vineri, 15 august 2014

Trei oameni fericiţi

Joi, 7 august, a avut loc vernisajul expoziţiei de artă plastică „Exerciţii de fericire”. Titlul poetic şi sugestiv aparţine Florentinei Mariş, care expune alături de Ionuţ Savin şi Ştefan Codrin Savin. Cei trei formează o familie şi au ales această formulă expoziţională inedită pentru a sublinia sensul pe care îl dau ei noţiunii de fericire, regăsită în satisfacţia de a picta şi în bucuria de a fi împreună.
Floarea soarelui şi floarea de lotus, simbolurile abordate cu preponderenţă şi cu exuberanţă de autori, au fost desluşite asistenţei de domnişoara prof. Carmen Taulescu. Despre autorii de la care se nutresc lucrările de pe simeze, Vincent van Gogh şi Jackson Pollock, despre încadrarea stilistică în curentul expresionist, despre tehnică, despre grafică şi cromatică am avut plăcerea să-l ascultăm vorbind pe artistul plastic Mihai Nechita-Burculeţ.
Completările prietenilor şi colegilor de breaslă au întregit portretul spiritual al celor tei oameni fericiţi.
         Cel de-al treilea expozant, care calcă de pe acum pe urmele părinţilor, a demonstrat, ca şi în desenele pe care le face, o totală libertate de exprimare, atmosfera nonconformistă fiind accentuată prin dezinvoltele sale intrări şi ieşiri din scenă.
         Evenimentul s-a încheiat cu sesiunea de discuţii, aproape la fel de consistentă şi interesantă ca şi vernisajul propriu-zis.
Le urăm celor trei mult succes în continuare şi multe note de 10 la extemporalul cu „Exerciţii de fericire”.


Doina Bruma
Sef serv. RPPD

Un comentariu:

  1. August = luna de vara, luna de vacanta si relaxare, luna torida. Putina lume prezenta la vernisaj. Pe undeva de inteles absenteismul masiv al iubitorilor de pictura: prea multa caldura, prea multa nefericire. Nu simpatizam prea mult cu cei care se declara fericiti. Cu atat mai mult nu reactionam la niste simple "Exercitii de fericire".

    Si totusi "Exercitiile de fericire" isi au rostul lor, chiar daca unele dintre lucrarile artistului plastic Ionut Savin au mai fost vazute si cu prilejul altor expozitii personale sau de grup. Scopul expozitiei de fata este altul decat simpla prezentare a unor lucrari de pictura si grafica. Ea ne prezinta o familie de artisti: incepand cu experimentatul pictor Ionut Savin – un sot, un om cu o fire vulcanica, in ciuda aparentelor, continuand cu Florentina Mares – mai mult decat un grafician, o sotie si mama desavarsita, si in fine – Codrin Stefan Savin – un pusti de 3 ani, un „pui-viteza” neastamparat, mereu in miscare, debordand de o energie pura-pozitiva, calauzita cu mult tact inspre desen si culoare de parintii sai. ( Daca vernisajul expozitiei arata asa, va inchipuiti cum arata casa unor astfel de oameni deosebiti, locuitori mai mult sau mai putin obisnuiti ai Onestiului ).

    Personal, pe langa latura oficiala a acestui vernisaj, am avut prilejul sa stau la taifas cu „parintii” acestei expozitii la un pahar de limonada rece si o prajiturica. Atmosfera tonica a acestui vernisaj inedit ( cand unul dintre expozanti era mai mult in trecere prin expozitie, alergand si tipand pe holurile bibliotecii, mai potrivita, dupa parerea lui, pentru un joc de-a prinselea cu mama sa, decat pentru „Exercitii de fericire”, cum credem noi, seriosii adulti cu ifose de avizati in ale artelor plastice ), s-a pastrat pana la sfarsit tuturor garafelor cu delicioasa limonada. Dupa simpla mea parere, pentru a intelege rostul lucrarilor din aceasta expozitie trebuia sa fim prezenti cu totii la acest vernisaj. Asa nu ne ramane decat sa cautam inimioarele de zambet, subtil ascunse in aceste lucrari ale lui Ionut, Florentina si Stefan Codrin. (Cu acelasi zambet de fericire in coltul gurii, il suspectez pe Stefan Codrin de o anumita coparticipare la unele dintre lucrarile tatalui sau Ionut).

    RăspundețiȘtergere