marți, 29 ianuarie 2013

Corect pe româneşte. DECI ....



Introducerea inutilă a virgulei după "deci"
"Deci, nu e o poveste!'' sau ''Deci nu e o poveste!'' ?

În legătură cu punctuaţia limbii române, se pot face comentarii interminabile, îndeosebi în ce priveşte utilizarea virgulei, care "arată felul în care fraza şi propoziţia se despart în elementele lor constitutive pe baza raporturilor sintactice dintre ele"(Îndreptarul ortografic, ortoepic şi de punctuaţie).
La rândul lor, raporturile dintre propoziţii sunt marcate, de regulă, prin conjuncţii, iar conjuncţia se pune, în principiu, înaintea propoziţiei pe care o introduce. Conjuncţia "deci" (alături de "însă", uneori şi de "dar") poate să fie pusă şi în mijlocul sau la sfârşitul propoziţiei conclusive ("Cuget, deci exist"). Când este aşezată în interiorul propoziţiei, conjuncţia "deci" nu se desparte prin virgulă, regulă nerespectată în propoziţia: "Se impune,deci, un program de măsuri (corect: "Se impune deci un program de măsuri.").
Conjuncţia "deci" nu se desparte prin virgulă de restul propoziţiei conclusive nici atunci când aceasta este despărţită prin punct de propoziţia sau de propoziţiile anterioare cu care se coordonează, aşa cum, greşit, au procedat autorii citatelor de mai jos, extrase din presa actuală:
"Deci, noi putem să cerem regiei să anuleze aceste contracte."
( corect: "Deci noi putem să cerem regiei...");
"Deci , este o atitudine pe care mi-o asum."
(corect: "Deci este o atitudine....");
"Deci, nu cred că ei vor abandona munca de Poliţie definitiv întrucât..." (corect: "Deci nu cred că ei vor abandona...")


( Rădulescu, Ilie Ştefan "Vorbiţi şi scrieţi corect: erori frecvente în limbajul cotidian" Bucureşti: Teora, 2006)


Rubrică realizată de Diana DIŢU- bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu