sâmbătă, 15 martie 2014

Balerina şi fotograful: imaginea mişcării şi a sensibilităţii

Vernisajul expoziţiei de fotografie Ştefan NEAGU: „Balerina” ne-a oferit un spectacol inedit, desăvârşit: fotografie, balet şi un public foarte numeros. Meritul este al lui Ştefan care de fiecare dată ştie să ne surprindă cu ideile sale şi la care nu ne putem stăpâni să nu ne asociem atâta timp cât ne este stimulată şi nouă imaginaţia.
Gândită de încă acum un an, expoziţia a prins contur într-un moment propice elogierii frumuseţii, sensibilităţii şi graţiei feminine.
Tema a fost provocatoare, pe măsura talentului său: BALERINA.
Baletul oferă privitorului imaginea potenţialului artistic, sensibilitatea şi graţia corpului uman.
Este de mirare ca într-o perioadă în care imaginile sunt aruncate sau ... tălmăcite şi răstălmăcite în fiecare colţ de ziar sau ecran tv să găseşti pe cineva care fascinat de vibraţia sublimului să-l imortalizeze, ca apoi să-l transpună, politicaly corect, din punctul de vedere al tehnicii, pe hârtia fotografică.
Tehnică se regaseşte şi în spatele fiecărei graţioase mişcări a balerinilor: Attitude, Battement, Cabriole, Coupe jete, Entrechat, Pas de deux, Pique, Pirouette, Plié, Port de bras, Tour en l’air … Acestea, după un efort copleşitor (care ar zadarnici doar gândul multor “sportivi de performanţă” de grup) şi executate cu har artistic, ne oferă spectacolul mult dorit.
Ştefan din spatele obiectivului nu a făcut decât să ne surprindă secvenţe din acest spectacol, cu tehnica lui la care adaugă pasiune şi mai ales talent, în actul artistic numit fotografie.
La vernisaj prezentarea artistului fotograf a fost făcută de către directorul instituţiei prof. Elena Şerbu.

Ştefan NEAGU s-a născut la 30.12.1978
Pasiunea pentru fotografie, fiind şi o moştenire de familie, l-a incitat şi l-a făcut să îşi verifice capacitatea şi talentul în numeroase competiţii
Concursuri:
- locul I concurs Nikon Romania "Se caută fotografia lunii" , luna septembrie 2011
- locul al III-lea în Marea Finală Nikon Romania "Se caută fotografia lunii" 2011
- locul al III-le la festivalul VSLO 2012 secţiunea "Nud"
- album foto digital de portofoliu realizat şi distribuit prin epublio în iBookstore, concurs în cadrul VSLO 2012
- menţiune VOLTIN la Salonul Internaţional de Artă Fotografică "Best of CF" Editia I, 2013, Brăila
- Emerging Talent Jury Honor Award - Morpholio EyeTime 2013 cu "Ballerina Project"
Expoziţii:
- Nikon România, "Expozitia nikoniştilor"ediţia a III-a, Bucureşti - 24.02.12 (grup)
- PHOTOsharp "Hall of Frames II" în cadrul Photo Romania Festival, Cluj-Napoca - 19.05.12 (grup)
- Expoziţia de fotografie SAFO 2012, Bucureşti - 21.06.2012(MTR); 01.10.2012(Cărtureşti) (grup)
- Expoziţia de fotografie FOTON, Oneşti - 22.08.2012 (grup)
- Expoziţie şi atelier de fotografie nocturnă din cadrul "Nocturna bibliotecii oneştene" - 02.11.2012 (grup)
- Expoziţia de fotografie "Viziuni urbane" în cadrul aniversării a 10 ani de Club Rotary în Oneşti, expoziţie cu vânzare în scop caritabil - 14.12-2012
- Expoziţia de fotografie "Viziuni urbane" - 16.01.2013 , Biblioteca Municipală "Radu Rosetti" Oneşti
- Expoziţie de fotografie "Ipostaze urbane - Culoare" , Danaart Gallery, Bucureşti (grup)
- Expoziţia de fotografie "Oneşti. “Viziuni urbane" în cadrul EBienalei Internaționale de artă contemporană a Festivalului și Concursului Internaţional “George Enescu” - 15.09.2013
- lucrari acceptate la Salonul Internaţional "Premfoto" 2013 - 20.12.2013 Oradea
- lucrări acceptate la 2nd Danubius International Photographic Art Salon “Best of CF”,
Brăila, ROMANIA, 2014 (grup)
  • lucrări acceptate la Salonul Fotografului Român 2014 (grup)
La prezentarea portofoliului artistic s-au adăugat şi comentariile Cristinei Costieanu, cea care a avut ocazia să-i urmărească îndeaproape evoluţia artistică din punctul de vedere al profesionalistului.

Cristina Costieanu este din categoria tinerilor cărora le place ceea ce fac şi fac cu pasiune. Pasiune mijlocită de o lume virtuală în care Cristina ştie să fie cu picioarele pe pământ.
Fotograful Arh. Vald Eftenie spune despre ea: „Sensibilitatea, pasiunea şi profesionalismul, interesul pentru noutate şi abilitatea de a decanta şi utiliza cunoaşterea în doze bine echilibrate o recomandă pe Cristina Costieanu ca pe un specialist în domeniul său de referinţă”
Şi domeniul său fiind fotografia a publicat la Foto4all magazine, mobzine.ro şi este Director Editorial la PHOTOgraphia Magazine, revistă care este un reper în lumea pasionaţilor de fotografie. S-a remarcat cu o capacitate deosebită în formarea de echipe de lucru în proiecte editoriale novatoare în spaţiul românesc. Aşa se face că actualmente o găsim Director editorial şi Managing Partner la epublio, „prima experienţă de antreprenoriat şi marea sa dragoste”.
Se spune despre Cristina că, fotograf fiind, merită să stai de vorbă cu ea. Aşa se pare că a cunoscut-o şi Ştefan, alt om cu care merită să vorbeşti despre fotografie, şi care a invitat-o la acest eveniment.

Intervenţia lui Ştefan în prezentarea expoziţiei a fost de natură să ne lămurească asupra efortului, perseverenţei şi determinării unei fete sensibile şi talentate care pe el ca artist l-a emoţionat puternic, dovada rezultatului acestei întâlniri fiind tablourile expuse.
Subiectul expoziţiei de fotografie este balerina Diana GAL.
Diana s-a născut la 10 mai 1995
-începe baletul în 2006 la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucureşti
- pe parcursul şcolii a avut colaborări cu Opera Naţională Bucureşti înca din primii ani
- colaborări cu Teatrul Masca
Concursuri:
-World Ballet Competition Sibiu - medalia de bronz ,
-Young Ballet Competition - finalista
-începând cu clasa a patra participă anual la olimpiada naţională unde a obţinut locul 3 , 2 şi anul trecut a obţinut primul loc
- Royal Ballet Summer School şi English National Ballet unde a obţinut premiul pentru evoluţia tehnică (ultimul a fost obţinut doar de 3 fete din 100 înscrise)
- pe viitor va face parte dintr-o companie de balet (cea din Sibiu)





















Ieri balerina a coboarât din tablourile lui Ştefan.
Aşa cum el s-a străduit să ne transmită emoţia artistică a balerinei prin cadrul limitat al aparatului său fotografic nici noi nu am putut să-i oferim acesteia decât un spaţiu redus de exprimare artistică dar într-o atmosferă caldă, prietenoasă şi curioasă, ca acasă (de remarcat prezenţa unui număr mare din membrii familiei Dianei, o familie numeroasă şi emoţionată).
Micuţa noastră balerină, şi când spun aşa mă gândesc la vârstă şi nu la talentul său, a dansat pe o scenă improvizată, mică, precum tamburul balerinelor de porţelan, dar îi dorim şi avem credinţa că va evolua pe cele mai mari scene ale lumii.
Obiectivele aparatelor de fotografiat s-au declanşat deja pentru BALERINA Diana Gal!


Doina Lili BĂLCĂNAŞU - bibliotecar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu