Când achiziţia de carte stagnează, ne bazăm pe generozitatea dvs în dăruirea de cărţi pe care le evaluăm şi le punem în valoare cu mult respect .
Cartea donată are pe lângă mesajul,
povestea şi informaţia din ea şi o poveste nescrisă care ne arată preocupările adiacente momentului lecturării cărţii de către cititor şi chiar o poveste de viaţă intuită
de către bibliotecarul care o răsfoieşte.
Aşa fac şi eu de vreo 14 ani. Am
început cu lăzile de cărţi în care am găsit un pantofior de
copil, apoi urmând să descopăr în cărţi fotografii uitate cu
oameni dragi, pierduţi sau plecaţi departe, articole din ziar,
cărţi poştale, vederi din vacanţe, fragmente
de scrisori netrimise, bileţele de dragoste, poezii scrise pe
colţuri de hârtie, dedicaţii oamenilor dragi şi prietenilor,
fiţuici, rezolvări de probleme şi adnotări spre înţelegerea
textelor şi cu remarci uneori tăiose asupra textelor citite, s.a.
O lume! Lumea voastră în care am fost
părtaşă cu gândurile mele despre motivele adnotărilor voastre
sau cu imaginaţia mea despre unele poveşti de dragoste sau a
trecerii voastre prin viaţă cu încredere, teamă, entuziasm, cu
emoţii.
M-am gândit ca măcar unele din aceste
lucruri uitate în sau pe cărţi, care nu fac referire la
intimitatea donatorului şi nu-l expune publicului cititor virtual,
să le fac publice, încercând să vă descreţesc
fruntea, să vă fac curioşi şi să ... ne citim. Moment
prielnic în pragul primăverii, de MĂRŢIŞOR.
Şi voi începe cu o reţetă …
culinară, utilă pregătirilor de Paşti:
"Coaste de berbec în
sos de ananas
2 linguriţe făină de
porumb
1 cutie suc de ananas
congelat
jumătate de pahar suc de
mere
3 linguri sos de soia
1 linguriţă oţet
3 kg coaste de berbec
Într-o oală mică punem
făină de porumb, suc de ananas, suc de mere, soia şi oţet.
Fierbem la foc mic jumătate de oră, amestecând tot timpul.
Punem sosul la o parte.
Aranjăm coastele cu osul în sus, într-o tavă mare la cuptor,
acoperim cu 2 pahare de apă şi coacem la foc mediu jumătate de
oră.
Scurgem apa din tavă.
Aranjăm coastele din nou în tavă şi le ungem cu sosul, cu
ajutorul unei pensule.
Dăm la cuptor, la foc
mediu, o oră şi în acest răstimp ungem din nou cu sosul, de
câteva ori."
(Reţetă găsită în
volumul SPINOZA: Tratat despre îndreptarea intelectului, Bucureşti:
Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1979)
Continui cu
evidenţierea bunelor maniere în relaţiile ...
internaţionale:
“Stimată
domnişoară (numele)
mă
bucur (sau scumpă
mă rog în funcţie de preferinţă) ne-am
cunoscut şi aş dori să vă urez multă sănătate, fericire şi
împlinirea tuturor dorinţelor!”
traducerea:
Vazena (Mila)
slecna somrad, ze sem
vas poznal zelam si vela zdravia slastia!
(Semn de carte din volumul PLETER, Tiberiu:
Cesko-Rumunska konverzace – Bucureşti: Sport-Turism, 1983)
Închei cu o meditaţie ... de pe o carte care a inspirat, presupun, zbuciumul sufletesc al autorului destăinuirii :
Culese şi alese de Doina Lili Bălcănaşu - bibliotecar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu