marți, 8 aprilie 2014

„Începuturi...” la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Oneşti

Într-o frumoasă zi de primăvară, şapte membri ai Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Oneşti, ne-au oferit o surpriză deosebită prin intermediul expoziţiei „Începuturi”. Vernisajul expoziţiei a fost un excelent prilej de a-i descoperi pe unii, aflaţi la ÎNCEPUTURI, iar pe alţii de a-i redescoperi. Cele câteva zeci de lucrări au fost semnate Lică Chiţcan, Alina Cornici, Gheorghe Dumitraşcu, Maria Ghiuş, Silviu Postăvaru, Ghiţă Teacă şi Mihai Zarzu. „Totul ne duce cu gândul la un nou ÎNCEPUT, care a avut loc la iniţiativa lui Lică Chiţcan, un artist complex. Ne onorează că a fost ales spaţiul bibliotecii noastre pentru această primă expoziţie a UAP Oneşti”, a afirmat dna directoare a Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, prof. Elena Şerbu.
Despre Lică Chiţcan, preşedintele Filialei UAP Oneşti, se poate spune că este artistul plastic dublat de un cantautor de succes a cărui sensibilitate şi-a găsit finalitatea în muzică, poezie şi pictură...Nu ştii care din ele este mai puternică, la care din ele vibrează sufletul artistului mai puternic...Poate pe rând sau poate în acelaşi timp. Cert este că din din acest preaplin al sensibilităţii sale ies opere remarcabile şi, aşa cum spunea cineva „cine nu a vizualizat florile lui Lică sau iernile sale, se poate spune clar că, este mai sărac în sublim, în culoare... în emoţie...”.
Lucrările Alinei Cornici reprezintă pentru ea un ÎNCEPUT, fiind prima sa expoziţie pe Valea Trotuşului şi fac parte dintr-o serie generoasă de pânze intitulate sugestiv „Linii şi puncte” ce au ca obiect redarea Femeii „aşa cum este văzută de gândul artistei” cu căutări, întrebări, certitudini...
 O altă PREZENŢĂ în această expoziţie este cea a pictorului Gheorghe Dumitraşcu, artistul chinuit de-o boală fizică ce nu are însă puterea de a-i ucide sufletul, sensibilitatea... Cu o voinţă admirabilă, ce aminteşte de Ştefan Luchian, revine în faţa şevaletului şi continuă să picteze folosind o mare varietate de tehnici: penson, cărbune, culori acrilice... Lucrările expuse sunt lucrări de întindere mare, pline de culoare şi dinamism.
Despre Maria Ghiuş, o prietenă dragă a noastră se pot spune multe, foarte multe...Este un artistul plastic îndrăgostit de acuarelă, o tehnică grea, care însă îi reflectă cu delicateţe sentimentele... Însă, poate-ar fi mai bine să o lăsăm să se prezinte „ Acuarela... Doamne, cum curg culorile însetate să se întâlnească ... şi în alchimia lor, eu sunt doar spectatoare...Am vibrat la frumuseţile create de Dumnezeuşi mi-am înălţat sufletul ascultând armonii de suflet şi culoare”...
Complexul Silviu Postăvaru, prezent pentru prima dată în expoziţie la Oneşti reuşeşte să ne surprindă cu umorul, dinamismul şi aparenta sa laicitate pentru că, de fapt, artistul are în permanenţă ochiul sufletului îndreptat către Cer, acolo unde se simte de fapt în largul său....
Ghiţă Teacă, vajnicul căutător de mărturii ale trecutului şi un îndrăgostit al satului moldav, surprinde în lucrările sale farmecul şi atmosfera de odinioară a satului său natal pe care îl poartă permanent în suflet.
Şi ultimul artist prezent în această expoziţie, dar nu cel din urmă, Mihai Zarzu este o prezenţă constantă a spaţiului expoziţional al bibliotecii noastre. Este „un temerar al penelului, un călător al cuprinsuluişi al spaţiului”, este înţelepciune şi statornicie, este artistul consacrat care nu are nevoie de prea multă prezentare.
Vernisajul expoziţiei a fost unul atipic, pitoresc, încărcat de căldură, muzică şi culoare fiecare dintre participanţi simţindu-se ca acasă, între prieteni dragi.
Lucrările prezentate vineri, vor rămâne expuse o lună de zile timp în care vă aşteptăm cu drag să le descoperiţi sau să le redescoperiţi.

Bibliotecar, Mihaela Grigoraş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu