luni, 11 iulie 2011

Jazz armenesc în Salină

 
Sâmbătă, 09 iulie 2011, la Salina din Târgu Ocna, la iniţiativa Uniunii Armenilor din România, filiala Bacău, s-a desfăşurat un eveniment cultural de marcă: concertul de jazz al lui Harry Tavitian.
Evenimentul a adus în atenţie cărţi de autori armeni, reviste editate de editura Ararat, imagini cu rezultatele membrilor comunităţii, costume tradiţionale, imagini cu genocidul din 1915.
Biblioteca a primit câteva invitaţii la acest eveniment, unde ne-am întâlnit nu numai cu un artist unic, ci şi cu un fost bibliotecar, întrucât Harry Tavitian a împărtăşit aceeeaşi profesie cu noi, timp de 5 ani, până când, în 1987, a intrat în dizgraţia conducerii comuniste. 


Harry Tavitian este una din legendele jazzului românesc, el simţindu-se armean prin naştere şi român prin adopţie, dar simţindu-se acasă în ambele culturi.
Recitalul lui Harry Tavitian, recital de etno-jazz, a fost o călatorie în timp, introducându-ne în atmosfera temelor armeneşti, muzicale, tradiţionale şi religioase,  transpuse în sonorităţi moderne.
Prin expresivitate, măiestrie şi dăruire, artistul ne-a făcut să uităm răceala Salinei şi trecerea timpului, dăruindu-ne o imensă bucurie.
 
Bucuria de a fi prezenţi la un eveniment unic şi emoţionant, un spectacol.

Dar să lăsăm muzica să vorbească:
Doina Lili Bălcănaşu
bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu