joi, 2 aprilie 2015

2 APRILIE – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CĂRŢII PENTRU COPII ŞI TINERET

În anul 1967 UNESCO a hotărât ca în această zi să fie sărbătorită cartea pentru copii, iar această dată nu a fost aleasă întâmplător. Este data de naştere a marelui scriitor danez, care continuă să încânte copilăria tuturor cu basmele sale, Hans Christian Andersen.
S-a născut la data de 2 aprilie 1805. Anul acesta se împlinesc 210 ani de la naşterea sa.
Meritele literare i-au fost recunoscute încă din timpul vieţii. Regele Danemarcei din acea vreme s-a ocupat personal de educaţia lui. De mic copil dovedeşte o inteligenţă şi o imaginaţie ieşite din comun. Chiar dacă rămâne orfan munceşte din greu. Lucrează ca ucenic într-o ţesătorie, la un croitor şi la o fabrică de ţigarete. Până să i se schimbe vocea, pentru că avea o voce plăcută, cântă ca soprană la Teatrul Regal din Copenhaga. Începe să scrie şi pentru că un coleg îl recomandă ca scriitor, el ia în serios acest lucru şi se apucă de scris. Mai târziu primeşte chiar şi o bursă de călătorie din partea regelui şi pleacă prin Europa.
Primul fascicul al poveştilor sale care au devenit nemuritoare, a apărut în anul 1835. Chiar dacă la început s-au vândut mai greu, peste zece ani Andersen era apreciat în toată Europa.
Basmele sale au fost publicate în peste 100 de limbi. Cine nu a auzit sau nu a citit despre „Răţuşca cea urâtă”, Degeţica”, „Crăiasa Zăpezii”?
În portul Copenhaga se află o statuie ce o reprezintă pe Mica Sirenă, personajul principal al basmului cu acelaş titlu, astfel Danemarca omagiindu-l în fiecare zi.
Pentru scriitorii de literatură pentru copii care se evidenţiază cu scrieri excepţionale s-a înfiinţat Premiul „Hans Cristian Andersen”, mulţi dintre scriitori bucurându-se de această cinste.
În biblioteci în această zi se desfăşoară diverse activităţi menite să facă cunoscurtă opera lui Hans Christian Andersen dar mai ales să încurajeze lectura la copii.
Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” vă invită la Sala de lectură pentru copii unde puteţi viziona o expoziţie de carte dedicată acestui important eveniment cultural. Sunteţi invitaţi să citiţi cărţile scrise de Hans Christian Andersen pe care biblioteca le găzduieşte în rafturile sale.
Vă aşteptăm, ca întotdeauna, cu drag!


bilbliotecar – Rodica Zaharia  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu