vineri, 21 septembrie 2012

VLADINSKY– un tânăr în plină mişcare


Vlad Marian, pe numele său de artist Valdinsky, s-a născut în anul 1988 la Oneşti.
Până aici aşa îl identificăm pe tânărul artist plastic oneştean care a avut un parcurs profesional specific vârstei şi aspiraţiilor tinerilor din ziua de astăzi.
A terminat Colegiul Naţional “Gr. C. Moisil” din Oneşti urmâd apoi cursurile de Management ale Universităţii “Spiru Haret” din Braşov. În paralel a lucrat într-o companie de vânzări maşini de lux creând website-ul acesteia.
Din 2008 îl regăsim în Bucureşti unde îşi pune în valoare calităţile de graphic design la două din revistele Top Five … ale momentului. Lucrează în diverse sectoare din domeniul telecomunicaţiilor şi este atras de lumea pokerului profesionist.
În 2010 pleacă la Londra unde lucrează în domeniul construcţiilor industriale revenind apoi în Oneşti aici, împreună cu tatăl său încercând un business în domeniul producţiei petroliere.
Un an mai târziu, 2011, şi mai devreme de lansarea lui în spaţiul expoziţional al bibliotecii oneştene, se descoperă ca artist lucrând intens în domeniul picturii abstracte.
Are succes, lucrăriile sale fiind vândute în diverse părţi ale lumii. Un rol important în cunoaşterea şi recunoaşterea calităţilor lui avându-l pagina de facebook (Facebook/iVladinsky), creată de el şi vizitată zilnic de sute de utilizatori.
Se mişcă repede, conform tinereţii lui.
Se mişcă în stil occidental prin prezentare, teme şi numele de artist ales: Vladinsky.
Ştie ce vrea şi se impune ca un artist modern, bine orientat şi hotărât în atingerea obiectivului său.

Din prezentarea de pe site-ul său www.vladinsky.info desprindem dorinţa de mişcare în tandem cu expresivitatea culorilor din pânzele sale într-un spaţiu deschis şi cât mai liber.
Mesajul transmis în mediul virtual se vrea a fi concis, pătrunzător şi emoţional precum mesajul dintr-o sticlă eşuată pe malul mărilor sau oceanelor.
Citindu-i mesajul te incită să-l cauţi.
Unde?
Într-un spaţiu caracterizat prin repere globale. Adică el este în Oneşti – oraş de lângă Transilvania. Zâmbetul iscat de acest indiciu de localizare m-a dus cu gândul la Google Map şi uşurinţa apropierii de lumea largă dar maliţiozitatea lui s-a şters în momentul în care mi-am dat seama că are dreptate.
De fapt Vladinsky este cetăţean planetar deoarece Oneştiul este oraşul de lângă Transilvania- acest reper european- deci el este din Europa, acest spaţiu din care suntem parte, despărţit doar prin Oceanul Atlantic de America ...
Ajungând cu gândul şi la America trebuie să fim de acord că nu putea să nu preia din spiritul liber americănesc atâta timp cât Vladinsky are un agent american.
Gregory Mansfield este agentul care îi coordonează paşii în lumea business-ului artistic, cu folos, având în plan expoziţii personale la galerii de artă din New York, Chicago, Los Angeles, Miami.

Prezenţa la vernisaj a dlui primar Laurenţiu NEGHINĂ şi a dlui viceprimar Nicolae GNATIUC precum şi a unui numeros public, mai ales tânăr, sperăm să-i ofere certitudinea că are o susţinere importantă în oraşul natal şi încrederea că are rădăcini puternice.
Îi dorim succes şi pentru un artist atins de aripa artei la acest nivel într-un timp scurt îi dorim să aibă noroc, să mulţumească părinţilor care l-au susţinut şi să asculte de sfatul unui înţelept artist oneştean, prezent la vernisaj, dl Ioan Tripa: să fie atent deoarece ascensiunea în lumea artei, de multe ori, se aseamănă cu mersul pe o sârmă deasupra unui vulcan.
Noi îi mulţumim că a ales să expună în spaţiul expoziţional al bibliotecii care sperăm să fie un reper important în bibografia sa artistică.
Astfel vom putea fi şi noi localizaţi de lumea întreagă. Noi, cei de la Biblioteca din Oneşti – oraşul de lângă Transilvania ...


Doina Lili BĂLCĂNAŞU - bibliotecar




În ultima zi cu soare de vară târzie s-a întâmplat, la binecunoscuta Bibliotecă „Radu Rosetti” ce găzduieşte în mod efemer şi obişnuit aproape toate evenimentele culturale ale urbei, s-a întâmplat zic un vernisaj inedit şi necesar.
Inedit prin ideea de bază a abordării – pictura abstractă – şi necesar prin exemplul efectiv al artistului.
Tânărul pictor Vlad Marian ce semnează sub pseudonimul Vladinsky -(inspirată apropiere de celebrul nume Kandinsky – deşi filiaţia creativă nu se apropie de clasicul abstract ci mai degrabă de abstractul liric al imaginii şi de actul în sine de a picta integrat în operă) – ni se dezvăluie exploziv văzului, aproape retinian, împreunând dadaist intensitatea culorii cu sugestia formei.
Există o pictură panseist cromatică, cu mici intarsii de crochiu vag şi exerciţiu optic parcă inspirat din celebra „Teorie a culorilor” a lui Goethe.
Fiind o pictură ce ignoră figurativul, gnoseologicul se confundă în demersul artistic devenind introspectiv şi astfel exprimabil.
Concluzia se impune necesar.
În concepţia pictorului forma înseamnă culoare şi uneori viaţa se defineşte în ritm de rogvaiv.
A fost o surpriză vizuală plăcută iar sentimentul dorit dorim să-l repetăm cu voia artistului şi speranţa în inspiraţia şi consecvenţa sa.
Mult succes!


Eduard POPOVICI - bibliotecar

Un comentariu:

  1. Vreau sa va multumesc din suflet in primul rand pentru suportul oferit iar in al doilea rand pentru aceasta minunata descriere, multumesc mult si sper sa ne revedem in acelasi cadru placut!

    RăspundețiȘtergere