vineri, 20 martie 2015

DUO MELOS - doi artişti, doi prieteni ai bibliotecii oneştene






Doi artişti, doi profesori, doi prieteni. Aşa îi cunoaştem pe muzicienii serii trecute.
Ei sunt şi prietenii bibliotecii, participarea lor  în cadrul Stagiunii muzicale fiind o constantă artistică mereu apreciata şi admirată.





Titus Flueraş este lector universitar doctor la catedra de vioară a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi a Extensiei Piatra Neamţ a aceleiaşi instituţii de prestigiu. Absolvent al şcolii de vioară clujene, Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă” (1991), şi-a continuat studiile la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” (1996) şi cursurile de Master la clasa maestrului Ştefan Ruha (1997). A obţinut numeroase premii la concursuri de vioară: Premiul I – Timişoara (1986), Premiul II – Bucureşti (1987), Premiul II- Cluj (1988), Premiul Special al Fundaţiei Transilvania la concursul “Sigismund Toduţă” – Cluj (2003), Premiul I la concursul Citta di Stresa – Italia (1985, 1986), Medalia de Aur la Johanesbourg – Africa de Sud (1993). Deasemenea a concertat ca solist cu orchestrele filarmonicilor din Cluj, Arad, Satu – Mare, Oradea şi a susţinut concerte şi recitaluri în Franţa, Italia, Olanda, Ungaria, Africa de Sud. În iarna anului 2003 a fost invitat de orchestra filarmonică “Mozart” din Viena într-un turneu în China, unde a concertat ca solist.
Anul 2009 vine cu o realizare impresionantă: Titus Flueraş este singurul român câştigător al selecţiei mondiale pentru orchestra simfonică YouTube din cei 3.000 de candidaţi. Mai mult, a fost desemnat concert-maestrul orchestrei simfonice YouTube şi concertează cu aceasta la New-York în celebra Carnegie Hall.


Constantin Andrei este conferenţiar universitar doctor la catedra de chitară a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi a Extensiei Piatra Neamţ a aceleiaşi instituţii. A urmat cursurile de măiestrie ale chitariştilor: John Duarte, Costas Cotsiolis, Michel Sadanowsky, Pablo Marquez şi Claire Stancu Delerue; a cântat ca solist sub bagheta dirijorilor: Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Petre Sbârcea şi Robert Houlihan.
Are o discografie bogată şi a câştigat numeroase premii la festivaluri şi concursuri.
Din cu anul 1990, este prezent în juriul unor prestigioase festivaluri şi concursuri de chitară din ţară şi este invitat să susţină recitaluri şi cursuri de măiestrie în Franţa şi Germania.
În anul 2000, alături de fraţii săi Aurelian şi Adrian, iniţiază “Trio-ul de Chitare Andrei”, susţinând numeroase recitaluri pe scenele celor mai importante instituţii din ţară.
Numele său este legat şi de înfiinţarea la Cluj-Napoca a Festivalului Naţional de Chitară clasică în octombrie 2003, iar din 2005 – Festivalul Internaţional de Chitară TRANSILVANIA, pe care le coordonează din postura de director artistic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu