vineri, 20 iulie 2012

A XV-a ediţie a concursului Ex-Libris în Anul Caragiale


ARGUMENT
Anul, 2012, declarat „Anul Caragiale„, se împlinesc 160 de ani de la naşterea şi 100 de ani de la moartea marelui dramaturg român.
Ion Luca Caragiale s-a născut la 1 februarie1852 la Haimanale, astăzi I.L. Caragiale, judeţul Dâmboviţa şi a decedat la 9 iunie 1912 la Berlin.
 


A fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
Înconjurat de scriitori şi prieteni, inteligenţa lui exploda cu putere de element al naturii. Nu se echilibra însă în timp. Petrecea noaptea în povesitiri, îşi depăna schiţe noi, fermecându-i pe toţi, şi apoi neglija să le scrie. Faţă de bogăţia imensă a proiectelor sale literare a produs relativ puţin, dar cu o perfecţie meticuloasă de lapidar care şlefuieşte piatra preţioasă.”
Cella Delavrancea
Cine a avut norocul să-l asculte pe Caragiale vorbind un sfert de ceas, oriunde, la o adunare a negustorilor, ori într-un ungher din vagonul restaurant, n-are să uite niciodată cea mai strălucitoare icoană a inteligenţii omeneşti din câte a întâlnit în drum”.
Octavian Goga

Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Oneşti are un argument în plus să-l omagieze şi să-l sărbătorească în acest an, prin intermediul Concursului de EX-LIBRIS, aflat la a XV-a ediţie, pe unul dintre cei mai mari scriitori români dar mai ales pe cel care a reuşit atât de bine să ne schiţeze chipul şi să ne creioneze cu fidelitate caracterul în opera sa.

Cu câtă seriozitate ne-a diagnosticat venerabilul Conu' Iancu şi noi cu câtă detaşare ne credem vindecaţi, încât ba îi dăm 'nainte cu boborul, ba fugim repede să nu pierdem întâlnirea de la câteva ceasuri trecute fix, ba cu clondirul la nas şi naturelul simţitor ne batem în nopţi furtunoase cu reacţiunea!
Mereu pierdem scrisorele importante cu andrinsant necunoscut, mereu punem de câte-o rivuluţie unde ne întâlnim cu toţi Miticii, cu mulţimea de cuconet cu stecluţa de vitriol în poşetă, cu toţi caţavencii, cu vigilentul Pristanda, cu venerabiblul nenea Trahanache, cu conu Leonida şi peste toţi cu Dandanache, simbolul alegerilor noastre lucide venite de la ... telegraf.
Venerabili şi stimabili, mangafale şi scafandrieri, maţe-fripte şi coate-goale, mamiţe şi marineri, râtani şi ciocoflenderi, mitici şi bibici, într-un cuvânt boborul, toţi ne vedem în oglinda lui Caragiale.
Nu ne-am schimbat coane Iancule, combatem în continuare!
Şi pentru că am învăţat să ne asumăm responsabilităţile această misivă o dau anonimă şi o semnez.

REGULAMENT de PARTICIPARE
Cine poate participa – Concursul este deschis copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 9 – 20 de ani şi se desfăşoară pe două grupe de vârstă: 9 – 15 ani; 16 – 20 ani. Lucrările trimise vor fi individuale. Este necesar ca ele să nu fi fost expuse anterior şi nici să nu fi participat la alt concurs.
Tehnica de lucru – Puteţi folosi orice tehnică doriţi, în alb-negru sau color. Lucrările de grafică pe calculator vor fi trimise în 3 exemplare (aceeaşi lucrare).
Dimensiuni – Ex-Librisul poate avea mărimea unei cartele telefonice, dar nu va depăşi formatul A5 (145 x 210).
În compoziţia lucrării se va include textul:
EX-LIBRIS – BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „RADU ROSETTI”
Pe versoul lucrării se vor specifica:
  • numele şi prenumele autorului;
  • data naşterii şi vârsta;
  • adresa;
  • numele cercului/clubului/şcolii din care face parte autorul;
  • numele profesorului sau îndrumătorului.
Autentificarea drept original se face prin semnătura profesorului sau îndrumătorului.
Unde trimiteţi lucrările – Ex-Librisul vor fi trimise pe adresa:
Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, bdul Oituz 13A, cod 601077 ONEŞTI, judeţ Bacău, cu menţiunea „pentru concursul de Ex-Libris”.
Data limită pentru primirea lucrărilor este 15.11.2012
NOTĂ: Lucrările care nu vor respecta cerinţele de mai sus vor fi eliminate din concurs.
Premii, jurizare – Juriul va fi format din personalităţi în domeniu; preşedintele juriului – prof. dr. Aurel STANCIU, artist plastic, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
                     Premiile vor fi expediate prin poştă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu