joi, 19 martie 2015

21 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI

Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos
(Mihai Eminescu)
Cu greu m-am hotărât să aleg unul dintre cele mai frumoase gânduri închinate poeziei. În cărţi, în dicţionare, pe Internet, dacă doriţi, o să găsiţi o sumedenie de cugetări şi definiţii atribuite poeziei.
Poezia face parte din viaţă. Învăţăm poezii încă de la grădiniţă, mai târziu le citim, le studiem la şcoală, iar unii dintre noi chiar scriem poezii. Nu întotdeauna ne întrebăm însă, ce este poezia? Simţim că uneori în ea ne regăsim trăirile, că este un mod de a ne împărtăşi simţirile şi se poate transforma uneori într-un elixir. În astfel de cazuri energia poeziei (a literaturii în general) ne poate ajuta să depăşim unele praguri de viaţă. Istoria ne-a demonstrat că persoane care au fost exilate, închise, torturate, au reuşit să rămână lucide recitând sau compunând poezii. Poate că ar fi bine ca în terapia lor, medicii să introducă (obligatoriu) şi o poezie, seara, înainte de culcare.
Toate popoarele se pot mândri cu zestrea lor de poezii populare. Încă din vremuri apuse, omul simplu a fost cel care a simţit nevoia să spună ceva cu ajutorul versurilor. Ele l-au însoţit de-a lungul timpului la bucurie sau la necaz. Pe unele le-a pus în cântec, să-i fie bucuria mai mare sau necazul mai uşor. Apoi poezia a evoluat, iar poeţi au fost şi vor mai fi pe toate meridianele lumii. Poezia ne încântă copilăria, ne poartă prin mrejeje adolescenţei, ne cântă tinereţea, ne mângâie maturitatea şi ne alină bătrâneţea. Poate că omenirea nu va înţelege puterea poeziei dar va continua să scrie şi să citească poezii.
În Secţia împrumut - copii a Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” această sărbătoare mondială a poeziei îşi are locul său de cinste marcată de o expoziţie de carte.
Am început cu un gând despre poezie al poetului Mihai Eminescu şi aş încheia tot cu un gând al unui poet român (deşi sunt splendide şi numeroasele cugetări ale multor alţi poeţi din toată lumea): „Poezia este copilul care rămâne în sufletul adolescentului, al omului matur şi al bătrânului, peste durere, dezamăgire şi suferinţă.” (Tudor Arghezi)


Rodica ZAHARIA - bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu