vineri, 31 mai 2013

Un concert în miros de iasomie şi sunet de flaut


Doi tineri artişti profesionişti, flautistul Matei IOACHIMESCU şi pianistul Toma POPOVICI, aseară au dat măsura talentului recunoscut pe diverse meridiane ale lumii.

Născut într-o familie cu tradiţie muzicală, Matei Ioachimescu a studiat flautul la Universitat fur Musik und Darstellende Kunst din Viena, pe care a absolvit-o cu merite deosebite. S-a perfecţionat cu profesori celebri şi este “Magister Artium” al Universităţii din Viena, artist al FundaţieiYehudi Menuhin” din Viena şi laureat a mai multor premii şi burse internaţionale.
Între 2003 şi 2010 a fost membru al Filarmonicii “Geoge Enescu” din Bucureşti colaborând ca flautist principal cu Orchestra Festivalului din Tirol, cu Orchestra Donauphilarmonie, cu Wiener Metropolitan Orchester şi cu Wiener Residenz Orchester.  
Este profesor invitat al mai multor cursuri de măiestrie din România şi Austria. În 2013 a fost numit “Ambasador al Integrării” de către Secretariatul de Stat al Austriei.
Flautistul Matei Ioachimescu cântă pe un instrument de aur 9K ( producător Muramatsu) pe care îl înobilează cu rafinamentul unei pasiuni vădite şi exigenţa profesionalismului.
Toma Popovici, deja prieten al Bibliotecii noastre, concertând anterior cu Trio Strad, ne-a încântat cu prezenţa sa discretă, a profesionistului care ştie să sublinieze valoarea solistului acompaniat şi totodată să-şi pună în valoare sensibilitatea şi să-şi evidenţieze tehnica interpretativă.
Licenţiat al Facultăţii de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Toma Popovici a urmat cursuri de masterat ale College of Fine Arts din cadrul Universităţii din Boston.
A obţinut premii la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, în prezent fiind profesor asociat şi doctorand al Universităţii de Muzică din Bucureşti.
Are o activitate concertistică bogată, realizează frecvent înregistrări pentru Societatea Română de Radiodifuziune şi în anii 2004, 2011 a realizat o serie de şase discuri cu celebra companie Hammond GMAC.

Programul prezentat a încântat publicul generos în aplauze, public fidel, curios şi entuziast din rândul cărora am desprins un grup din care menţionez prezenţa unei poete, Valentina Teclici, fostă bibliotecară, venită tocmai de la “capătul lumii”, Noua Zeenlandă, şi care a dăruit Bibliotecii patru volume de poezii.
Menţionăm totodată şi prezenţa, în acelaşi grup entuziast, a unei alte colege de breaslă, bibliotecară la Biblioteca Judeţeană Vaslui, care a fost prezentă în 2001 la inaugurarea actualului sediu al bibliotecii noastre.

În miros de iasomie şi în sunet duios de flaut s-a desfăşurat o seara muzicală minunata.
Mulţumim lui Matei şi Toma şi sperăm să se fi simţit şi ei, ca noi, într-o atmosferă de Dumbravă minunată, că doar suntem într-o bibliotecă, din care nu a putut lipsi ...Petra!


Doina Lili BĂLCĂNAŞU - bibliotecar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu