joi, 5 februarie 2015

MUZEUL ŢĂRANULUI ROMÂN – 25 de ani de la reînfiinţare

În luna februarie, Secţia de împrumut pentru copii găzduieşte o mică expoziţie de carte dedicată Muzeului Ţăranului Român. Acesta este unul dintre cele mai diversificate muzee de artă şi tradiţii populare din Europa. Clădirea în care funcţionează se află în Bucureşti pe Soseaua Kiseleff şi a fost construită între anii 1912-1941, în stil neoromânesc cu inspiraţie brâncovenească, iar încăperile sunt de tip monastic.
Istoria sa începe curând după apariţia Principatelor Unite. Ţăranul român începe să devină o referinţă simbolică a identităţii noastre, cultura ţăranească interesându-i din ce în ce mai mult pe orăşeni. Produsele casnice la modă erau create industrial şi erau mai ieftine, concurând cu cele create în gospodării. De aceea domnitorul Al. I. Cuza dă o ordonanţă în anul 1863 pentru organizarea unor expoziţii care să cuprindă pe lângă flori, legume, vite, produse agricole, şi produse ale industriei casnice ţărăneşti. O serie de exponate ale muzeului datează din acea perioadă.
Este cunoscut pentru colecţiile sale formate din 100 000 de obiecte şi este declarat monument istoric. Deţine colecţii de ceramică, costume populare, scoarţe, ţesături pentru interior, mobile, feronerie, obiecte din lemn. În anul 1996 a primit Premiul „Muzeul European al Anului” acordat de Forumul Muzeului European.
De-a lungul anilor a avut mai multe denumiri şi a suportat diverse transformări.
Pentru început s-a numit Muzeul de Etnografie, de Artă Naţională, Artă Decorativă şi Artă Industrială - nume considerat de unii inutil de complicat. Mai târziu ia denumirea de Muzeul de Etnografie şi Artă Naţională, apoi Muzeul de Artă Naţională Carol I. După cel de-al doilea război mondial se transformă în Muzeul Lenin-Stalin, iar în ultimii ani de regim comunist într-un muzeu-omagiu al preşedintelui Nicolae Ceauşescu. În tot acest timp colecţiile au fost găzduite de depozitele Muzeului Satului.
După revoluţia din 1989, la iniţiativa Ministrului Culturii din acea perioadă, Andrei Pleşu, a redevenit Muzeul Ţăranului Român, la data de 5 februarie 1990.
Vă invităm la bibliotecă să consultaţi publicaţiile ce reflectă viaţa ţăranului român de-a lungul timpului sau la sala de Internet pentru o vizită virtuală.

Diana BUNGHEZ – mânuitor carte



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu