vineri, 27 iunie 2014

O doamnă dragă, DRAGA Olteanu-Matei


Este o onoare să te afli în preajma unui monstru sacru al scenei şi ecranului românesc. Este o bucurie să vezi şi să asculţi un om care a insoţit atâtea generaţii de public în spaţiul cultural de bună calitate.
Astăzi a fost printre noi, la bibliotecă, doamna DRAGA, Draga Olteanu-Matei. Un om plin de energie, exigentă profesională, amintiri şi căldură împărtăşite unui public ce nu s-a mai dat plecat.
Aveţi recunoştinţa şi dragostea noastră! 
Să fiţi sănătoasă!
Caravana (Cinematografică) va trece dar vor ramâne amintirile unor imagini ce sunt istorie şi a unor oameni ce au făcut istorie în cinematografie.



 Draga Olteanu Matei (n. 24 octombrie 1033 în Bucureşti) este o actriță  completă. A jucat pe scena Teatrului Național București, în numeroase filme și la televiziune. Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei are un palmares foarte bogat. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri în Televiziune.
După pensionarea sa din Teatrul Național (2007) s-a retras la Piatra Neamţ unde a înființat compania teatrală Teatrul Vostru unde predă din tainele profesiei tinerilor actori.
Premii:
Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră - 2010.
  • Premiul UNITER pentru întreaga activitate - 2004.
  • Premiul TVR și PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriță - 2003.
  • ACIN (pentru Ilustrate cu flori de cîmp și Filip cel bun) - 1975.
Actrița a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
Performanţele în activitatea de scenarist:
  • Patima (1975) – în colaborare cu George Cornea
  • Dumbrava minunată (1980)
  • Coana Chirița (1986)
  • Chirița în Iași (1987)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu