vineri, 22 mai 2015

Primii paşi în bibliotecă

Vineri, 22 mai 2015. Se anunţa o zi obişnuită în bibliotecă, până când la intrare se aud voci de copii.
Ce linişte e aici!”- a remarcat un prichindel. Prichindelul face parte din Grupa mare A de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 10, structură la Şcoala Gimnazială nr. 1- Oneşti, dir. prof. Dan Zaharia. Însoţiţi de doamna educatoare, prof. Sofiea Alexa, copiii păşesc încântaţi de ceea ce văd şi dornici să ne cunoaştem, îşi spun aproape toţi deodată numele. O bibliotecă este o bibliotecă! Copiii ştiau deja că vor vedea multe cărţi dar nu se aşteptau, poate, să fie atât de multe. De aceea, odată intraţi la Secţia pentru copii, nu se mai săturau căutând şi povestind despre cărţile şi poveştile pe care le cunoşteau deja. Fascinaţi de cărţile din colecţia „Disney”, nu prea mai auzeau că doamna educatoare le propune să arate ce talentaţi sunt atunci când reproduc un fragment din „Amintiri din copilărie” a iubitului povestitor, Ion Creangă. Revenind totuşi la realitate, ne-au uimit cu felul în care(în cor) au reprodus fragmentul La cireşe”. Gesturile, umorul la care s-a adăugat dulcele grai moldovenesc, pe care doamna educatoare i-a ajutat să şi-l însuşească, ne-au făcut să uităm că în faţa noastră se aflau copii de grădiniţă. Se transformaseră în actori veritabili!
După ce au vizitat şi alte spaţii din bibliotecă, au plecat cu promisiunea că vor reveni alături de părinţi, ca şi cititori. Unii dintre ei au ţinut să ne spună că au mai venit cu părinţii care, la rândul lor, sunt utilizatori vechi ai serviciilor oferite de bibliotecă.
Tot mai des auzim astăzi că nu se mai citeşte. Dacă staţi de vorbă cu aceşti copii vă veţi da seama că lucrurile se mai pot schimba. Totul depinde de noi, dascăli şi părinţi, care, iată, prin exemplul personal, le putem cultiva copiilor dragostea de carte. Trebuie doar să găsim metodele cele mai bune pentru a le „ lipi” celor mici cartea de inimă. Grupa mare A ne-a demonstrat că ei sunt deja cei care iubesc cuvântul tipărit. Felicitări doamnei educatoare şi părinţilor!


Rodica ZAHARIA - bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu