luni, 25 iunie 2012

POVESTEA NOASTRĂ


De ceva vreme au început să fie răsfoite cărţile poveştilor cu biblioteci de către CĂUTĂTORII de POVEŞTI.
http://www.cautatoriidepovesti.ro/
Şi pentru că biblioteca noastră are de spus multe poveşti, Doina BRUMĂ,  povestitor cu state vechi în bibliotecă, a insăilat pentru căutătorii noştri, POVESTEA NOASTRĂ, a Bibliotecii oneştene.
Să o citim împreună:

Povestea aceasta, care începe acum aproape 20 de ani, s-a cuibărit pentru prima dată în sufletul bibliotecarilor de la Biblioteca Municipală "Radu Rosetti" din Oneşti. Înghesuită în 8 apartamente de bloc, biblioteca nu mai avea, la începutul anilor 90, nicio şansă de evoluţie. Atunci, înarmaţi cu o riglă de 50 de centimetri şi trăgând după ei o căruţă de vise, cei câţiva inimoşi care formau colectivul bibliotecii s-au apucat să măsoare rafturile, pentru a dovedi insuficienţa spaţiului şi a fundamenta studiul de fezabilitate pentru construcţia unui nou sediu de bibliotecă. Au urmat convingerea (nu întotdeauna uşoară), a factorilor de decizie, de la nivel local până la nivel central, aprobarea construcţiei prin hotărâre guvernamentală şi, după repetate demersuri şi modificări ale proiectului, demararea lucrărilor. Desfăşurate sub girul şi cu sprijinul decisiv al Primăriei Oneşti, acestea s-au finalizat în anul 2001, când comunitatea oneşteană a participat la inaugurarea noii Biblioteci...
De aici, povestea noastră se multiplică. Beneficiind de spaţii dedicate: aulă, spaţiu expoziţional, săli de internet pentru copii şi adulţi, spaţiul multifuncţional pentru activităţi neconvenţionale, tânăra echipă de bibliotecari din Oneşti a scris, pe parcursul celor 10 ani, pagină după pagină, poveste după poveste, depăşind până şi cele mai frumoase vise cu care porniseră la drum colegii lor .
Câteva dintre ele?
Povestea despre sunete are în centru Stagiunea muzicală permanentă, desfăşurată în parteneriat cu Academia de Muzică din Cluj, care s-a completat, pe parcurs, după achiziţionarea unui pian de concert, cu multe evenimente muzicale de extraordinară ţinută, dintre care numim aici doar popasurile turneelor Stadivarius, Romanian Piano Trio sau Trio Strad. În povestea aceasta este vorba despre satisfacţiile muzicale oferite unui public sensibil şi educat, pe
de o parte şi despre şansa unei educaţii muzicale de calitate, oferită "pe viu" tinerilor oneşteni, pe de altă parte.
Povestea despre forme şi culori se petrece, de obicei, în spaţiul expoziţional al biblotecii şi descrie traiectoria artistică a mai tuturor artiştilor plastici şi a pasionaţilor de artă grafică din Oneşti, care se afirmă şi îşi găsesc confirmări prin expoziţiile organizate cu ajutorul nostru. Expoziţiile de la biblioteca oneşteană au avut deseori pe simeze lucrări ale "greilor" artei plastice contemporane, cum ar fi Marcel Chirnoagă, Alma Redlinger, Coca Meţianu, Eva Cerbu, Vasile Parizescu, Ion Popescu-Negreni care, cu ocazia inaugurării noului sediu, au pus bazele unei pinacoteci a bibliotecii, prin donaţiile pe care ni le-au oferit.
Povestea despre viitor se numeşte "Alege-ţi profesia!" şi se adresează tinerilor liceeni aflaţi în faţa deciziilor majore de viaţă. Ei sunt invitaţi să ia contact cu reprezentanţi de top ai unor profesii mai puţin cunoscute, care le oferă alternative şi perspective noi asupra drumurilor pe care pot păşi în viitor.
Povestea despre viaţa cărţilor se numeşte "Librăria de criză". În această poveste bibliotecarii încearcă (şi, de 3 ani încoace, s-a dovedit că şi reuşesc) să salveze destinul cărţilor pe care stăpânii lor nu le mai pot păstra. Acestea se adună la bibliotecă, apoi, printr-o mare expoziţie, sunt oferite gratuit celor care le găsesc demne să stea în rafturile lor.
Povestea despre teatru este scrisă de copiii din trupa de teatru "Alfa" a bibliotecii, instruită de una dintre colegele noastre. Aici intră în scenă pasiunea, prietenia, spiritul ludic şi dragostea pentru cei mici, care deja au primit distincții şi au avut câteva premiere foarte reuşite. De fapt, această din urmă poveste s-a desprins din Povestea despre vacanţe, din care mai fac parte şi Atelierul de şah, Atelirul de pictură, cel de lectură şi cel de origami.
Povestea despre vârstnici şi internet este concretizată prin cursurile de inţiere în internet dedicate persoanelor de peste 50 de ani, sub genericul "Navigator 50+". Încă de la inaugurare, în bibliotecă au existat 60 de calculatoare cu acces la internet, dar în ultimii ani, prin programul Biblionet, 17 dintre ele au fost înlocuite cu altele noi, performante, care au permis iniţierea unor astfel de cursuri, cu mare "lipici" la oamenii în vârstă.
Există, de asemenea, Povestea despre timp liber şi educaţie, unde putem enumera proiectele "Voluntarii Bibliotecii", sau "DVD Cultural", sau "Paper's
avatar".
Şi exemplele pot continua... Dar, ca să citiţi pe îndelete "1001 de nopți" marca Biblioteca "Radu Rosetti", vă invităm la noi, la Oneşti. Până când ne vom întâlni, însă, vă oferim un tur virtual al bibliotecii noastre, prin accesarea link-ului:
http://www.onestionline.ro/panoramice/biblioteca/flash/Biblioteca_Biblioteca2012.html
De asemenea, vă invităm pe blogul bibliotecii, la adresa
http://www.biblionesti.blogspot.com/, ca să vedeţi cum se scriu poveştile, zi de zi.
Lectură plăcută şi vă aşteptăm!


Bibliotecar Doina BRUMĂ - șef serviciu

Personajele acestor poveşti puteţi să le vedeţi încadrate în rama paginilor de pe blog: BIBLIOTECARII şi COLEGII de IERI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu