joi, 30 ianuarie 2014

Ce citim

La litera “G” a raftului cu literatură pentru copii stau cuminţi şi aşteaptă opt titluri superbe scrise de Petre Ghelmez.
Editura “Coresi” le-a grupat în Colecţia”Cărţile copilăriei” şi le-a trimis prin ţară să fie citite de toţi copiii. Şi uite-aşa au ajuns şi la Secţia copii a Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”.
Petre Ghelmez a fost poet şi scriitor şi a trăit între anii 1932- 2001. A creat o literatură pentru copii, bogată şi variată, de înaltă valoare. Se pare că a fost înzestrat de Dumnezeu cu nenumărate daruri. Vasile Poenaru, un alt scriitor care a scris şi el literatură pentru copii ne spune că: “Cine îl cunoştea nu ştia ce să admire mai întâi: talentul literar desăvârşit, mintea vie şi iscoditoare, sufletul cald ca soarele plin de bunătate şi candoare, judecata dreaptă, ori structura morală fără cusur”.
Toate aceste calităţi, rare precum aurul, Petre Ghelmez le-a pus în slujba celor mai pretenţioşi cititori: copiii. Cele mai bune reviste româneşti pentru copii, “Cutezătorii” şi “Ariel” au izvorât din dăruirea şi convingerea că ei, copiii, merită ce-i mai bun. Tot din bogăţia fiinţei sale artistice s-au născut “Cărţile Copilăriei”, cum a numit el totalitatea scrierilor sale pentru copii.
Toate acestea fiind spuse vă invit şi eu pe această cale să citiţi câteva titluri din prea – plinul talentului său.
“Puf – Pufos şi vestitorii primăverii” , “Puf – Pufos la şcoală”, “Puf – Pufos la bibliotecă”. Trei scenete ce pot fi jucate la serbările voastre sau în cadrul unei competiţii de teatru. Cine este Puf – Pufos o să descoperiţi singuri, lecturând.
“Cerbul cu stea în frunte”, “Balena albastră”- două frumoase cărţi cu povestiri, “Mogâldarii” un poem eroicomic pentru toţi copiii între 9 şi 99 de ani, aşa cum ne prezintă autorul această carte în versuri şi nu în ultimul rând “Nemaipomenita poveste a Omului de Piatră care a inventat alfabetul de piatră”.
Cărţile sunt foarte frumos ilustrate iar pentru cei care poveştile scrise cu litere mari au o mare importanţă, am o veste bună! Sunt pe placul vostru.
Aşadar nu-mi rămâne decât să vă spun că vă aştept, dragi copii, la bibliotecă, să vă convingeţi că nu vă spun...poveşti!

Rodica ZAHARIA - bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu