miercuri, 21 noiembrie 2012

Clubul artelor - "Expresia ideii"


Atunci când oameni scriu, desenează, cântă, ori se apropie într-o modalitate oarecare de comunicarea artistică a sinelui, ei împlinesc un gest sincer şi nu neapărat elaborat, izvorât din prea-plinul lor interior. Chiar dacă mijloacele nu abundă, chiar dacă limbajul specific nu atinge culmi de subtilitate, este întotdeauna de apreciat impulsul iniţial, sensibilitatea care dă naştere oricărei forme de creaţie. Iar pentru şlefiurea talentelor, pentru încurajarea procupărilor artistice, s-au inventat cenaclurile, cluburile, formulele de asociere ale celor cu înclinaţii comune,.
Un frumos exemplu de sincretism al artelor, dar şi de solidaritate intergeneraţională am putut surprinde aseară, la întrunirea Clubului artelor - Expresia Ideii, condus de doamna Mariana Bendou.
Având ca temă "Arta tinerei generaţii", întâlnirea a adus în faţa publicului - nu deosebit de numeros, dar foarte activ - versurile şi picturile elevei Andreea Ghioldum, de la Colegiul Tehnic "Petru Poni". Pe marginea creaţiilor sale, asistenţa a vorbit cu însufleţire, apreciind aspectele valoroase şi dând sfaturi pertinente. Au participat la discuţii, cu intevenţii pline de simpatie, scriitorii Maria Axinte, Vasile Unguraşu şi Ioan Ursac. Ultimii doi au dorit chiar să împărtăşescă din creaţia lor epigramistică. S-au prezentat cele două concursuri dedicate tinerilor de către biblioteca noastră, Concursul de proză scurtă "Radu Rosetti" şi Concursul de ex libris, la a cărei ediţie din acest an ( http://biblionesti.blogspot.ro/2012/07/a-xv-editie-concursului-ex-libris-in.html ) încă mai puteţi participa, până pe 28 noiembrie. O prezenţă oneşteană discretă, dar deosebit de activă în plan cultural, a fost cea a domnului Gheorghe Bogza. Doamna Mariana Bendou, marea entuziastă a acestor întâlniri de suflet, susţinătoare a talentelor locale, naţionale şi chiar internaţionale prin proiectul "Expresia ideii", a sunat clopoţelul de final, cu promisiunea de a relua tema, de altfel deosebit de generoasă, la următoarea întâlnire.
Marii beneficiari ai serii au fost, însă, elevii prezenţi, care au mărturisit că astfel de activităţi le îmbogăţesc universul spiritual.
Iar pentru ei, oricât de puţini ar fi, nici un efort instituţional sau personal nu este prea mare, ceea ce justifică din plin ora de dăruire artistică la care am participat.

Doina BRUMĂ – şef serv. ACI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu