vineri, 29 octombrie 2010

O seară de excepţie la bibliotecă

Recitalul susţinut, aseară, de pianista franceză Lorene de Ratuld, în deschiderea Stagiunii Muzicale, a constituit, pentru publicul meloman oneştean, un moment de încântare sonoră. Iubitoare declarată a muzicii moderne, artista a interpretat cu sensibilitate şi strălucire un repertoriu construit unitar, alcătuit din lucrări ale binecunoscuţilor impresionişti Ravel şi Debussy, precum şi din compoziţii ale Nadiei Boulanger, al cărei filon creativ se nutreşte din opera lui Debussy. Deşi reprezentat de o singură piesă, nu putem trece cu vederea personalitatea absolut spectaculoasă a tânărului muzician (şi nu numai!) Karol Beffa, la rândul său legat prin subtile conexiuni de numele Nadiei Boulanger. De altfel, Lorene de Ratuld i-a consacrat acestuia din urmă una din înregistrările sale discografice.

Tânăra şi talentata pianistă, care întreprinde în România un turneu început la Ateneul Român, continuat la Braşov, Oneşti, Piatra Neamt şi Iaşi, pentru a se încheia la Cluj într-un concert de mai amplă anvergură, este câştigătoarea unor prestigioase premii muzicale.
Plină de pasiune şi culoare, abordată cu mult aplomb, cu impetuozitate, dar şi cu nuanţat rafinament, interpretarea sa a imersat asistenţa într-o undă continuu ascendentă de senzaţii şi trăiri, care s-au gravat cu delicateţe  în memoria afectivă.
Noi, gazdele sale oneştene, o vom aştepta să revină, cuceriţi fiind de naturaleţea sa, de ardoarea cu care vorbeşte despre muzica franceză, de uimirea sa în timp ce descoperă, zi cu zi, România.







Universitatea copiilor

Universitatea copiilor - Ulrich Janßen, Ulla Steuernagel                                                                     
          Cartea pe care mi-am propus să o recomand celor mici este o carte cu o istorie mai aparte, pentru că nu a fost realizată aşa cum ne închipuim cu toţii.
         De ce? Pentru că atunci când ne gândim la felul cum ia naştere o carte, ne imaginăm scriitorul stând la birou înconjurat de multe foi, caiete în care sunt materialele adunateşi un calculator.
         Ei bine, de această dată, aveţi în faţă o carte care s-a născut altfel.
          Este munca mai multor autori, profesori universitari germani care au adunat în paginile ei rezultatul unui experiment şi care răspunde multor întrebări pe care, probabil, vi le-aţi pus şi voi.
         Acest experiment a dat naştere unei adevărate Universităţi a copiilor.
     Vă întrebaţi acum care este vârsta potrivită pentru a merge la facultate?
     Nu cred că mai este o regulă să ai în spate cel puţin 12-13 ani de şcoală.
     Doi jurnalişti germani, Ulrich Janßen şiUlla Steurnagel împreună cu opt profesori ai Universităţii din Tübingen, au dărâmat acest mit în vara anului 2000.
Aula Nouă acestei Universităţi avea să fie luată cu asalt de peste 5000 de prichindei curioşi. Unii stăteau câte doi pe un loc cu caiete şi carneţele, gata să-şi noteze şi erau numai ochi şi urechi. Profesorii universitari au rezistat cu stoicism asediului .
Mii de întrebări scormonitoare îşi aşteptau răspunsurile. Setea de cunoaştere şi nu în ultimul rând, răbdarea şi atenţia cu care urmăreau cursurile aceşti copii cu vârste mici (8-10)ani au făcut ca acest experiment să se extindă şi în ţările vecine Germaniei.
Întrebările şi răspunsurile au închegat o carte izbutită.
La acestea se mai adaugă şi efortul de vizualizare depus de ilustratorul Klaus Ensikat, o autoritate în domeniu.
Este o carte de ştiinţă, care, pe un ton şugubăţ, dezleagă o mulţime dintre tainele încâlcite ale lumii în care trăim.
Amintesc doar câteva dintre întrebările pe care copiii le-au pus profesorilor universitari şi sunt cuprinse în conţinutul acestei cărţi alături de răspunsuri detailate.
Sunt convinsă că şi voi v-aţi întrebat la un moment dat:
„De ce au dispărut dinozaurii?”
“De ce scuipă foc vulcanii?”
“De ce există săraci şi bogaţi?”
“De ce ne fac glumele să râdem?”
“De ce sunt sortiţi oamenii să moară?”
“De ce se roagă musulmanii îngenunchind pe covoraşe?”
“De ce ni se pare şcoala enervantă?”
„Despre limbajul academic”
            Mii de „de ce-uri” şi-au găsit răspunsuri limpezi şi care i-au frământat pe unii
cercetători ştiinţifici o viaţă.
          Este o carte stimulatoare, distractivă şi instructivă. Cu siguranţă avem toţi ceva de învăţat, nu numai cei mai tineri dintre cititori.
        Cartea a apărut la Editura Niculescu, în anul 2008, şi vă aşteaptă să o împrumutaţi acasă sau să o studiaţi la Sala de lectură.
                                 Rodica Zaharia, bibliotecar, Secţia Împrumut pentru copii

       

miercuri, 27 octombrie 2010

Concursul de proză scurtă "Radu Rosetti" îşi va desemna câştigătorii

Joi, 28 octombrie, la orele 16, va avea loc festivitatea de premiere a celei de-a XII-a ediţii a Concursului Naţional de Proză Scurtă "Radu Rosetti", organizat de biblioteca noastră. Preşedintele juriului va fi scriitorul Gheorghe Izbăşescu, alături de care vor evalua lucrările tinerilor competitori criticii literari Vasile Spiridon, Adrian Jicu, Petre Isachi şi jurnalistul Cornel Galben.
Evenimentul va fi precedat de lansare volumului ,,UN PUMNAL SUB CĂMAŞĂ”, de Gheorghe Izbăşescu. Apărută la editura Limes din Cluj-Napoca, în anul 2010, cartea va fi prezentată de cei 4 membri ai juriului.
Intrarea liberă
Vă vom ţine la curent cu rezultatele concursului!

marți, 26 octombrie 2010

Stagiunea Muzicală 2010-2011 la primele acorduri

 
     Joi, 28 octombrie, la orele 17, Biblioteca Municipală "Radu Rosetti" inaugurează Stagiunea Muzicală 2010-2011.
    Concertul de deschidere, susţinut de pianista franceză Lorene de Ratuld, se va desfăşura în Spaţiul Multifuncţional şi va beneficia de prezenţa reprezentanţilor Academiei de Muzică "Gh. Dima" din Cluj şi ai Facultăţii de Muzică din Piatra Neamt, oaspeţi dragi care ne sunt alături in acest proiect.
     Recitalul artistei, organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Francez din Iaşi, va cuprinde lucrări de Claude Debussy, Maurice Ravel, Nadia Boulanger şi Karol Beffa..
     Intrarea este, ca de obicei, liberă, iar noi, colectivul bibliotecii, vă aşteptăm să ne bucurăm împreună de magia muzicii pe parcursul întregii stagiuni!

Paddington cel poznaş

        La Editura RAO pentru copii au apărut o serie de titluri ce au au ca subiect aventurile unui ursuleţ .
Autorul, Michael Bond, înainte de a deveni scriitor de literatură pentru copii, a fost cameraman de televiziune.
Prima sa povestire ”Un urs pe nume Paddington” a fost de la început un succes. Ursuleţul Paddington a devenit în curând un personaj cunoscut şi iubit iar întâmplările sale au fost continuate în alte şi alte povestiri.
Aşa cum v-am spus, Paddington , este un ursuleţ poznaş, pe care, fam Brown îl găseşte în gara Paddington din Londra, în timp ce-şi aşteptau fiica din vacanţă.
De fapt numele său este al gării în care a fost găsit.
Acesta, stând pe nişte bagaje, purtând o pălărie comică, le povesteşte că a emigrat din Peru şia călătorit clandestin. Mărturiseşte că este un mare mâncător de dulceaţă de portocale. De altfel, avea lângă el un borcan mare în care fusese dulceaţa preferată, din care mâncase în timpul călătoriei.
Doamna şidomnul Brown îl invită să trăiască la ei în familie şi-l asigură că-i vor da zilnic dulceaţă de portocale.
Paddington este foarte încântat şiacceptă imediat, mai ales că, în Peru,mânca dulceaţă de portocale foarte rar.
Pe parcursul întâmplărilor ce-l au ca erou pe acest ursuleţ, copiii vor descoperi că nu este un ursuleţ chiar obişnuit. Pentru el un lucru banal, cum ar fi o baie, o călătorie cu metroul sau o zi la mare se transformă într-o aventură. Este un ursuleţ cu preocupări de fotograf , de detectiv…
Îi place să pescuiască şi să gătească. Duce rufele la spălătorie. Merge la restaurant, la cinematograf.
Dacă familia se pregăteşte să meargă în vacanţa de vară în Franţa şi apelează la ajutorul lui, desigur, are de întâmpinat tot felul de surprize.
Paddinghton nu va uita să împacheteze în grabă: costumul de bal mascat, trusa de magician, un borcan mare cu dulceaţă de portocale şi o hartă a Franţei tipărită pe un şerveţel .
Desigur, fiecare volum are picanteriile sale şi poznele ursuleţului se ţin lanţ, dând savoare acţiunii. Aventurile sale sunt înşirate în mai multe volume. Vă amintesc titlurile pe care le găsiţi în rafturile Secţiei pentu copii :
”Un urs pe nume Paddington”    
”Mai multe despre Paddington”
”Paddington în străinătate”
”Paddington sare în ajutor”
”Paddington la carnaval”
”Paddington şi surpriza de Crăciun”
                                                                                                                                                                     

joi, 21 octombrie 2010

Cartea călătoare a poposit la Oneşti

       
       Prin intermediul Fundaţiei ,,Cartea călătoare” (www.fcc.ro), Biblioteca Municipală ,,Radu Rosetti” pune la dispoziţia utilizatorilor cu deficienţe de vedere 65 de titluri de cărţi audio, din literatura română şi universală, de a căror lectură sensibilă puteţi beneficia cu ajutorul aparatului specializat Victor Reader. Acesta poate fi împrumutat la domiciliu împreună cu titlurile solicitate, pe o perioadă stabilită de comun acord cu beneficiarii acestui nou serviciu de bibliotecă.

       Aşteptăm cererile dumneavoastră!

       Orice alte informaţii legate de titlurile de care dispunem, ori de modalitatea de desfăşurare a împrumutului se pot obţine la tel. 0234/312202 sau sediul bibliotecii.
 
  











luni, 18 octombrie 2010

Lecturi urbane... - Oneşti 2010

...Şi totuşi, Oneştiul (mai) citeşte !


Sâmbătă, 16 octombrie 2010, a avut loc prima ediţie a Lecturilor urbane – Oneşti. Proiectul vine în completarea campaniei „Lecturi urbane” Bucureşti desfăşurată pentru prima dată în noiembrie 2009 (iniţiată de un grup de studenţi din Bucureşti, membri ai Grupului de iniţiativă „Civika”) şi se alătură celorlalte oraşe susţinătoare ale mesajului „pro lectura”. Proiectul este unul de implicare civică şi are scopul de a promova LECTURA atât în locurile publice, cât şi în mijloacele de transport în comun. Principiul evenimentului este simplu: „Primeşte! Citeşte! Dăruieşte!”. Obiectivul principal al proiectului: încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii. Locul desfăşurării: esplanada Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” şi Parcul Municipal din Oneşti.

Per ansamblu, a fost o experienţă emoţionantă ! Ploaia mocănească, ce s-a încăpăţânat să cadă toată ziua, nu a putut stinge entuziasmul contagios al tinerilor iniţiatori ai acestui proiect în Oneşti şi dorinţa de lectură a oneştenilor de toate vârstele ( e drept, veniti în număr destul de mic la această primă ediţie !). Programată a se desfăşura pe esplanada Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, a sfârşit prin a fi găzduită de Spaţiul multifuncţional al acesteia. Timp de două săptămâni, tinerii şi entuziaştii voluntari ai Colegiului Naţional „Dimitrie Cantemir” au promovat această campanie şi au avut emoţii în legătură cu abordarea oneştenilor în încercarea de a-i convinge să primească, să citească şi apoi să dea cartea mai departe. Li s-a explicat şi că este vorba despre un proiect independent, cărţile le sunt oferite gratuit şi singura rugăminte, înainte să dea cartea mai departe, era să îşi scrie numele pe interiorul ultimei coperţi.

Cu siguranţă, următoarea ediţie va avea mai mult succes şi, poate, oneştenii se vor rupe mai uşor de grijile cotidiene, savurând plăcerea lecturii în aer liber (bineînţeles, dacă vremea nu va mai fi atât de capricioasă şi pusă pe şotii ;) ! )

miercuri, 13 octombrie 2010

Cum să lecuieşti un fanatic

Mi-a picat cum-necum în mână cartea lui Amos Oz, "Cum să lecuieşti un fanatic". E o carte subţirică, o poţi citi într-o sală de aşteptare, în maşină sau pe o bancă în parc. Şi nu spun asta întâmplător, ci pentru că sâmbătă, între orele 16.00 şi 18.00, va avea loc în faţa Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti" şi în parcul din oraş un eveniment remarcabil, pus la cale de tineri pasionaţi de lectură. Este vorba despre proiectul "Lecturi urbane", lansat de civika.ro în mediul virtual şi iniţiat la noi în oraş de Diana Stamate, elevă la Colegiul Naţional " Dimitrie Cantemir", care are drept scop promovarea lecturii publice.
Ei bine, cartea lui Amos Oz se leagă întrucâtva chiar de scopul acestui proiect şi o să vă lămuresc îndată cum. 
Pornind de la analiza conflictului israelo-palestinian - despre care autorul consideră că este "pur şi simplu o dispută legată de proprietatea funciară, a cui este casa" şi nu un război religios, ori un război între culturi, tradiţii diferite – Amos Oz ajunge la meditaţii mai largi pe tema fanatismului. El nu rămâne doar la manifestările evidente de fundamentalism şi fanatism, nu se referă doar la acei fanatici evidenţi, cei pe care îi vedem la televizor şi care se fac vinovaţi de atacuri teroriste, ci vorbeşte despre fanatismul care există peste tot, în forme mai calme, mai civilizate, fanatism care se află poate şi-n noi. Pentru că sămânţa fanatismului, susţine Amos Oz, zace întotdeauna în sentimentul superiorităţii categorice. Conformismul şi uniformitatea sunt forme, cei drept mai uşoare, de fanatism. La acestea se adaugă cultul personalităţilor, idealizarea conducătorilor politici şi religioşi, adorarea persoanelor în vogă.
Esenţa fanatismului, arată autorul, este dorinţa de a-i sili pe ceilalţi să se schimbe. Fanaticul vrea să-ţi salveze sufletul cu orice preţ. Lui îi pasă foarte mult de tine, într-un fel sau altul este mai interesat de tine decât de sine, pentru simplul motiv că sinele lui este foarte redus sau chiar inexistent. "Osama bin Laden şi cei de teapa lui nu urăsc Occidentul şi cu asta basta. Nu e aşa simplu. Eu cred mai degrabă că vor să vă mântuiască, vor să vă elibereze – să ne elibereze – de valorile noastre hidoase, de materialism, de democraţie, de emanciparea femeilor.."
Şi acum, întorcându-mă la cărţi, la lectură, la legătura dintre proiectul amintit şi volumul pe care îl recomand azi, Amos Oz este convins că imaginaţia poate sluji ca leac împotriva fanatismului, că un om capabil să-şi imagineze ce anume implică ideile sale atunci când vine vorba de viaţa semănului său îşi poate pierde ceva din fanatism. Este adevărat că o carte nu face minuni, dar poate fi de folos. Shakespeare poate ajuta mult. Gogol, Kafka sau Faulkner sunt câţiva dintre autorii menţionaţi de autor care pot fi de mare folos.
Pe lângă literatură, autorul vorbeşte şi de alt antidot la îndemână. Este vorba de simţul umorului, un medicament grozav. Fanaticii au sarcasm, nu umor, ne atrage Amos Oz atenţia, simţul umorului presupune să fii în stare să râzi de tine însuţi aşa cum râzi de un altul.
Capacitatea de a ne vedea aşa cum ne văd alţii este un leac. Să ne punem în locul celuilalt chiar şi când avem sută la sută dreptate şi celălalt vede lucrurile complet greşit.
Am să închei invitându-vă la lectură, această formă de terapie atât de puţin costisitoare.

Un actor

Bună, sunt Vlad Sălbatecu şi fac parte din trupa de teatru "Alfa". Eu cred că teatrul e minunat. Pentru că aici înveţi, dar te şi distrezi, pentru că aici am prieteni foarte buni şi pentru că atunci când eşti pe scenă şi lumea te aplaudă e senzaţional.. !
A fost foarte frumos spectacolul nostru de săptămâna trecută, sceneta noastră, "L-am visat pe Nenea Iancu" a ieşit super ! Toţi am jucat bine, dar între noi fie vorba, eu am fost cel mai bun. Vino şi tu cu noi să descoperi ce tare e să fii actor !

marți, 5 octombrie 2010

Invitatie la teatru

Vă invităm să participaţi la primul spectacol al trupei de teatru “Alfa”, care a luat fiinţă pe parcursul vacanţei de vară, în cadrul atelierului de gen organizat de Biblioteca Municipală “Radu Rosetti”.
            Veniţi să împărtăşim împreună pasiunea şi emoţiile micilor artişti,          joi, 7 octombrie, la orele 1700, în Aula Bibliotecii.
            Şi pentru a-i încuraja, nu uitaţi să luaţi cu voi entuziasmul şi voia bună!... Căci entuziasmul şi bunăvoinţa le-au fost alături permanent pe parcursul pregătirii lor alături de doamna bibliotecară Nicoleta Sălbatecu.
            Aşadar, Gong! Şi mult succes!

P.S. Afişul spectacolului, pe care îl vedeti deasupra, a fost creat tot de  membrii trupei, într-un imens val de energie şi inventivitate. Sperăm sa vă placă şi să vă aducă alături de noi!

                                                   DISTRIBUTIA:

        

Dar de suflet şi culoare...şi valoare!

În vara aceasta, Pinacoteca bibliotecii noastre s-a îmbogăţit printr-o donaţie pe care o considerăm de două ori deosebită.
            Mai întâi, pentru că este vorba despre tabloul (ulei/pânză) “Peisaj pe valea Trotuşului”, care poartă semnătura lui George Matei Cantacuzino, arhitect român de marcă, apreciat artist plastic şi înzestrat publicist. Născut în 1899, înrudit, atât prin ascendenţa patenă, cât şi prin cea maternă, cu marile familii  româneşti care au influenţat decisiv destinul naţional,  absolvent al prestigioasei “Ecole Nationale des Beaux Arts”, el este cel care proiectează, printre altele, actuala Bancă de Investiţii, ansamblul de la Eforie, hala I.A.R. de la Brasov sau Hotelul Rex de la Mamaia. Este, de asemenea, autorul unor numeroase studii de arhitectură românească şi universală, la care se referă apreciativ  personalităţi precum Mihail Sebastian sau Perpessicius. Rămân în amintirea studenţilor săi cursurile de Istoria şi teoria arhitecturii, susţinute cu o deosebită carismă, în puţinii ani petrecuţi la catedră. Ca artist plastic, se impune printr-o operă despre care Tudor Arghezi avea să scrie: “Motivele variate ale artistului duc de la peisajul ţării pînă la nudul sincer, si de la un interior cu perdeaua calmă în lumina alburie, pînă la interiorul luxuriant al pădurii framântate şi al câmpiei (...) Alături de accentul individual, se poate deslusi la domnul Cantacuzino un sens decorativ deosebit de armonic si de viu." Înzestrat, aşadar, cu numeroase daruri artistice, G.M. Cantacuzino pictează, în 1934, probabil în timpul uneia din vacanţele petrecute la rudele sale din Moldova, lucrarea care a intrat în patrimoniul instituţiei noastre.
            În al doilea rând, pentru că donatorul acestei lucrări este dl. Ion Varlam, strănepotul lui Radu Rosetti. Cucerit de frumuseţea tabloului, dar şi de semnificaţiile pe care le-ar avea prezenţa lui într-o instituţie de cultură trotuşeană, dl. Varlam îl cumpără la licitaţia organizată de Galeriile Artmark, cu inteţia declarată de a-l dona instituţiei noastre. Gestul său, de o incontestabilă valoare afectivă şi de o nu mai puţin importantă valoare financiară, vine în continuarea donaţiilor pe care descendenţii familiei Rosetti le-au făcut de-a lungul timpului, îmbogăţind şi personalizând colecţiile bibliotecii.
            Pentru aplecarea lor grijulie si generoasă asupra completării valorilor patrimoniale  ale instituţiei care le poartă numele, le suntem recunoscători atât doamnei Safta Varlam (născută Rosetti) şi domnului Ion Varlam, fiul său, cât şi regretatului domn Radu Beldiman, nepotul lui Radu Rosetti.
            Lucrarea poate fi văzută la cerere de orice utilizator al bibliotecii şi va fi expusă de fiecare dată când se vor organiza expoziţii cu tablourile din pinacotecă.
           

Şef serviciu Achiziţie-Evidenţă-Prelucrare-Informare bibliografică,
ing. Doina Brumă