sâmbătă, 17 octombrie 2015

Lucrare de control: MENTORATUL

Ma bucur ca s-a deschis usa Aulei bibliotecii, sambata, 17 octombrie 2015, ora 11 a.m. si au intrat aproape 100 de elevi curiosi si dornici de a fi informati de la sursa, ce este mentoratul in profesie si cum poti sa te descoperi in optiunile profesionale. Mi-as fi dorit ca pe aceiasi usa sa fi incaput mai multi dintre cei care ar fi trebuit sa-i vada si sa se mandreasca cu elevii care dau speranta comunitatilor din care fac parte.
Asa ca, sambata, am fost mai mult noi intre noi, cei care am demarat un proiect, cei care s-au regasit in acest proiect, proiect care ne-a ajutat sa ne consolidam niste convingeri sau ne-a schimbat destinul.
Conceptul de mentorat la nivelul elevilor de liceu dezvoltat în cadrul proiectului educational Opening Opportunities l-au pus în practica, în anul 2013, cei de la IREX impreuna cu Asociatia profesionala a bibliotecarilor ANBPR, avand ca suport logistic pe cei de la TechSoup si cu aportul voluntarilor de la Microsoft Romania.
Pentru ca Onestiul a avut rezultate remarcabile la sfarsitul primului proiect, materializat in doua evenimente de succes: Alege-ti profesia! editia a 6-a si Imagineaza.Inoveaza.Inspira, amandoua in conceptia si organizarea elevilor,  TechSoup, cei care au preluat proiectul Opening Opportunities, ne-au oferit sansa sa fim inclusi si in acest an in acest demers.
Si toate  acestea se datoreaza elevilor care au fost receptivi si dornici sa-si descopere calitatile si sa se lase pe mana unor mentori determinati sa lucreze cu ei.
Ratiunea organizarii celei de-a 7-a editii a proiectului „Alege-ti profesia!” a fost cea de a arata rezultatele acestui proiect, de a-i pune in valoare pe cei care s-au integrat in programul de mentorat, de a putea fi un exemplu, o inspiratie pentru cei prezenti in sala iar pentru noi adultii un motiv de mandrie.
Interventia de inceput a Doinei Bruma – sef serviciu RPPD din cadrul bibliotecii, a subliniat rolul avut de catre biblioteca in implementarea acestui proiect la Onesti si legatura acestuia cu proiectul bibliotecii „Alege-ti profesia!”.
Eu am facut o trecere in revista a celor 7 ani de cand am conceput proiectul „Alege-ti profesia!”, evidentiind faptul ca scopul acetui proiect a fost apropiat de programul de mentorat in profesie, notiune despre care nu stiam prea multe dar care s-a pliat, in ultimii doi ani, pe sperantele mele si dorintele tinerilor. Totodata, cu mandria lucrului binefacut si speranta perpetuarii acestuia am remarcat receptivitatea tinerilor onesteni pentru astfel de evenimente care le largesc orizontul si le dau o directie viitorului lor profesional. Intalnirile din cadrul „Alege-ti profesia!” nu au avut niciodata un caracter general ci au avut componenta de mentorat, chiar daca neconstientizata, de deschidere a orizontului individual profesional prin prezentarea unor profesii din domenii mai putin prezente in optiunile tinerilor.
Am avut surpriza ca singurul adult cu greutate, in ce priveste administratia locala, sa fi fost cel care este o prezenta constanta la activitatile cu tinerii, in biblioteca, deputatul Valerian Vreme, care a avut o interventie prin intermediul careia le-a adus in atentie tinerilor din sala aspecte din activitatea informaţională si sateliţi, venind cu imagini sugestive de la o conferinta international la care a participat. Totodata i-a incurajat pe tineri sa se implice in programe de mentorat si dezvoltare personala.
Dupa acest moment a inceput dezlantuirea tinerilor implicati in trei proiecte importante, intr-o prezentare in “regie proprie” sub coordonarea unui “veteran” in ale mentoratului, Roberto Tamas. 

Ionut, Andrei, Radu, Bogdan, Cosmin, Ioana si Roberto au transmis din experienta acumulata prin implicarea in proiectul Opening Opportunities, au emanat buna dispozitie, optimism intr-o comunicare permanenta cu sala, foarte relaxati dar implicati.
Rezultatele de anul acesta ne dau speranta ca Onestiul nu va fi exclus  din proiectele viitoare Opening Opportunities mai ales ca la convocarea din vara 2015 de la Microsoft Romania au fost invitate doua din cele 5 echipe incluse in program.
Experienta descrisa cu multa sensibilitate dar si cu hotarare de catre Ioana Maris, eleva din Bacau, a intarit convingerea auditoriului ca programul de mentorat este un reper in dezvoltarea personala si mai ales in orientarea profesionala a tinerilor.
Avem satisfactia ca ceea ce s-a petrecut la Onesti anul trecut prin implicarea in proiectul Opening Opportunities sa fi atras tineri din judetul Bacau (cu reprezentanti din orasele Comanesti si Bacau) asaincat prezenta lor la evenimentul onestean a fost o normalitate.
Au invatat multe lucruri, si-au infrant emotiile dar mai ales au reusit sa devina mentori pentru cei din sala, inspirand o alta generatie.
Au fost ascultati iar la sfarsit asaltati cu intrebari.
Cei care au ajuns la finalul acestui proiect au  constientizat ce era esential : a mentor is an offer you can't reffuse (sloganul Open Opportunities de anul acesta)
La finalul evenimentului Valentin Stan, mentorul cu suflet mare - IT Consultant - Cloud Services - Microsoft  - a subliniat ce crede el ca au reusit sa invete tinerii din acest proiect si ce a invatat el insusi din colaborarea cu grupul sau de elevi, si mai ales cat de stranse se dovedesc a fi relatiile dintre ei atata timp cat isi doresc continuarea colaborarii lor cu alte proiecte.
Impreuna cu Valentin am oferit diplome si recomandari eliberate de catre TechSoup celor mai implicati elevi in proiect avand o alta ocazie de a defini contributia fiecarui laureat. Am avut surpriza unei interventii frumoase din partea lui Alex Imbrea, performerul de anul trecut si participant in acest an, care si-a exprimat satisfactia ca a participat la acest proiect si a adresat invitatia catre colegii din sala sa nu rateze cea de-a treia editie Opening Opportunities.
Curiozitatea celor din sala a fost majora, discutiile ulterioare depasind asteptarile asaincat deja am pus la cale cu Roberto, cel mai asaltat dintre speakeri, intalniri periodice cu elevii interesati la biblioteca.

Tin sa subliniez, asa cum am incercat si in mesajul din discursul meu, ca acesti tineri pot da „apa vie” oraselor de provincie, orase care sunt in declin economic. Ei pot vorbi despre si gandi pentru aceste orase daca vor simti ca vor fi luati in considerare si au pentru ce a se intoarce.
Depinde de noi adultii daca avem inspiratie si luciditate.
Parafrazand sloganul din acest an al Opening Opportunities pot spune ca
 a young people is an offer you can't reffuse!
 Sa ne oprim din drum si sa ne gandim ca ar putea fi adevarul unei sanse de neratat.

P.S.
·      Multumiri tuturor directorilor si profesorilor care in aceasta perioada aglomerata din scolile lor au reusit sa-si mobilizeze elevii in a participa la eveniment, Aula bibliotecii fiind plina timp de 3 ore cat a durat evenimentul.
·      Multumiri TechSoup, coordonatoarei programului Opening Opportinities, Elena Coman, pentru inplicarea cu responsabilitate in relatia cu tinerii mentee, pentru comunicarea perfecta si gandul bun avut pentru Onesti.
·      Multumim Todi Pruteanu pentru cea de-a doua implicare in acest proiect  si pentru ca ai reusit sa devii reper profesional dar mai ales sa ramai mentorul de nota 10.
·      Multumim Anatol Noroc pentru ca pe langa … norocul pe care l-au avut elevii din grupul tau de a te avea drept mentor ai reusit sa le dai incredere si speranta. Elevii tai au contribuit cu seriozitate dar si cu dezinvoltura specifica varstei la desfasurarea evenimentului.


Doina Lili Balcanasu – bibliotecar

Coordonator proiect

Un comentariu:

 1. Bună ziua doamnelor și domnilor
  Aveți mare nevoie de consolidare financiară (împrumut)?
  O mulțime de oameni se confruntă cu provocări financiare premature și majoritatea nu sunt capabili să obțină împrumuturi de capitaluri proprii de la băncile lor locale sau de la alte instituții financiare din cauza ratei dobânzii ridicate, a garanțiilor insuficiente, a raportului datorie / venit, a scorului creditului scăzut sau din alte motive.

  Dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, vă sfătuiesc să contactați compania mea și vă putem ajuta cu un împrumut.
  Oferim tot felul de servicii de împrumut (împrumut personal, împrumut de afaceri, împrumut ipotecar și multe altele), oferim atât împrumuturi pe termen lung, cât și pe termen scurt, împrumuturi garantate și fără garanții și, de asemenea, puteți împrumuta până la 20 de milioane de euro. Compania mea vă va ajuta să atingeți o varietate de obiective cu o gamă largă de produse de împrumut.

  Pentru mai multe informatii; aici sunt datele noastre de contact.
  E-mail de contact: novicapfinancialservices@gmail.com
  Număr de contact: +31642117819 (WhatsApp)

  Nu mai există timpi de așteptare sau vizite stresante la bănci. Serviciul nostru este disponibil 24/7 - puteți obține un împrumut și completați tranzacțiile ori de câte ori doriți.

  RăspundețiȘtergere