Ne aflăm în preajma unei mari sărbători creştine, Sfintele Paşti.
Sărbătoarea Învierii Mântuitorului este considerată cea mai mare sărbătoare pentru creştini, mai mare chiar decât Naşterea Lui.
Cred că este momentul cel mai potrivit să ne răspundem la întrebarea: ce este o sărbătoare?
Mă gândesc la copiii care văd cum în jurul lor se desfăşoară o serie de pregătiri, activităţi legate de acest eveniment: de la curăţenia de primăvară, mersul mai des la biserică, pregătirile pentru masa pascală, hăinuţele noi, etc.
Cine poate să ne răspundă mai bine la această întrebare decât o carte?
Să ne spună care este rolul sărbătorii, de unde vine. Să înţelegem ce se află dincolo de bucuria festivă, ce se crede, ce se spune, cum se aşteaptă, cum se pregăteşte, ce se face şi de ce.
Cartea la care m-am gândit că ar fi de mare ajutor se numeşte "Sărbătoarea noastră cea de toate zilele" vol II. scrisă de Alexandra Ştiucă şi apărută la Editura "Cartea de buzunar".
Autoarea vă invită să călătoriţi în lumea datinilor şi a obiceiurilor de primăvară.
Revenind la sărbătoare, a serba, a sărbători, aflăm că este o revenire, o împrospătare prin memorie şi repetare. Desemnează respectul faţă de o istorie trăită de alţii, un eveniment cu mari semnificaţii pentru o comunitate, un grup confesional sau chiar pentru omenire. Această carte vă ajută să înţelegeţi pe deplin ce înseamnă o sărbătoare, ce comportament trebuie să adoptăm.
În cazul unei sărbători religioase comportamentul nostru este reglat de perioade în care predomină uneori postul, anumite interdicţii.
Perioada de purificare a sufletului şi a trupului, ce coincide cu reînvierea naturii, împăcarea cu noi şi ceilalţi este nelipsită, pentru ca momentul sărbătorii să fie trăit din plin.
Paginile acestei cărţi vă oferă prilejul de a afla istoria şi semnificaţia Învierii Domnului, de a afla datini şi obiceiuri din diferite zone ale ţării, obiceiuri păgâne şi creştine păstrate din generaţie în generaţie.
De un real folos sunt şi fotografiile realizate chiar la evenimente şi cu eroi reali.
Dacă aveţi răbdarea necesară pentru a înţelege mesajul autoarei, veţi constata că sărbătoarea nu înseamnă doar bucurie ci şi freamătul aşteptării, cu toate pregătirile ei, fără de care nu ar fi completă, din care ieşim încununaţi cu noi energii, mai buni, mai puri.
Vă doresc lectură plăcută şi cu folos, iar Sfintele Sărbători de Paşti cu fericire!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu