joi, 16 ianuarie 2014

ZIUA CULTURII NAŢIONALE şi a lui Mihai Eminescu surprinsă în biblioteca oneşteană


 Așa cum era firesc, Ziua Culturii Naționale a reunit cu generozitate sub auspiciile sale nu numai activități prin care l-am celebrat pe poetul nepereche, ci și alte proiecte dedicate ființei și spiritului românesc. Prin rezonanța lor contemporană, manifestările culturale ale acestei sărbători au umplut spațiile bibliotecii de vizitatori de toate vârstele, incitați să cunoască, să admire și să se regăsească printre oameni și cărți.


Cum Eminescu se confundă cu nemurirea, expoziţia de medalistică din holul de primire al bibliotecii îl are în prim plan. Colecţia particulară a dlui Vilică Munteanu, director al Direcţiei Judeţene Bacău a Arhivelor Naţionale, intitulată „Personalităţi ale culturii româneşti în arta medalistică” adună pasiunea unui om dedicat de-o viaţă „hârtiei” dezvoltând în aceeaşi măsură o pasiune pentru „metal”: metalul în care a fost transferată istoria de pe hârtie. Expoziția conține piese rare, reprezentând și alte figuri emblematice ale culturii noastre: George Enescu, Vasile Alecsandri, Nichita Stănescu, George Enescu, Vasile Alecsandri, Nichita Stănescu, Miron Cristea, Grigore Ureche, Andrei Șaguna. 
O altă premieră a zilei o constituie expoziţia de pictură a dnei profesoare Eugenia Boteanu, intitulată „Poezie şi culoare”, care a umplut biblioteca de zumzet tineresc. Culorii i s-au adăugat muzica prin intermediul Grupului „Acustic” de la Clubul Copiilor Comăneşti, sub coordonarea profesorului Nicolae Garai, şi recitatorii pregătiţi de colega noastră de la Biblioteca Orăşănească Comăneşti, Cristina Fornazen Hanganu.
Punctul central al zilei a fost Concursul de recitare din poezia eminesciană „Toate-s vechi şi nouă toate”, desfăşurat în aula bibliotecii, aici unde şi-au dorit organizatorii, Asociaţia de Tineret ONESTIN, să aibă loc un astfel de eveniment. Le mulţumim pentru iniţiativă dar mai ales pentru mobilizarea exemplară la care au răspuns aproape 300 de tineri care şi-au arătat talentul în preselecţii. Finalul concursului a îmbinat armonia versului eminescian cu sunetul muzicii, iar mărturia acelor momente este exprimată sugestiv de către reprezentanta bibliotecii în juriul concursului, Diana Diţu:Am trăit emoţiile fiecărui cuvânt... Am respirat sfârşitul fiecărui vers... şi... am renăscut cu fiecare poezie. Vinovaţi pentru aceasta sunt premianţii Concursului de recitat poezii.”
Aşadar, premianţii sunt:
Marele Premiu - Sălbatecu Vlad
Categoria 6-10 ani
Premiul I - Costin Petra Ana
Premiul al II-lea - Ganea Maria
Premiul al III-lea - Luchian Eliza
Menţiune - Morăraşu Ilinca
Menţiune - Panţîru Vlad
Categoria 11-14 ani
Premiul I - Chircu Cristiana
Premiul al II-lea - Ganea Diana
Premiul al III-lea - Chircu Andrei
Menţiune - Roşu Mara
Menţiune - Simion Anca
Categoria 15-18 ani
Premiul I - Petcu Andreea Iuliana
Premiul al II-lea - Cernea Roberta
Premiul al III-lea - Petcu Bogdan
Menţiune - Mogheor Andreea
Menţiune - Codreanu Adnana
Premiul Special - Iris Irodi Elena
Categoria +30 de ani
Premiul al II-lea - Lupaşcu Gabriela
Premiul I şi Premiul de Onoare - Soneţ Geani

„Ochiul muntelui” , videoproiecția prezentată lunar de Clubul de Ecologie și Turism Montan „Șandru” prin președintele său Gheorghe Istrate, a cuprins, în ediția sa omagială din 15 ianuarie, subtile trimiteri la universul poetic eminescian, prin care a sensibilizat asistența, făcând mai convingător mesajul ecologic de atașament față de valorile românești.
 La acestea se adaugă încântătoarele recitări ale copiilor de la clasele 0 și I ale Școlii Gimnaziale „George Călinescu”, care au avut loc la Filiala „Cosânzeana” și Festivalul „Călător prin stele” organizat de Clubul Artelor „Expresia ideii”, coordonator prof. Mariana Bendou, la Muzeul Muncipal de Istorie.
Aşa am sărbătorit noi Ziua Culturii Naţionale şi a lui Eminescu.
În tot şi peste toate prezenţa tinerilor entuziaşti care au umplut biblioteca ne bucură şi ne dă speranţă.


Director, prof. Elena ŞERBU
Doina–Lili BĂLCĂNAŞU - bibliotecar



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu