luni, 11 mai 2015

Generozitate şi talent


Extraordinar, unic, o binecuvântare, fabulos – cuvinte mari, exprimate de către publicul care a fost la concertul din cadrul Turneului internaţional STRADIVARIUS Enescu Experience din seara de 8 mai 2015, de la Cinema Capitol.
Unice momente deoarece nu stă în obişnuitul unui eveniment cultural să se evolueze pe două instrumente speciale:
  • vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702. Vioară cumpărată de către statul român şi care a aparţinut timp de patru decenii celebrului violonist Ion Voicu. Este considerată a fi unul din cele mai bine conservate Stradivariusuri.
  • Pianul Yamaha – unul din cele 8 ,din toată lumea, executate manual la celebra firmă.
O binecuvântare deoarece am avut pe scena de concert doi artişti consacraţi pe plan internaţional, doi virtuozi, care şi-au câştigat dreptul de a evolua pe celebrele lor instrumente: Alexandru Tomescu, pentru măiestria de care a dat dovadă, statul român i-a oferit posibilitatea să deţină vioara Stradivarius, pentru a doua oară, pe o perioadă de 5 ani. Tânărul pianist rus Eduard Kunz a primit dreptul, de la constructorul Yamaha, de a concerta pe acest pian.
Extraordinar! A fost, da, deoarece Oneştiul, datorită relaţiei excepţionale pe care biblioteca o are cu prietenul său, violonistul Alex Tomescu, este unul din popasurile circuitului unui Turneu internaţional.
Fabulos! Concertul, interpretarea şi tema inedit aleasă cu promovări ale lucrărilor mai puţin abordate din compoziţiile lui George Enescu.
Privilegiaţi am fost toţi cei care am participat la aşa eveniment.
La aceste exclamaţii voi adăuga starea de normalitate imprimată acestui tip de eveniment, modestia de care a dat dovadă violonistul Alex Tomescu precum şi atmosfera caldă, ca între prieteni, din cadrul Conferinţei motivaţionale de a doua zi.
O sală plină cu oneşteni, majoritatea tineri, atenţi şi curioşi, atraşi de sinceritatea unui artist care a rupt barierele consacrate între celebrităţi şi public.
S-a vorbit despre muncă, determinare, implicare, cum sa îţi faci viaţa frumoasă şi să-i ajuţi şi pe alţii să găsească plăcerea de a munci valorificându-şi talentul dar şi despre ce înseamnă simţ civic.
Implicarea violonistului Alexandru Tomescu în acţiuni caritabile care-i însoţesc toate turneele, cu vioara Stradivarius, sunt un exemplu de cât de bine convieţuieşte talentul cu generozitatea şi responsabilitatea.
Aşa se face că la acest turneu a alăturat un demers în vederea strângerii de fonduri pentru reabilitarea Casei memoriale George Enescu din Mihăileşti-Botoşani pentru a da şansă unei comunităţi prin conceperea unui centru cultural, pentru a pune în drepturi un obiectiv cultural dar mai ales pentru a cinsti memoria unui mare artist.
Alexandru s-a dovedit a fi prietenul nostru de suflet, un spirit tânăr, talentat dar mai ales un om bun!

Noi, cei din Oneşti, îi mulţumim!

Doina Lili BĂLCĂNAŞU -bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu