miercuri, 22 aprilie 2015

ZILELE BIBLIOTECII - mâine

 GHEORGHE DUMITRAȘCU
Data nașterii: 24 aprilie 1954, Târgu Ocna, jud. Bacău
Studii: Liceul de Muzică și Arte Plastice „Octav Băncilă” Iași, promoția 1974, cu rezultate deosebite. După absolvire a făcut parte din echipa maestrului Dan Broscăuțeanu, realizând lucrări de restaurare la mai multe biserici din țară (autor împreună cu pictorii Sorin Ilfoveanu și Ștefan Câlția a frescelor Teatrului „Al. Davila” din Pitești).
Expoziții personale și colective: Italia, Austria, Germania, Franța, Ungaria, Israel, Japonia, România (București, Iași, Bacău, Slănic Moldova, Eforie Nord, Eforie Sud, Băile Felix, etc). A deschis câteva săli de expoziție la București (la hotelurile „Majestic”, „Crowne Plaza”) și la Poiana Brașov (hotelul „Sport”). Ultima participare: Expoziția „Tablouri de vis”, care a avut vernisajul în luna iulie 2010 la Sala „Constantin Brâncuși” a Palatului Parlamentului din Capitală, unde au fost expuse aproape 500 de lucrări în acrilic sau uleiuri cu peisaje, portrete, scene religioase sau mitologice, semnate de 30 de artiști celebri, dar și debutanți din România (printre aceștia din urmă numărându-se și fiul pictorului Gheorghe Dumitrașcu).
Între 1998 – 2003 a lucrat la Budapesta, realizând printre altele o lucrare pentru Parlamentul Ungariei, impresionantă ca dimensiuni, având 2.5 metri lungime și 1.40 metri lățime, intitulată „Intrarea lui Matei Corvin în Budapesta”, ce întruchipează nu mai puțin de 60 de personaje. Un mare număr de picturi au fost achiziționate de colecționari și instituții publice din Europa, dar și din România (Banca Națională a României deține 60 de tablouri semnate Gheorghe Dumitrașcu).
În anul 2003, o boală gravă, o pareză totală stânga, îl țintuiește la pat pe artist, care, ca și marele pictor Ștefan Luchian, revine cu o voință admirabilă în fața șevaletului, pictând și organizând cu ajutorul soției sale o serie de expoziții mult apreciate. Mentorul său a fost dintotdeauna maestrul Corneliu Baba, influența acestuia fiind reflectată în tablourile sale, care însă nu i-au afectat originalitatea stilului.
Pictorul târgocnean abordează o multitudine de curente artistice (clasic, modern, romantic, impresionist), folosind o mare varietate tehnică: în cuțit, penson, cărbune, culori acrilice ș.a.
Referințe: „A vedea pe Dumnezeu, a-i configura chipul, a-l aduce în fața credincioșilor, iată înțelesurile uneia dintre marile taine ale artei, pe care doar pictorul de biserici se pare că o pătrunde. Îi admirăm meșteșugul și-i suntem recunoscători pentru faptul de a ne apropia cele sfinte și de a fi părtași, o dată cu el, la înălțătoarea operă a apropierii de ființa divină”, spunea despre Gheorghe Dumitrașcu cunoscutul profesor și artist plastic băcăuan, Aurel Stanciu.

Expoziţia este urmată de un recital din cadrul Stagiunii muzicale 2014-2015


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu