luni, 28 martie 2011

Recomandăm o carte

Basme  de  Adrian Botez



Basme pentru copii, pentru oameni mari şi "pentru foarte mari oameni" cum specifică autorul.
Adrian Botez este un scriitor contemporan. S-a născut în anul 1955 la Gura Humorului, judeţul Suceava.
Din anul 2004 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bacău. În prezent este profesor de limba şi literatura română la Grupul Şcolar "Gheorghe Balş" din Adjud.
Descoperă lumea poveştilor la patru ani, graţie tatălui său care-i citea poveşti ca să nu se mişte din patul în care era ţintuit din cauza unei maladii.
Tatăl său îi citea poveştile doar pe jumătate obligându-l astfel să înveţe să citească sau să-şi imagineze restul poveştii.
Mai târziu, prin peregrinările sale prin sanatorii îi uimea pe copii cu poveştile pe care le ştia sau şi le imagina.
Băieţelul foarte fragil care n-a învăţat să se joace, aidoma celor de vârsta lui, şi-a creat propriul joc: jocul de-a cuvintele , de-a poveştile, de-a cărţile, cel mai încântător joc care s-a creat vreodată.
Pledoaria pentru basme, este atât de puternică, cu cât constată că generaţiile de copii de astăzi, crescuţi lângă calculator, aruncă uşor la gunoi o zână defectă, un spiriduş, un Făt- Frumos dezasamblat.
Iată şi o mărturisire a autorului în acest sens:
"Ăsta-i adevărul adevărat:pentru toţi oamenii de azi, mari sau mici, bunele şi blândele, sfintele, tămăduitoarele de plictiseli şi disperare -BASME, nu vor fi niciodată prea multe - în această uricioasă şi răutăcioasă lume, plină de înspăimântătoare singurătate, e o nevoie disperată de BASME..."
Îndreptândun-ne acum spre poveştile pe care le conţine cartea, frunzărind cuprinsul, vom descoperi că unele sunt franţuzeşti, vietnameze, coreene, greceşti, norvegiene, un bun prilej pentru autor a-i introduce pe cititori în istoria, civilizaţia, cultura şi religia altor popoare.
Fiecare dintre ele ascunde un tâlc.
"Emigrantul şi pasărea măiastră" - o poveste românească foarte aproape de realitatea zilelor noastre, ne dezvăluie sufletul trist al celor pribegi şi înstrăinaţi.
"Arătările mării" - o poveste grecească, povestea lui Barba Ianis,despre greci, fraţi ai mării. Nu poţi să nu te înfiori şi să nu trăieşti alături de "lupii de mare" întâmplări stranii, situaţii limită, şi să nu lauzi la rându-ţi dreptatea cerească ce se revarsă asupra marinarilor îngroziţi.
"Vasilică al lelei Zamfira", "Firul zânelor", "Fetiţa şi fluturele" sunt doar câteva din basmele pe care autorul vă invită să le citiţi şi de sunteţi mari sau mici, o să fiţi mai bogaţi cu o învăţătură.
Veţi afla că fiecare dintre noi în faţa morţii suntem egali, că un comportament neadecvat ucide prietenii, că nu trebuie să ne însuşim averi nemuncite, că datorăm recunoştinţă celor ce ne fac bine, că la rău nu se răspunde tot cu rău şi cîte altele.
Vă invit să citiţi basme. Este un antidot pentru zilele mai triste dar şi un bun prilej pentru a vă petrece frumos zilele frumoase.
 
bibliotecar,
Rodica Zaharia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu