joi, 26 ianuarie 2012

15 IANUARIE - ZIUA CULTURII NAŢIONALE

  
Prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010, publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010, data de 15 ianuarie a devenit, începând cu 2011, Ziua Culturii Naţionale. Alegerea datei a fost motivată de faptul că 15 ianuarie este aniversarea naşterii lui Mihai Eminescu, cel care, după spusele lui Constantin Noica, a fost ,,omul deplin al culturii româneşti”.
În expunerea de motive se arată: „Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.
Iniţiatorii arată că şi alte ţări europene îşi cinstesc valorile prin această sărbătoare.
Astfel, în Spania Ziua Culturii este ziua morţii lui Miguel de Cervantes, în Portugalia - ziua de naştere a lui Luis de Camoes, iar în Italia, de ziua lui Dante în toate oraşele italiene au loc serbări publice, lecturi din opera lui, dezbateri, târguri de carte etc. În Moldova, autorităţile au hotărât deja ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devina Ziua Culturii Naţionale.
Prin această lege, posturile publice de radio şi televiziune sunt obligate să reflecte în mod adecvat evenimentul.
Şi la Biblioteca Municipală ,,Radu Rosetti” au fost programate mai multe activităţi pentru celebrarea Zilei Culturii Naţionale.
  În 24 Ianuarie, simpozionul pe tema Unirii Principatelor Române organizat de Muzeul Municipal de Istorie în colaborare cu Cercul de Istorie ,,Românii şi Europa” a reunit un număr important de participanţi interesaţi de aspecte mai puţin cunoscute ale istoriei noastre. Coordonatorii, prof. Gheorghe Ştirbăţ de la Colegiul Naţional ,,Dimitrie Cantemir” şi dr. Ioan Vasiliu, directorul muzeului, au ţinut prelegeri despre statul modern român între proiect şi realizare, respectiv Unirea Principatelor în opera lui Mihai Eminescu. Liceenii au intervenit cu referate documentate, aducând în discuţie problema formării naţiunilor în Europa şi corelaţia lor cu luptele pentru unificare statală, Convenţia de la Paris, dubla alegere a lui Cuza, personalitatea domnitorului şi politica externă în timpul domniei sale, Guvernul Kogălniceanu şi noile reforme, teme care au captat atenţia auditorului pentru aproape două ore, contribuind la consolidarea deprinderilor de muncă intelectuală ale tinerilor.
Convinşi că „nesfârşita tranziţie, între timp lovită şi de criza zilelor noastre, nu-şi are un remediu real decât în noi înşine, în propria noastră regăsire” (acad. Dan Berindei), că românii îşi pot păstra conştiinţa naţională, demnitatea şi mândria doar prin cultură, vom continua să ne punem eforturile şi pasiunea pentru profesie în slujba patrimoniului românesc, datorită căruia suntem o naţiune, nu doar o populaţie.

Prof. Elena Şerbu
Director Biblioteca Municipală ,,Radu Rosetti”

Un comentariu:

 1. Numele meu este Azmi, vreau să folosesc acest mediu pentru a avertiza oamenii care caută un împrumut, sunt o mulțime de escroci și împrumuturi fals creditor pe internet. Aș dori să împărtășesc mărturia mea despre modul în care ALLAH ma ajutat cu mama Alicia Radu după ce am fost înșelat de 6 creditori. Aproape am pierdut speranța până când ALLAH mi-a folosit ROBBI pentru a obține împrumutul meu de 10.000 de mii de la mama Alicia Radu în mai puțin de 24 de ore fără presiune și cu rate de dobândă de numai 2%.

  Am fost foarte surprins când verificam soldul contului meu bancar și am constatat că suma pe care am trimis-o a fost trimisă direct contului meu fără întârziere. Aș promite că voi împărtăși veștile bune, astfel încât oamenii să poată obține împrumuturi ușoare fără stres. Deci, dacă aveți nevoie de un împrumut, contactați-l pe mama Alicia Radu email: (aliciaradu260@gmail.com) și cu harul lui ALLAH Nu vă va dezamăgi să obțineți un împrumut.

  si puteti in continuare contacta ROBBI care ma prezentat mamei Alicia Radu prin e-mail: (robbi5868@gmail.com)

  De asemenea, puteți să mă contactați prin e-mailul meu: (azmi88455@gmail.com) dacă aveți nevoie de informații despre cum am primit împrumutul meu de la mama Alicia Radu,
  poate ALLAH să continue să binecuvânteze mama Alicia Radu Și este familia

  RăspundețiȘtergere