vineri, 9 septembrie 2011

Amintirea unui concert de neuitat



Concertul extraordinar al sopranelor Daniela Vlădescu şi Bianca Ionescu
1 septembrie 2011 - Biblioteca Municipalã ,,Radu Rosetti”



După o vacanţă în care copiii au fost beneficiarii şi vedetele activităţilor organizate la Biblioteca Municipală ,,Radu Rosetti”, găsind aici o alternativă interesantă pentru petrecerea timpului liber – ateliere de pictură, de şah, de teatru, lecturi comentate şi videoproiecţii - iată că joi, 1 septembrie 2011, ora 17:00 a avut loc un eveniment cultural îndelung aşteptat de publicul adult oneştean, Concertul extraordinar cu participarea a două artiste de mare valoare ale scenei lirice româneşti: prim-sopranele Daniela Vlădescu şi Bianca Ionescu de la Teatrul Naţional de Operetă ,,Ion Dacian” Bucureşti.
Cu o carieră şi un repertoriu extrem de vast, sopranele sunt demne continuatoare ale marilor figuri de legendă ale operetei româneşti: Sily Popescu, Cleopatra Melidoneanu, Constanţa Câmpeanu, Vali Niculescu etc.
Roluri precum Adela din Liliacul, Mi-dzu-ti din Marco Polo, Ana Glavari din Văduva Veselă, poştăriţa Cristinel din Vânzătorul de păsări, Silvia din opereta cu acelaşi nume şi Micuţa Doroty sunt doar câteva dintre rolurile care le-au făcut celebre.
Au concertat deseori pe scena Festivalului Crizantema de Aur de la Târgovişte.
Daniela Vlădescu a absolvit Conservatorul din Bucureşti în 1980 la clasa celebrei interprete şi profesoare Arta Florescu. Între 1979 şi 1985 a fost solista Teatrului Muzical din Braşov, urmând să treacă apoi până în anul 1993 ca soprană la Opera Română din Bucureşti.
Trecerea către Teatrul de Operetă Ion Dacian, unde activează şi în prezent, a făcut-o în vara anului 1993.
Din anul 2006 este Director General al Teatrului de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa, prestigioasă instituţie de cultură din România.
În toţi aceşti ani prezenţa şi glasul interpretei i-au adus elogii strălucitoare.
A concertat pe toate scenele importante ale ţării, opere, filrmonici şi a susţinut concerte de succes în Rusia, Italia, Germania, ca şi în Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite.
Nenumăratele spectacole la radio şi televiziune cât şi discurile imprimate au făcut din Daniela Vlădescu o interpretă mult apreciată.

Bianca Ionescu a absolvit Conservatorul din Bucureşti în 1983 la clasa aceleiaşi eminente profesoare Arta Florescu.
Angajată a Teatrului Ion Dacian din 1982, activează în cadrul aceleiaşi instituţii şi în prezent.
Din anul 2001, Bianca Ionescu este doctor în muzică şi predă canto la Academia din Bucureşti.
O bună perioadă de timp a fost şi dirijorul Formaţiei Mini Song. A concertat în faţa iubitorilor de muzică pe toate scenele ţării precum şi în turnee efectuate în Italia, Franţa, Spania, Statele Unite, Marea Britanie, Japonia.

Complexitatea talentului lor a facut ca în repertoriu, pe lîngă operetă, să fie abordate genuri precum operă, music hall, muzică uşoară, romanţe.
În spectacolul oferit la Oneşti au fost incluse: aria Adelei din Liliacul, aria Viliei din Văduva Veselă, arie din music hall Kitts, precum şi canzonetele O sole mio şi Caruso, şlagăre celebre precum Memorys, Parole, Paper Moon, şlagăre de Ion Vasilescu şi celebra arie Brindisi din opera Traviata de Verdi.
Înveşmântată de sărbătoare (de la bannere şi afişe multicolore, plante bogat înflorite, până la un personal primitor şi dedicat profesiei), biblioteca şi-a întâmpinat oaspeţii cu multă bucurie şi căldură; la rândul său, publicul a dovedit receptivitate, sensibilitate şi educaţie muzicală, trăsături care au fost remarcate şi apreciate din prima clipă, trezind dorinţa altor colaborări viitoare.

,,Despre Oneşti nu aveam nici un fel de veste cu ceea ce ne-ar aştepta la acest concert. Ştiam că venim cu aceeaşi dragoste şi cu aceeaşi plăcere cum mergem peste tot în ţară, unde susţinem concerte. Aici însă s-a creat un adevărat liant între prim-sopranele Daniela Vlădescu şi Bianca Ionescu şi publicul spectator, care s-a transmis asemenea unui fluid spre acesta. Sala în care am concertat are o acustică foarte bună şi sperăm să revenim în Oneşti”, a declarat Constantin Cristinel Coman, realizatorul şi prezentatorul acestui spectacol.
Nu mai puţin măgulitoare pentru întreaga comunitate oneşteană sunt impresiile primite pe adresa bibliotecii în săptămâna care a urmat evenimentului:
Într-o primă zi de toamnă am primit invitaţia domnului primar de a susţine un concert în municipiul Oneşti. Am primit-o cu entuziasm atât eu, cât şi sopranele Daniela Vlădescu şi Bianca Ionescu.
Ne bucurăm de fiecare dată când artişti de seamă ai scenei româneşti sunt invitaţi să concerteze în oraşele din ţară.
Ce s-a întâmplat însă în ziua de 1 septembrie la Oneşti a fost o uimire profundă, o stare de graţie între public şi artiştii de pe scenă.
Am întâlnit un edificiu absolut încântător şi un colectiv în frunte cu doamnele directoare Niculina Cozma şi Elena Şerbu ce ne-au înconjurat cu dragoste şi prietenie.
La Oneşti am întâlnit un public extrem de stilat şi bun cunoscător al genului liric, care ne-a făcut să ne simţim mai emoţionaţi ca niciodată.
A fost o întâlnire pe care nimeni nu dorea să o încheie.
O oră şi jumătate de dragoste, plăcere, bun simţ si multă prietenie.
Domnule primar, vă mulţumim că ne-aţi dat ocazia să vă cunoaştem oraşul si locuitorii lui, permiteţi-ne ca prin dumneavoastră să transmitem gândul nostru de prietenie sinceră şi speranţa că astfel de evenimente se vor repeta.
Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Cristinel Coman.

Prima zi de toamnă calendaristică, 1 septembrie marchează totodată noul an cultural, în care se deschid noi perspective pentru stagiunea muzicală, parteneriate educaţionale şi diverse proiecte legate de anul şcolar 2011-2012; dincolo de toate acestea, a fost o zi specială, marcată de emoţii diverse, acoperind o gamă largă de trăiri, de la nerăbdarea bucuriei ce va să vină până la regretul despărţirii de oameni dragi, cu speranţa reîntâlnirii cât mai apropiate.

Prof. Elena Şerbu
Biblioteca Municipalã ,,Radu Rosetti”



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu