vineri, 4 aprilie 2014

Povestitorul, copiii şi cărţile lor

2 aprilie este o zi deosebită în calendarul cultural internaţional, când se sărbătoreşte 
“ Ziua internaţională a cărţii pentru copii”.
În anul 1967, UNESCO a ales această zi în cinstea marelui povestitor Hans Christian Andersen. Basmele sale au încântat copilăria multor generaţii de copii.
Scriitor şi poet, celebru pentru basmele sale, Hans Christian Andersen s-a născut la 2 aprilie 1805 în oraşul Odense, Danemarca şi se stinge din viaţă în anul 1875. Încă din timpul vieţii a fost recunoscut de regele Danemarcei pentru creaţiile sale, acesta ocupându-se personal de educaţia lui. Poate de aceea au circulat câteva legende ce spun că scriitorul ar fi avut rădăcini nobile. Nimic din toate acestea nu erau adevărate, familia sa aflându-se doar în slujba regelui.
De mic copil Andersen a dovedit o inteligenţă şi o imaginaţie ieşită din comun.
El şi-a construit un mic teatru de jucărie, făcea hăinuţe pentru păpuşile sale, citea tot ce-i cădea în mână şi învăţa sute de roluri din piesele de teatru pe care le memora foarte repede.
Pentru că la 11 ani rămâne fără tată, munceşte din greu pentru a se întreţine.
La 14 ani se mută la Copenhaga, unde găseşte de lucru ca actor la Teatrul Regal şi până să i se schimbe vocea , pentru că avea o voce plăcută, a cântat ca soprană. Tot aici este recomandat de către un coleg ca scriitor. El ia în serios acest lucru şi se apucă de scris. Mai târziu primeşte din partea regelui o bursă de călătorie şi pleacă prin Europa.
Primul fascicul al poveştilor sale ce vor deveni nemuritoare a fost publicat în anul 1835. Chiar dacă la început ele s-au vândut mai greu, faima lor a crescut mereu. Astfel în anul 1845 Andersen era apreciat în întreaga Europă.
Întrebat dacă doreşte să-şi scrie biografia, Andersen a răspuns:”Am scris-o deja în “Răţuşca cea urâtă”.
Poveştile sale sunt citite şi ascultate cu drag şi astăzi. Generaţii de copii sunt fascinate de personajele din “Crăiasa zăpezii”, "Mica sirenă”, “Degeţica”, "Lebedele”, “Soldatul de plumb” şi multe alte poveşti menite să încânte copilăria.
În portul Copenhaga se află o statuie a Micii Sirene pusă în memoria sa.
Biblioteca “Radu Rosetti” îi găzduieşte cărţile la loc de cinste şi în fiecare an, în această zi , îi aduce un omagiu prin expoziţii de carte şi activităţi specifice în cadrul cărora copiii sunt eroii principali alături de personajele poveştilor sale.
Vă invităm alături de ei să descoperiţi basmele copilăriei pe care cu siguranţă nu le veţi uita niciodată!
Rodica ZAHARIA - bibliotecar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu