Parafrazând:
Într-o nu ştiu care ţară,
Într-un nu ştiu care sat,
Într-o nu ştiu care casă
... stă înconjurat de o mare de ignoranţă un „bătrânel” cu un sac plin de înţelepciune revărsat cu dăruire în cele 12 volume ale „Monografiei Dărmăneştene”.
Domnul profesor Vasile ALEXA, căci despre dumnealui este vorba, ne-a primit în pragul porţii cu privirea zglobie şi pasul măsurat. Alături de poarta dumnealui, ca o ironie a situaţiei în care este înmormântat orice demers lipsit de orgolii şi pretenţii materiale ci doar pornit din pasiune, este o afacere de ... pompe funebre.
Noi, bibliotecarii oneşteni, am făcut acest drum până la dânsul, ca să intrăm în posesia a două serii din volumele amintite pentru a veni în întâmpinarea solicitării publicului nostru dornic de carte şi istorii ale locurilor, cât şi pentru tinerii care trebuie învăţaţi că dacă nu îţi cunoşti rădăcinile, în viaţă, nu îţi pot creşte aripi puternice.
Stând de vorbă cu domnul profesor ne-am dat seama de pasiunea celor 50 de ani în care a adunat materialul pentru monografie.
Îţi trebuie dăruire şi perseverenţă, îţi trebuie dragoste de locurile în care te-ai născut.
Poveştile-realităţi descrise în discuţiile pe care le-am purtat au fost făcute cu referire precisă şi instantanee la volumul şi pagina în care sunt descrise.
Domnul profesor ESTE memoria Dărmăneştiului – oraşul fără bibliotecă publică!
Ar mai fi ceva de adăugat?
Da, domnul profesor mai are material pentru încă 3 volume şi aşa cum este obişnuit va persevera să-şi ducă la bun sfârşit demersul într-o lume prea-plină de sclipici.
Îi mulţumim şi îi dorim sănătate, că-i mai bună decât toate!
Doina-Lili BĂLCĂNAŞU - bibliotecar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu