vineri, 17 aprilie 2015

Ecouri muzicale în imagini şi informaţii

Pentru cei care nu aţi putut fi prezenţi în sala de concerte a bibliotecii, câteva informaţii despre artist:
Maurizio Barboro s-a format din punct de vedere artistic sub îndrumarea Lyei De Barberiis, la Academia Naţională „Sfânta Cecilia” din Roma. Este premiat, în calitate de solist și în duet pianistic, la Concursuri naționale de interpretare. Din 1980, s-a lansat într-o carieră solo intensă, care i-a permis să colaboreze cu orchestre de prestigiu și dirijori celebri din întreaga Europă, America și Asia. În special, menționăm recitalul susţinut la Centrul cultural „Gasteig” din München, pentru Festivalul de pian din Tübingen în timpul festivităților dedicate lui Liszt și, în octombrie 2014, prestațiile solistice din Winston-Salem, Washington și Boston; colaborarea cu celebra Orchestră Simfonică „Enescu”, sub îndrumarea maestrului Ovidiu Bălan, la Sala Ateneului din București; concerte la istorica Sală Jordan Hall din Boston, cu Orchestra Simfonică din Longwood dirijată de maestrul Francisco Noya; inaugurarea stagiunii 2008/2009 la Academia „Stefano Tempia”, în Sala Conservatorului „Verdi” din Torino cu „Fantezia Corală” de Beethoven; deschiderea Stagiunii 2010/2011 cu Orchestra Filarmonicii din Bangkok Thailanda, dirijată de Claude Villaret. În 1996 a fost numit „artist rezident” al Filarmonicii de Stat „Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea (România).
Este persoana căreia i s-au dedicat unele lucrări de către compozitori americani contemporani: de exemplu, a interpretat în premieră absolută mai multe fragmente ale „Concertului în Mi” pentru pian și coarde de Donald Lawrence Appert. Se dedică intens muzicii de cameră, făcând parte din Cvartetul Pianistic Italian (două piane la 8 mâini) și colaborând frecvent cu artiști de pe întreg mapamondul ca flautistul Maxence Larrieu, violoniștii Aiman Musakhajayeva și Gernot Winischhofer, violonceliștii Umberto Clerici și Riccardo Agosti, clarinetistul Rocco Parisi, oboistul Alberto Cesaraccio.
Deosebit de activ ca profesor, este titular al Catedrei de pian principal la Conservatorul „Paganini” din Genova și lector la cursurile de vară de perfecționare din Sala San Giovanni; este în elita Academiilor europene (Timișoara și Vâlcea în România, Vendome în Franța, Poznan în Polonia, Gibraltar), americane (Conservatorul Boston, Școala de Muzică Longy, Universitatea din Oklahoma Sosu, Vancouver Clark College, Universitatea Edinboro, Universitatea Catolică Americană din Washington etc.) și din Asia (Academia Națională de Muzică din Astana-Kazahstan, Universitatea „Mahidol” din Bangkok- Thailanda).
Solicitat adesea să facă parte din jurii ale concursurilor internaționale de pian, este Director artistic al Concursului Internațional „Premiul Franz Schubert”, al Asociației Muzicale „Alfredo Casella” din Novi Ligure și al Orchestrei de Cameră „Ensemble Felice De Giardini”.
A interpretat și a înregistrat, obţinând întotdeauna aprecieri măgulitoare din partea criticilor, Concertul integral pentru pian și orchestră de Shostakovici, sonate de Brahms, Franck, Rahmaninov, Shostakovici și Kabalevsky pentru violoncel și pian, lucrări de Schumann, Brahms și Zemlinsky pentru vioară și pian, compoziții originale pentru două piane la opt mâini.

Concertul a cuprins lucrările:

Frederic Chopin: Preludiu în Do diez minor op. 45

Franz Liszt: Sonata în Si minor R21

*****

Robert Schumann: Papillons” op.2

Sergei Rachmaninoff: „Lento” op.28

Claude Debussy: „Pour le Piano”
( Prélude – Sarabande – Toccata )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu