Discreţie în pasiune, talent cultivat şi muncit, culoare, multă culoare în tablourile oferite spre vizionare după, 12 ani de preucupări domestice în care şi-a transferat aceste calităţi în construţia unei case.
Toate acestea îl caracterizează pe Vasile CHELARU, discretul domn Vasile.
O expoziţie ce nu trebuie ratată deoarece prin diversitatea temelor vă puteţi regăsi fiecare.
Vă aşteptăm în spaţiul expoziţional al bibliotecii!
Pe 12 iunie 2014 am trait bucuria unei expozitii personale de pictura, frumos intitulata „Memoria locului”.
RăspundețiȘtergereDl. Vasile Chelaru a venit in fata noastra, a familiei sale, a prietenilor si colegilor de serviciu, a onestenilor iubitori de frumos, cu o bogata colectie de picturi in ulei, realizate in majoritate in tehnica cutit, rodul unei activitati artistice intinse pe perioada anilor 1970 – 2014. Cu modestie, fapt care la impiedicat sa expuna mai des, dl Chelaru Vasile ni se prezinta ca un profesionist al lucrarilor in domeniul constructiilor, beneficiar timp de o viata de om, al unor deplasari in tara, in interes de serviciu, care i-au dat prilejul vizitarii unor locuri si privelisti minunate, care se regasesc, in parte in lucrarile din aceasta expozitie.
Pur si simplu peretii expozitionali ai Bibliotecii Municipale Radu Rosetti” din Onesti explodeaza de culoare. Autorul acestor lucrari, mai tanar sufleteste decat apare fizic in fata ochilor nostri, nu a lasat nici o tema importanta neabordata: de la natura statica, la flori, portrete si peisaje. Este un iubitor al florilor, care apar in multe tablouri ( „Flori”, „Bulgarasi de zapada”, „Cavalerii”, „Natura statica cu flori”, „Flori de camp”, „Frezii cu trandafiri”, „Garoafe”, „Gladiole”, „Floarea soarelui”, „Trandafiri”, etc.), un iubitor al primaverii ( vezi „Feerie de primavara” si „Primavara – printre mesteceni”) si al iernii ( vezi „Feerie de iarna”, „Prima zapada – Casin”, „Peisaj de iarna” si „Iarna la tara”), chiar daca peisajele sale abordeaza si celelalte anotimpuri ale anului ( vezi de exemplu „Luminis de toamna”).
Cea mai veche lucrare prezentata este un „Autoportret” din 1970 ( sunt doua autoportrete in expozitie, deopotriva de frumoase ). Cel mai drag autorului si familiei sale este, cred, tabloul „Bunicul”, care a fost si premiat la o expozitie desfasurata cu mult timp in urma. Relatia cu familia sa ni se dezvaluie in suita de portrete expuse ( vezi „Tata lucrand”, „Valentin”, etc ) dar si in „Plaiurile moldovene” din zona sa natala, a satului Paltinata, com Gura Vaii ( vezi „Biserica din Paltinata”, poate chiar „Casa lui Mos Florea”, „Casa bunicului”, „Scoala veche”, „Ulita la tara”, sau „Apus de soare – la tara” ). Nu uita sa transpuna in culoare si cateva dintre activitatile oamenilor satului contemporan: „La cules de ghebe”, „De la pescuit”, „Intoarcerea de la camp”.
Iubitor de frumos, cu dragoste pentru cultura si istoria nationala si locala, autorul ne poarta prin locurile sale dragi: Casin si Manastirea Casin ( „Prima Zapada”, „Primavara”, „Toamna” ) , Oituz ( „Primavara” ), Ipotesti ( „Casa memoriala Mihai Eminescu”), Iasi ( „Bojdeuca din Ticau” ), Sighisoara ( „Cetatea”), Suceava ( „Ruinele Cetatii” ), Transfagarasan ( „Bariera de la Podul Capra”), Onesti („Liceul industrial de chimie – 1976”, „In parc” ), zona Borzesti ( „Restaurantul Stejarul”, „Podul lui Stefan cel Mare”, „Biserica din Borzesti” ), calatorind alaturi de cateva mari personalitatile precum: Grigore Vieru, George Bacovia si George Calinescu.
Vizionand intreaga expozitie, inteleg ca lucrarile dl. Vasile Chelaru incearca sa faca o trecere de la memoria locurilor si oamenilor surprinsi in tusele de culoare, la memoria omului si artistului plastic Vasile Chelaru, ajuns la maturitatea trairilor sale artistice, care a scos toate aceste imagini din arhiva sa de sentimente colorate si incearca sa ni le aduca, spre neuitare, in fata retinei ochilor nostri, pentru a le inregistra in memoria colectiva a Onestiului si a onestenilor.
Asteptam d-le Vasile Chelaru sa ne invitati mai des printre tablourile dumneavoastra din viitoarele expozitii personale sau colective.
Mulţumiri domnului Anonim- Gheorghe Bogza, mereu alături de bibliotecă şi implicat în evenimentele culturale desfăşurate aici!
Ștergere