duminică, 21 aprilie 2013

Corect pe romaneste

In saptamana sarbatoririi bibliotecii si muncii bibliotecarilor nu ne dezicem de menirea noastra si va transmitem un indemn: merita sa invatam din carti!

Falsa diateză pasivă
În conversaţia curentă, chiar în anumite ocazii „solemne”, se pot auzi formulări greşite de genul: „Se merită, dragă, să dai atâţi bani pe…?”;  „Nu, dragă, nu se merită…”
Trebuie precizat, din capul locului, că verbul se întrebuinţează exclusiv  la diateza activă (deci fără pronumele reflexiv „se”) şi că poate fi tranzitiv şi intranzitiv. Ce vrea să însemne asta?
Verbul a merita este tranzitiv (şi implicit personal) atunci când acţiunea subiectului se răsfrânge asupra unui obiect (cu funcţie de complement direct sau completivă directă), având sensul de „a fi vrednic de răsplată sau de pedeapsă potrivit cu faptele sale (bune sau rele);  a avea dreptul să primească o răsplată (bună sau rea); a i se cuveni”(de pildă, în propoziţiile „Cred că eu merit un răspuns”;  „Incontestabil, el merită o pedeapsă exemplară”;  „La premiere, noi merităm mai mult”). Acelaşi verb este intranzitiv (şi implicit impersonal) atunci când nu mai admite relaţia verb – obiect direct, iar subiectul, non/autor al acţiunii, este general, abstract, exprimat de obicei printr-o subordonată subiectivă, având sensul de „a a vea o valoare suficientă pentru a justifica preţuirea, atitudinea sau grija cuiva; a fi recomandabil, rentabil” (de pildă, în propoziţiile „Merită să încercăm această soluţie” şi ”Nu ştiu dacă merită să mă ocup de ea”.
Aşadar, verbul a merita este exclusiv activ, nu reflexiv.

Până la o nouă întâlnire…vă salut, corect pe româneşte !


( Rădulescu, Ilie Ştefan "Vorbiţi şi scrieţi corect: erori frecvente în limbajul cotidian" Bucureşti: Teora, 2006)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu