viață”.
Premiul II- Concursul național de reviste, Iași 2014
Premiul III – Concursul Smile21 ,, Timpul iubirii- Prieteni de suflet”, 2013
Mențiunea II- Concursul Național de Poezie ,,Dor de dor”, Călărași, 2013
Menţiune – Consursul Internaţional ,,Dor de Eminescu”, 2014
Mențiunea I- ,,Dropia de aur”- Dor Mărunt , 2014
Crezul ei este preluat din crezul lui Brâncuşi, adica limpezirea operei" pentru că ceea ce este real nu este forma exterioară, ci ideea, esenţa lucrurilor". De asemenea este fascinată de filozofia perpendicularei.

Prozatorul Dan Hasdean s-a nascut in localitatea Sticlăria, jud, Iasi, la data de 15

 august 1962. De 14 ani locuieste in Grecia, la Atena, impreuna cu familia.


Facand parte din colectivul redactional al publicatiei on line cu caracter generalist

 Optimal Media, si editata de Compania Optimal Media Solution, desfasoara o 

activitate publicistica bogata de-a lungul timpului.


Scrie si literatura pentru copii, colaborand intens cu portalul Literatura Copii, fiind un

 apreciat al acestora.
Dupa mai multi ani de lucru, ani in care asterne pe hartie cateva romane, si le pastreaza aproape de sufletul sau, in cele din urma, sfatuit de cativa preteni apropiati, se hotaraste sa trimita la tipar primul volum, cel ce a vazut lumina anul acesta, la Editura Zorio.
Din cele cinci carti terminate selecteaza dupa cum simte, pe cea care a fost mai aproape de sufletul domniei sale. Este vorba despre volumul de povestiri si amintiri in care scrie despre locurile natale, despre copilarie si vremuri trecute, volumul fiind intitulat foarte sugestiv “Locul in care intorc ulii”, ce va fi lansat la Targul de carte Gaudeamus, la Bucuresti in luna noiembrie. Dar cartea deja se afla la raftul librariei Eminescu din capitală.
Se afla in lucru, intr-o faza de inceput, un roman ce va fi realizat in colaborare cu doamna Mihaela Gudană, astfel, opera avand un autor colectiv. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu