luni, 3 octombrie 2011

Noaptea Bibliotecilor pas cu pas


A fost, sau n-a fost
Un iureş de priviri mirate şi vesele a năvălitgregar neobişnuita seară de sâmbătă. Exaltarea tinereţii, bucuria calmă a maturităţii, nerăbdarea şi curiozitatea copilăriei s-au furişat repede pe holurile mari şi în încăperile ticsite de cărţi. Concerte, concursuri, teatru, librărie de criză, atmosferă de sărbătoare cu miros de carnaval, toate acestea au fost nu numai străduinţă ci şi un dar. Un dar din suflet asezonat cu un pic de cultură şi cu multă dragoste, toate legate de promisiunea unui viitor împreună. Bibliotecaşului dar pentru o noapte oraşul a aparţinut Bibliotecii.
(Edward Popovici)
 Sala de lectură copii a găzduit peste 100 de copii, parinţi şi învăţători, începând cu ora 18.3o, cand a avut loc Ştafeta lecturii intitulată “Împărăţia poveştilor”. Ştafeta lecturii poveştilor a alternat adulţi şi copii din care, printr-un vot în plen al auditoriului, au fost desemnaţi cinci împăraţi şi împărătese, pentru expresivitatea prestaţiei lor .
Alături de copii au fost prezente şi câteva personaje de poveste iar pe parcursul şederii lor  în bibliotecă, fiecare copil a putut intra în „pielea” personajului dorit.


 În buna tradiţie a atelierelor pentru cei mici, ne-am gândit ca, în cadrul unui eveniment în premieră pentru oneşteni, cum a fost Noaptea bibliotecii, să propunem şi un atelier în premieră. Ni s-a părut inedit să le arătăm copiilor cum îşi pot "fabrica" singuri jucării, obligând aerul prizonier într-un balon să ia formele dorite. Copiii au fost încântaţi să vadă cum, ca printr-o magie, prin câteva mişcări de prestidigitator, reuşesc să dea naştere animăluţelor preferate. Pentru cei prea mici ca să înţeleagă explicaţiile, au modelat părinţii, cu o pasiune şi o atenţie care ar onora orice profesor. Căţeluşi de rase diverse, de la pudeli la maidanezi, girafe sau iepuraşi, săbii ameninţătoare şi flori delicate, toate au ajuns în posesia prichindeilor. Din când în când, vacarmul din faţa sălii de lectură pentru copii, unde s-a desfăşurat atelierul, era întrerupt...poc! de explozia vreunui animăluţ manevrat cu prea mult zel de făuritorul lui.
            Atelierul s-a încheiat când s-au terminat baloanele. Amploarea interesului de care ne-am bucurat ne-a luat şi pe noi, optimiştii, prin surprindere, aşa că cele aproximativ 75 de baloane pe care le pregătisem nu au fost suficiente. Din păcate, au existat copii care au plecat dezamăgiţi, pentru că nu s-a mai găsit un balon şi pentru ei...
            Lor le cerem scuze şi le promitem că vom reedita evenimentul, fiind pregătiţi  pentru oricâte solicitări s-ar ivi. Îi aşteptăm şi altă dată, cu drag şi inspiraţe!
 (Doina Bruma)

Concursul de crochiuri cu tema Oneştiul noaptea şi-a desemnat în aceeaşi noapte laureaţii:
Copiii:
Premiul I - Andreea Andronache        
Premiul al II-lea - Andrei Leuştean
Premiul al III-lea - Anastassia Ana Pascu;  
Adulţii:
Premiul I - Liviu Slabu
Premiul al II-lea - Ioana Gherghel
Premiul al III-lea - Carmen-Elena Matei
                            - Neculai Grădinaru






Lungu Marian, "creator popular" de bundite, sumane, masti şi costume populare din com. Sănduleni, jud. Bacău. 


Asa se defineste pe cartea de vizită acest tanar artist de 26 de ani, absolvent al facultatii de Economia Turismului Intern si International, Universitatea Romano Americana din Bucureşti, a carui pasiune pentru creatiile populare a inceput la varsta de 13-14 ani, cand a debutat cu masti populare pentru serbarile de iarna... In aceasta seara a fost alaturi de noi si ne-a prezentat finisarea unui suman, ce materiale foloseste, ce probleme intampina la alegerea materialelor si cum nu se lasa pana nu gaseste materialele potrivite pe la micii producatori din cotloane ascunse ale tarii.
Din lucrarile sale prezentate in spatiul expozitional mai puteti alege modele de bundite si bluze pe care sa le oferiti celor dragi din tara si de peste hotare. 
(Mirela Năstase)


Într-o noapte de poveste au existat şi nişte licurici cuminţi, cu minţi sclipitoare şi neliniştite care au creat un câmp de bătălie pe tablele lor de şah demne de pus într-o poveste.
Veteranul” Andrei şi toţi ceilalţi prieteni şahişti, la care s-au adăugat şi două figuri nordice
însoţite de mămica lor, consiliaţi cu neobosită dăruire de către dl. Emil Palade, au dat un exemplu viu că generaţiile noi pot visa şi crea şi în alte medii decât cel virtual. 
 (Doina Lili Bălcănaşu)
  In Noaptea Bibliotecilor, la sectia de Internet Adulti (Biblionet), s-au intamplat lucruri extraordinare. A fost uimitor sa vedem cata lume ne calca pragul salii pentru acces la Internet dar si pentru a vizualiza expozitia de Ziua Nationala a Chinei. Copiii s-au jucat, au vazut filmulete pe You Tube si au vorbit cu prietenii prin Instant Messenger. Adultii au accesat filme online, au facut teste pentru Scoala de soferi, au ascultat muzica la casti.

A fost o seara de neuitat atat pentru noi cat si pentru utilizatorii nostri.
(Olivera Gâşfan)


Noaptea Bibliotecilor a adus in biblioteca noastra cateva carti vii care au fost citite cu interes de publicul curios. 
 Cartile vii din Biblioteca Vie au fost oameni cu povesti de viata. Astfel, intr-un dialog direct cu aceste carti, cititorii s-au delectat cu povestile scriitorului, nutritionistului, bibliotecarului, vegetarianului, pictorului, pensionarului. Multumesc cartilor vii ( d-na Mariana Bendou – scriitoare, d-l Dumitru Tolocaru - nutritionist, d-na Rodica Zaharia – bibliotecara, d-l GheorgheTăbăcaru – vegetarian, d-l Mihai Zarzu – pictor, d-l Corneliu Cristea – pensionar) ca au dorit sa formeze mica noastra Biblioteca Vie in aceasta Noapte a Bibliotecilor si nu in ultimul rand celor ce au raspuns invitatiei noastre de a citi aceste carti vii.
( Diana Diţu )

 
"Aş putea citi la fel de bine şi acasă, dar vin la sala de lectură a bibliotecii să citesc, pentru că îmi place mirosul de carte de aici, îmi place atmosfera", ne spunea un cititor zilele trecute. Ei bine, în seara asta mare, vorba celor de la Compact, sala de lectură pentru adulţi a fost locul potrivit pentru cititorii împătimiţi, cei pe care îi prinde miezul nopţii cu cartea în mână, a găzduit activitatea "Biblioteca vie", precum şi pe toţi cei care au dorit să viziteze expoziţia dedicată Zilei Internaţionale a Muzicii.


Trupa Alfa, formată în prezent din 25 de copii, de la copii preşcolari până la elevi din ciclul gimnazial, a jucat în faţa unei săli arhipline. Copii de toate vârstele, părinţi, bunici, profesori - un public numeros, dornic să aplaude un spectacol reuşit şi să plece din sală cu o amintire de neuitat.
Cei mai mici membri ai trupei au interpretat o fabulă inedită, în care corbul îşi ia revanşa pentru păcăleala pe care i-a tras-o acum 300 de ani vulpea, iar mai apoi sceneta "Mălina şi cei trei ursuleţi". Candoarea, seriozitatea şi dăruirea cu care au jucat cei mici au impresionat publicul şi l-au ţinut atent pe durata întregii reprezentaţii.
A urmat apoi sceneta "Viaţa ca o poveste", care nu a mai fost o premieră, dar actorii, vorbim acum despre cei mai experimentaţi dintre ei, cu verva, umorul, dezinvoltura şi nepotolita lor dorinţă de a se exprima, de a improviza, de a se recompune iar şi iar în faţa publicului, au surprins şi au amuzat spectatorii de toate vârstele.
 (Nicoleta Sălbatecu)


Atmosfera în care s-au desfasurat evenimentele nopţii la biblioteca oneşteană este evidenţiată de cele 5 ore de muzică , dans şi momente artistice organizate doar în spaţiul funcţional, restul evenimentelor artistice fiind desfaşurate, în paralel, în celelate spaţii disponibile.
De la Asociaţia „Suflet de copil” coordonată de către d-ra psiholog Anca Banu, continuând cu momentele artistice ale elevilor Şcolii "Ghiţă Mocanu", coordonator d-l prof. Aristică Vaida, s-a trecut la cele ale grupului de elevi ai Clubului copiilor conduse de d-na prof. Mariana Oşteanu şi d-l prof. Laurenţiu Caitar la care s-au adăugat adulţii, cu un recital de excepţie, reprezentaţi prin Corala Armonia-Ion Cunţan, dirijor prof. Iulian Munteanu,
 
 până la reprezentaţia de nivel profesional a celor de la Asociaţia de Tineret Onestin, coordonator Alexandru Cristea, care au antrenat un numeros public tânăr ce a preferat o biblio-tecă în loc de o disco-tecă.
 La noi spaţiul a fost generos şi în armonie cu speranţele şi dorinţele tinerilor. Toate acestea au făcut posibilă prezenţa lor în toate colţurile bibliotecii, la toate manifestările, chiar şi pe esplanada din faţă unde veselia şi muzica s-au dezlanţuit cu entuziasmul specific vârstei lor.

In noaptea frumoasă a miezului de toamnă ne-am bucurat de un concert de jazz, in memoriam Johnny Răducanu, cu gândul la el şi cu ochii pe steaua în care s-a întrupat.
Cei 3 componenţi ai Formaţiei „3+”, Florin Bejan – pian, conducătorul formaţiei, Iulian Bolog – violă, Ionuţ Creţu – contrabas, ne-au încântat şi ne-au demonstrat ca mai există viaţă după Johnny.


Pe parcursul nopţii oferirea cele 90 de „răvaşe” conţinând versuri de dragoste culese cu migală de către colega noastră Diana Diţu, nu a reusit decât să acopere într-o foarte mică măsură dorinţa noastră de a ne exprima gratitudinea faţă de toţi cei peste 1.200 de oneşteni, care ne-au copleşit bucurându-ne cu prezenţa lor în desfăşurarea acestei sărbători a bibliotecii.

De pe panoul de impresii am desprins entuziasmul şi dorinţa perpetuării unor astfel de evenimente. Credem că avem o responsabilitate majoră în oferirea spaţiului public, numit bibliotecă, celor care ne cunosc demersurile şi activitatea dar mai ales celor care nu au reuşit să cunoască potenţialul bibliotecii: biblioteca noastră, a tuturor.




Doina Lili Balcanasu

Un comentariu:

  1. Am vazut filmuletul. Personal am gasit ca a fost una dintre cele mai frumoase si reusite actiuni dedicate "Noptii bibliotecilor". Felicitari!

    RăspundețiȘtergere