vineri, 14 noiembrie 2014

BIBLIOTECARI BĂCĂUANI 2014

La sfârşit de an, bibliotecarii din judeţul Bacău se întâlnesc la sediul Biblioteca Judeteana “D. Sturdza” pentru evaluarea muncii lor, pentru o întâlnire profesională benefică şi pentru conexiuni culturale inedite.
Aşa a fost şi anul acesta, ca o continuitate izvorâtă din munca unui excelent coleg şi coordonator, dl Ioan Enache, ce a predat ştafeta mai tinerei sale colege, Marinela Ciuchi. Marinela, timp de un an de zile a dat proba unei competenţe profesionale şi a unor iniţiative benefice în coagularea energiilor bibliotecarilor băcăuani şi stimularea iniţiativelor în mediul în care ne desfăşurăm activitatea.





Putem spune că întâlnirea de pe 13 noiembrie 2014 a fost o serbare de sfârşit de an în care Marinela a luat premiul cu coroniţă.
De la Oneşti am fost prezenţi 3 bibliotecari: Doina Lili Bălcănaşu, Daniela Puşcaşu şi Rodica Zaharia.
La începutul manifestărilor Marinela Ciuchi a trecut în revistă, pe scurt, cele mai semnificative evenimente desfăşurate în fiecare dintre bibliotecile publice din judeţ în anul 2014. Astfel s-a evidenţiat efortul bibliotecarilor de a integra biblioteca în cotidianul comunităţilor din care provin.
Ajutorul dat elevilor în iniţierea pe calculator a celor 8 elevi dornici din localitatea Balcani este o izbândă demnă de luat în seamă precum şi cele peste 1500 de cărţi obţinute prin implicarea în programul „Books for youth”. Aceeaşi performanţă prin implicarea în proiect au avut şi bibliotecile din Letea Veche, Comăneşti, Bălceşti, Moineşti, Oneşti.
Activitatea şi iniţiativa bibliotecarilor creiază uneori momente emoţionante ca cele de la Tătărăşti unde conexiunea la internet a devenit o realitate prin donaţiile Biblionet, precum şi cele 37 de titluri noi intrate pe rafturile bibliotecii după mulţi, mulţi ani. Aici bibliotecara ţine locul mamei plecate în străinătate, după spusele unui copil din Tătătăşti. Ce recompensă sufletească mai mare putem avea!
La Moineşti, este un fenomen, biblioteca are un singur bibliotecar care şi fără ajutorul primăriei reuşeşte să menţină spiritul viu al unei biblioteci orăşeneşti.
Performanţele bibliotecii din Ştefan cel Mare se numără în metri de mobilier nou (aşa şi-a exprimat fericirea bibliotecara din comună) ce vor găzdui bogăţia spirituală a bibliotecii.
La Nicolae Bălcescu biblioteca a intrat în rândul câştigătorilor a 2000 de cărţi prin programul „Books for youth” iar prin organizarea unui cerc de quilling au reuşit să vândă felicitări în valoare de 500 lei, bani care au fost destinaţi cumpărării de cărţi.
Oneştiul a fost dat exemplu de excelenţă în domeniul promovării culturii prin intermediul bibliotecii pe plan naţional şi doar spicuirea unor evenimente noi ivite în 2014 au fost trecute în revistă. Câştigarea celor 1500 de cărţi prin programul „Books for youth”, cea de-a 6 ediţie a proiectului" Alege-ţi profesia!" în care 13 elevi oneşteni au fost protagoniştii unui eveniment apreciat de către mentorii de la Microsoft România, de către cei de la IREX şi Biblionet în care ei au învăţat cum şi au dat dovada că ştiu să-şi aleagă profesia. Debutul spectaculos al unei colaborări frumoase ce a stimulat lectura transpusă în culori de către elevii din toată ţara prin intermediul evenimentului „Pagini fermecate, gânduri colorate”. Menţionarea unei colaborări cu un bibliotecar poet, Mihaela Gudană care şi-a lansat un volum de poezii la biblioteca noastră. Şi câte ar mai fi fost de spus! Când spui Biblioteca din Oneşti te poţi gândi doar la evenimente spectaculose de buna calitate.
La biblioteca din Podul Turcului a avut loc o lansare de carte „Personalităţi de pe Valea Zeletinului”, elevii de liceu sunt îndrumaţi în realizarea temelor la bibliotecă, a fost evidenţiat un moment în care o avocată a mulţumit pentru ajutorul acordat în documentarea pentru un proces.
La Palanca s-a primit ca donaţie 94 de cărţi iar elevii au fost ajutaţi în explorarea calculatoarelor din dotare.
Biblioteca din Tg. Ocna are o colaborare fructuoasă cu Grădiniţa Piticot, La Sănduleni, dna bibliotecară Lungu are o îndelungată exprienţă în domeniul tradiţiei populare prin şezătorile organizate şi unde s-a editat un album cu tradiţii româneşti. Un rol important în abordarea subiectelor l-a avut şi fiul acesteia, creatorul popular Marian Lungu, prezent la întâlnirea bibliotecarilor.
Biblioteca din Caşin a adus în atenţie o donaţie importantă de care au beneficiat precum şi implicarea în manifestările prilejuite de Zilele Caşinului. De o donaţie importantă, de peste 1.200 de cărţi, a beneficiat şi biblioteca din Tg. Trotuş.
Biblioteca din Blăgeşti a fost privilegiată prin inaugurarea unui nou sediu, donaţia de peste 2.000 de cărţi purtând de acum încolo un nume important al literaturii româneşti, Ion Creangă.
Trecerea în revistă a activităţilor, evenimentelor şi performanţelor bibliotecarilor băcăuani a fost completată cu evidenţierea interesului acordat de către aceştia prin urmarea cursurilor profesionale, înlăturarea inhibiţiilor în abordarea proiectelor culturale precum şi evidenţierea vizitele profesionale la bibliotecile din alte judeţe sau la bibliotecile din judeţul Bacău cu performanţe deosebite.
Evenimentul a fost completat cu lansarea cărţii „Jurnal duhovnicesc” - vol.2 de Arhimandrit Paulin Lecca,  şi a cărţii „Ocultismul, faţa întunecată a monedei” de Sorin Gabriel Ailenei - prezent la lansare, în recenzia editorului acestor cărţi, bunul nostru coleg, prieten şi mentor dl Ioan Enache indeaproape secondat, cu delicatete, de catre sotia sa.
A urmat un alt moment frumos, pe fundalul expoziţiei de artă naivă a deja celebrului pictor -ţăran şi proaspăt venerabil-student Ioan Măric, în prezentarea făcută de către criticul Iulian Bucur a creaţiei pictorului şi cărţii-album "De la lume adunate …"  prezente în vernisaj alături de autorul lor. La final Ioan Măric ne-a impresionat cu un discurs simplu, de suflet şi cu promisiunea că se va gândi la un tablou cu un car plin cu bibliotecarii prezenţi în sală. Îi mulţumim şi îl aşteptăm, chiar la Oneşti, aici unde, aşa cum ne-a spus, are amintirea unei expoziţii reuşite!
În spaţiul în care ne-am întâlnit am fost înconjuraţi de tradiţia populară, începând cu expoziţia de pictură naivă a dlui Ioan Măric unde satul românesc era prezent cu bune şi rele, în ton umoristic, până la expoziţia de port popular "Panza intre ite si spata", a colegei noastre Felicitas Farcas Lohan care ne-a arătat cum se ţese la război o ie, o fota din zona în care locuieşte prin exemplificare vie deoarece a adus în spaţiul Bibliotecii Judeţene războiul de ţesut şi printr-o reprezentare ppt la care a fost acompaniată muzical , la vioară, de către fiica sa. O felicităm pe ... Felicitas pentru tonus, idei şi exuberanţa pe care nu trebuie să şi-o înfrâneze.
O altă expoziţie cu costume populare din zona Bacău, "Portul autentic romanesc", a fost cea a lui Marian Lungu, fiu de bibliotecar, recunoscut pe plan naţional şi internaţional drept un valoros creator popular şi care ne-a făcut o prezentare a lucrărilor, tehnicilor dar şi a modului de documentare în acest domeniu care începe să fie pus în valoare. Tinereţea lui Marian dă speranţe şi încredere într-o revenire la adevăratele valori morale şi tradiţii ale poporului român.
Întâlnirea bibliotecarilor băcăuani a fost un alt început, un început al unei revitalizări a colaborărilor dintre noi, al respectului reciproc şi stimulării creativităţii.

Până anul viitor, spor in toate si la carte!



Doina Lili Bălcănaşu – bibliotecar 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu