joi, 24 aprilie 2014

De ziua noastră, a BIBLIOTECARILOR ONEŞTENI

23 APRILIE 2014
ora 10.00


Brick Books – primul domino din cărţi la biblioteca oneşteană

Metafora cărţii ziditoare, a cărţii – element fundamental al oricărei construcţii spirituale nu e nouă, dar ieri, am utilizat-o cu o semnificaţie anume.

De ziua noastră, noi, bibliotecarii, vrem să atragem atenţia că orice demolare trebuie urmată de o zidire.
Din „cărămizile” de pe rafturile bibliotecii am constituit un domino. 
E adevărat, un domino nu prea extins, format din 220 de cărţi – asta pentru că n-am găsit prea multe necitite, care să stea bine în picioare. După ce l-am făcut să se prăbuşească artistic am organizat, utilizând cărţile rezultate, un concurs de construcţii din cărţi. Participanţii, elevi ai Şcolii Gimnaziale „Ghiţă Mocanu”, au muncit din greu, întrecându-se în inventivitate şi creativitate. După succesive „surpări” demne de Meşterul Manole, toate cele 7 edificii, din păcate efemere, dar pline de înțelesuri, au fost gata, care mai de care mai originale. Juriul a fost impresionat atât de estetica şi echilibrul construcţiilor, cât şi de conotațiile pe care micii autori le-au acordat „operelor” lor.
Cea care ne-a cucerit mai întâi a fost „Mini-Biblioteca Municipală din mini-oraşul Oneşti”, dar nu mai puţin „Casa înconjurată de ziduri de apărare, protejată de o mănăstire şi de un pod peste apă”, Marele Canion sau Taj Mahal-ul care, nevrând să se lase prea uşor copiat, fie şi în miniatură, s-a transformat într-un labirint - Labirintul cunoaşterii.

Premiile şi aprecierile juriului au recompensat efortul micilor „meşteri mari, calfe şi zidari”, iar zâmbetele şi entuziasmul lor ne-au convins că „Brik Books” merită să fie o constantă în biblioteca noastră.

Doina Brumă

şef serviciu Relații cu publicul-Prelucrare documente

ora 14.00
Librăria de criză” de nota 10
Un eveniment consacrat prin perseverenţa bibliotecarilor şi dărnicia utilizatorilor, pe plan local. Oneştenii obişnuiţi cu acest eveniment care se află la a 10-a ediţie, au venit cu mic, cu mare onorând sloganul „cartea nu dăunează rău sănătăţii”, găsindu-şi cartea care le lipseşte din rafturile bibliotecii personale. În două ore cele 1.000 de cărţi au intrat în posesia tuturor celor care au venit cu acest scop sau a celor aflaţi în trecere prin faţa bibliotecii.

Evenimentul a fost recunoscut la nivel naţional prin includerea în tematica Conferinţei profesionale Biblionet - Future Libraries - noiembrie 2014, Bucureşti, la secţiunea Servicii noi în bibliotecă: Campanii de promovare a bibliotecii şi lecturii. Ne bucurăm că în aceste zile a fost luat drept exemplu în desfăşurarea evenimentelor prilejuite de Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor / Ziua Bibliotecarului de către edituri şi biblioteci.
Înseamnă că merităm nota 10 !
Mâine avem pregătite cărţi şi surprize, oferite prin Atelierul Cuconet-Quilling al bibliotecii, pe care le vom dărui personal, noi, bibliotecarii oneşteni, unei ... Biblioteci de week-end, unde doi oameni frumoşi cinstesc memoria oamenilor şi a locurilor în care şi-au găsit rostul.

ora 16.00
ŞAH: creativitate, consecvenţă şi seriozitate

De patru ani, de când colaborez cu dl antrenor de şah Emil PALADE, am înţeles ce înseamnă pasiunea pentru şah într-un spaţiu public ce nu oferă decât condiţii civilizate şi unde poţi modela şi stimula caractere.

Voluntariatul, că numai despre voluntariat este vorba în demersul dlui Emil Palade, este exemplar şi de consemnat atâta timp cât Atelierul de şah din cadrul bibliotecii îşi desfăşoară activitataea sub îndrumarea sa timp de trei ori pe săptămână iar în vacanţe de patru ori pe săptămână cu o consecvenţă greu de egalat.
Îndrumarea acordată micilor şahişti se regăseşte în rezultatele frumoase pe care aceştia le au în cadrul concursurilor şcolare şi naţionale.
Biblioteca susţine demersul voluntar al dlui antrenor dar şi entuziasmul şi perseverenţa elevilor/copiilor participanţi prin oferirea condiţiilor optime de desfăşurare a activităţii: tablă de şah demonstrativă, table de şah individuale, spaţiu special destinat.
Acum patru ani am demara proiectul „Pledoarie pentru şah” din dorinţa de a impulsiona interesul copiilor pentru aplicaţii scoase din contextul virtual. Văzând interesul acestora pentru competiţie, am menţinut „obiceiul” anual de a ne întâlni în desfăşurarea acestui festival/serbare a şahului în bibliotecă.
Întotdeauna întâlnirile au fost fructuoase, cu participanţi numeroşi şi emulaţie pe tabla de şah.
Fiecare eveniment Pledoarie pentru şah are şi un moment de evidenţiere a celor mai merituoşi. Anul acesta, consultându-mă cu dl antrenor am vrut să să dăm un exemplu participanţilor prin includerea în program a unei partide de şah între Andrei Artan şi Flaviu-Ştefan Mărăşescu. Partida a durat 40 de minute şi a fost câştigată de cel mai mic şi cel mai titrat, Andrei.
Partida a atras atenţia şi adulţilor aflaţi în sală, unii dintre ei luând exemplu şi dorind să rezolve problemele sugerate de domnul antrenor.
În cadrul evenimentului de pe 23 aprilie 2014 participanţii au avut de rezolvat probleme, serioase(!) fiind în competiţie cu ei înşişi.
Voi aminti participanţii: David Dobrescu (cel mai mic dintre participanţi, 6 ani), Catrinel Ciortean, Rareş Comăneci, Andrei Şchiopu, Alexandru Dobrin, George Bucur, Dana Moraru, Teodor Cristea, Rareş Udrea, Mihai Vasilca, Sebastian Ţenchiu, Roxana Iancu, Radu Nuţu, Anca Maria Chirlui, David Repede, Oana Negru, Teo Mihalache. Aceştia au primit diplome de participare încurajaţi fiind de părinţi şi bunici.
Anul acesta am stimulat prin premii pe cei mai consecvenţi, serioşi şi buni dintre copiii participanţi la Atelierul de şah din cadrul bibliotecii, care s-au remarcat de-alungul anilor.
Premianţii au fost:
    Giulia BĂLĂNICĂ – 8 ani (clasa I), Andrei ARTAN – 10 ani (cls. a III-a), Silvia BERESCU – 10 ani (cls. a III-a), Delia LUCA – 10 ani (cls. a III-a), Theodor MITROFAN – 10 ani (cls. a III-a) *, Andreea MONDAN – 10 ani (cls. a III-a, Denisa SEVERIN – 9 ani (cls. a III-a), Victor ALECU – 12 ani (cls. a V-a), David CAPMARE – 12 ani (clas. a V-a), Tudor PRICOP – 13 ani (cls. a VI-a), Ştefan CAPMARE – 15 ani (cls. a VIII-a), Flaviu MĂRĂŞESCU – 15 ani (clas. a VIII-a), Mihai AVRAM – 17 ani (clas. a XI-a)
Anul viitor, ne-am propus de pe acum, vom premia pe cei mai consecvenţi în a fi disciplinaţi şi care vor performa în şah.
Şahul este piatra de încercare a inteligenţei dar şi a disciplinei. Stimulează disciplinarea gândirii creative şi îi învaţă pe copii să-şi ordoneze priorităţile în vederea obţinerii rezultatului sperat în demersul pasiunilor voastre.
Îi felicităm pe toţi participanţii, le mulţumim şi îi aşteptăm la Atelierul de şah din cadrul bibliotecii.
Le dorim succes pe tabla de şah!

Aşa a fost de ziua noastră!

Doina Lili Bălcănaşu – bibliotecar 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu