joi, 2 septembrie 2010



Azi vreau să vă prezint o carte cu adevărat specială. Este vorba despre romanul Florinei Ilis, "Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit".
Cartea se concentrează în jurul a cinci personaje aflate în căutarea Japoniei, dar mai ales în căutarea propriei identităţi în interiorul societăţii japoneze contemporane, unde tehnologia avansată coexistă cu o serie de ritualuri străvechi, toate acestea adâncind la fiecare pas misterul cunoaşterii de sine.
Personajul central e Darie, un român care, aflat în Japonia de câţiva ani, lucrează la o importantă firmă, în domeniul roboticii. Dacă în debutul romanului îl găsim complet sedus de tehnologia japoneză – "Japonia reprezintă pentru mine oceanul numit casă. În România, fără avantajele tehnologice de aici aş fi ca un peşte pe uscat ", el ajunge treptat să devină un pasionat căutător al frumuseţii. Frumuseţe pe care îşi doreşte să o poată descrie, să o recreeze. Are revelaţia faptului că frumuseţea are ceva metafizic, inuman. Înţelege şi că resortul principal al tuturor splendorilor Japoniei este sufletul japonez şi că nu se pot inventa roboţi pentru detectarea frumuseţii.
Deosebit de interesantă este şi meditaţia lui Darie asupra "omului soft" al zilelor noastre. Omul care ajunge să prefere să se vizioneze decât să trăiască, să se identifice sau să se reinventeze într-o existenţă virtuală, care se poate (oare?) substitui celei autentice. Concluzia la care ajunge acesta e că "realitatea nu mai prezintă interes pentru nimeni".
Romanul poate fi privit ca un roman poliţist. Cu o presupusă crimă, investigaţii, interogatoriu, urmăriri şi aşa mai departe. Poate fi privit şi ca un roman de dragoste. Un clasic triunghi amoros care se complică, devenind de-a dreptul pătrat, pe măsură ce Darie se simte din ce în ce mai atras de frumoasa soţie japoneză a şefului său, dar se lasă sedus şi de amanta româncă a acestuia, în timp ce iubirea rupe orice barieră morală, prejudecată ori constrângere socială.
Fie că este vorba despre scenele erotice, nu puţine la număr, care transcend sexualitatea şi ţintesc către o uniune trup-suflet demnă de filosofia zen, fie că este vorba de descrierea unui ritual de seppuku, Florina Ilis are un stil expresiv, original şi un fin simţ al umorului care te cuceresc îndată.
Aşadar, "Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit " - un roman până la ultima pagină surprinzător şi sensibil, pe care nu-l poţi lăsa din mână.

bibliotecar
Nicoleta Sălbatecu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu