marți, 5 octombrie 2010

Dar de suflet şi culoare...şi valoare!

În vara aceasta, Pinacoteca bibliotecii noastre s-a îmbogăţit printr-o donaţie pe care o considerăm de două ori deosebită.
            Mai întâi, pentru că este vorba despre tabloul (ulei/pânză) “Peisaj pe valea Trotuşului”, care poartă semnătura lui George Matei Cantacuzino, arhitect român de marcă, apreciat artist plastic şi înzestrat publicist. Născut în 1899, înrudit, atât prin ascendenţa patenă, cât şi prin cea maternă, cu marile familii  româneşti care au influenţat decisiv destinul naţional,  absolvent al prestigioasei “Ecole Nationale des Beaux Arts”, el este cel care proiectează, printre altele, actuala Bancă de Investiţii, ansamblul de la Eforie, hala I.A.R. de la Brasov sau Hotelul Rex de la Mamaia. Este, de asemenea, autorul unor numeroase studii de arhitectură românească şi universală, la care se referă apreciativ  personalităţi precum Mihail Sebastian sau Perpessicius. Rămân în amintirea studenţilor săi cursurile de Istoria şi teoria arhitecturii, susţinute cu o deosebită carismă, în puţinii ani petrecuţi la catedră. Ca artist plastic, se impune printr-o operă despre care Tudor Arghezi avea să scrie: “Motivele variate ale artistului duc de la peisajul ţării pînă la nudul sincer, si de la un interior cu perdeaua calmă în lumina alburie, pînă la interiorul luxuriant al pădurii framântate şi al câmpiei (...) Alături de accentul individual, se poate deslusi la domnul Cantacuzino un sens decorativ deosebit de armonic si de viu." Înzestrat, aşadar, cu numeroase daruri artistice, G.M. Cantacuzino pictează, în 1934, probabil în timpul uneia din vacanţele petrecute la rudele sale din Moldova, lucrarea care a intrat în patrimoniul instituţiei noastre.
            În al doilea rând, pentru că donatorul acestei lucrări este dl. Ion Varlam, strănepotul lui Radu Rosetti. Cucerit de frumuseţea tabloului, dar şi de semnificaţiile pe care le-ar avea prezenţa lui într-o instituţie de cultură trotuşeană, dl. Varlam îl cumpără la licitaţia organizată de Galeriile Artmark, cu inteţia declarată de a-l dona instituţiei noastre. Gestul său, de o incontestabilă valoare afectivă şi de o nu mai puţin importantă valoare financiară, vine în continuarea donaţiilor pe care descendenţii familiei Rosetti le-au făcut de-a lungul timpului, îmbogăţind şi personalizând colecţiile bibliotecii.
            Pentru aplecarea lor grijulie si generoasă asupra completării valorilor patrimoniale  ale instituţiei care le poartă numele, le suntem recunoscători atât doamnei Safta Varlam (născută Rosetti) şi domnului Ion Varlam, fiul său, cât şi regretatului domn Radu Beldiman, nepotul lui Radu Rosetti.
            Lucrarea poate fi văzută la cerere de orice utilizator al bibliotecii şi va fi expusă de fiecare dată când se vor organiza expoziţii cu tablourile din pinacotecă.
           

Şef serviciu Achiziţie-Evidenţă-Prelucrare-Informare bibliografică,
ing. Doina Brumă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu