vineri, 29 octombrie 2010

O seară de excepţie la bibliotecă

Recitalul susţinut, aseară, de pianista franceză Lorene de Ratuld, în deschiderea Stagiunii Muzicale, a constituit, pentru publicul meloman oneştean, un moment de încântare sonoră. Iubitoare declarată a muzicii moderne, artista a interpretat cu sensibilitate şi strălucire un repertoriu construit unitar, alcătuit din lucrări ale binecunoscuţilor impresionişti Ravel şi Debussy, precum şi din compoziţii ale Nadiei Boulanger, al cărei filon creativ se nutreşte din opera lui Debussy. Deşi reprezentat de o singură piesă, nu putem trece cu vederea personalitatea absolut spectaculoasă a tânărului muzician (şi nu numai!) Karol Beffa, la rândul său legat prin subtile conexiuni de numele Nadiei Boulanger. De altfel, Lorene de Ratuld i-a consacrat acestuia din urmă una din înregistrările sale discografice.

Tânăra şi talentata pianistă, care întreprinde în România un turneu început la Ateneul Român, continuat la Braşov, Oneşti, Piatra Neamt şi Iaşi, pentru a se încheia la Cluj într-un concert de mai amplă anvergură, este câştigătoarea unor prestigioase premii muzicale.
Plină de pasiune şi culoare, abordată cu mult aplomb, cu impetuozitate, dar şi cu nuanţat rafinament, interpretarea sa a imersat asistenţa într-o undă continuu ascendentă de senzaţii şi trăiri, care s-au gravat cu delicateţe  în memoria afectivă.
Noi, gazdele sale oneştene, o vom aştepta să revină, cuceriţi fiind de naturaleţea sa, de ardoarea cu care vorbeşte despre muzica franceză, de uimirea sa în timp ce descoperă, zi cu zi, România.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu