vineri, 21 iunie 2013

Povestea de pe tabla de şah

 
Pornită din dorinţa omagierii unei activităţi de o viaţă în slujba şahului, a regretatului ing. Constantin Bârzoi, şi drept recunoştinţă pentru cele peste 260 de volume cu tematică şahistă donate bibliotecii, continuată cu Atelierul de şah condus de dl Emil Palade, regăsim PLEDOARIE PENTRU ŞAH la cea de a 3-a ediţie care se vrea a fi o serbare a şahului şi o încununare de peste an a perseverenţei şi pasiunii tinerilor şahişti.
Nu a fost un moment de bilanţ ci doar de satisfacţie la gândul că pasiunea şi dorinţa de a face şah a copiilor nu se pierde iar perseverenţa dlui antrenor Emil Palade nu se epuizează.
Şahul este o “treabă” serioasă tratată ca atare de către persoanenele responsabile care au fost prezente la cea de a 3-a ediţie a evenimentului organizat de bibliotecă, Pledoarie pentru şah, joi, 20 iunie 2013, ora 16:00.

Şi nu au fost puţini ţinând cont de faptul că evenimentul s-a desfăşurat într-un interval de timp destinat serbărilor de sfărşit de an şcolar.
 
Evenimentul tratat cu o deosebita seriozitate de întreg personalul bibliotecii a reuşit să satisfacă participanţii aplecaţi peste tabla de şah.
După o introducere destinată evidenţierii rezultatelor Atelierului de şah de peste an, am făcut prezentarea unui şahist oneştean care s-a remarcat în ultimul an prin rezultate demne de evidenţiat:
Andrei ARTAN, născut la 27 mai 2004, elev în clasa a 2-a la Liceul Tehnologic Oneşti.
Dovedind ambiţie, consecvenţă şi dăruire pentru acest joc al inteligenţei a reuşit în 2 ani să obţină categoria a II-a de clasificare la şah.
Calităţile enumerate şi le-a etalat în concursurile la care a paticipat (enumăr doar concursurile desfăşurate la nivel naţional, nu local).
Cupa Speranţelor pentru copii sub 12 ani în anii 2012 şi 2013,
Festivalul Internaţional de Şah “Mihail Sadoveanu” în luna august 2012,
Concursul Naţional Şcolar “Elisabeta Polihroniade”.
 În luna septembrie 2012 a obţinut categoria a III-a de clasificare având un CIV (coeficient intern valoric) de 1046.
După 3 turnee importante, desfăşurate la Călimăneşti-Căciulata a obţinut CIV 1203 şi categoria a II-a.
Menţionăm faptul că a jucat în aceste competiţii cu cei mai buni copii din ţară la categoria sa, reuşind clasificări onorabile (în primii 5 sau primii 3) şi calificându-se pentru Campionatul Mondial de Şah din luna mai 2013 din Grecia. Din nefericire motivele de ordin financiar au fost cele care i-au zădărnicit această deplasare.
Palmaresul său onorează activitatea şahistă oneşteană devenind un model demn de urmat.
Andrei, precum Ştefan cel Mare, este mic la stat dar mare la sfat, aşa că, în continuarea evenimentului ne-a făcut o prezentare a partidei căştigată la Concursul Naţional de şah susţinut în compania lui Sârbu Zeno.
Desfăşurarea demonstraţiei precum şi a concursului de dezlegat probleme au fost făcute sub atenta supraveghere şi îndrumare a dlui antrenor Emil Palade.


 
Concursul a născut pasiuni şi ambiţii presărare cu câteva lacrămioare înecate în batistă deoarece determinarea şi seriozitatea tinerilor şahişti a fost maximă mai ales că la concursul de dezlegat probleme bătălia se dă pe tabla de şah între piesele albe şi negre sub serioasa competenţă a unicului jucător.
Până la final au înţeles cu toţii că evenimentul este o serbare a şahului de la care fiecare a plecat cu o diplomă sau premii.
Trebuie să-i amintim şi să le mulţumim pentru că au venit şi mai ales pentru seriozitatea cu care au tratat acest eveniment. Cei care au întâmpinat greutăţi sunt aşteptaţi cu drag pe toată perioada verii la Atelierul de şah pentru a aprofunda studiul în acest domeniu.

Premii au luat: Mitrofan Theodor, Bălănică Giulia, Berescu Silvia, David Drăgan, Ochian Mara, Luca Delia, Pavăl Mihnea, Alecu Victor, Negureanu Andrei, Martin Andrei, Toader Mihai, Dănilă Valeriu, Sieber Bogdan, Martin Andrei, Moraru Ştefan, Mărăşescu Flaviu, Strugaru Silviu, Tabalae Ionuţ, Capmare Ştefan
Au fost înmânate diplome elevilor: Onel Alexia, Sandu Denisa, Alexe Vlad, Alexe Bianca, Alexe Andreea, Iovu Bianca, Macău Anastasia, Amaricăi Cristian, Popa Rareş, Isaic Ştefania, Abaza Mihai, Avram Mihai, Prohozescu Vlad.
 

Lauda de sine nu aduce a bine, zice un proverb şi chiar dacă nu ne-au murit lăudătorii trebuie să menţionez, spre cunoştinţa celor interesaţi, contribuţia dnei directoare Elena Şerbu, bibliotecarilor Dana Puşcaşu, Mirela Năstase, dnei Camelia Cartaş, personalului de serviciu, contribuţia Atelierului Cuconet-Quilling, donaţia Adrian Balcanaşu care au susţinut acest eveniment începând cu logistica, amenajarea spaţiului, confecţionarea ecusoanelor, a diplomelor, alcătuirea premiilor şi atenţia acordată participanţilor.

Entuziasmul participanţilor, seriozitatea dlui antrenor şi susţinerea bibliotecii ne determină să credem că vom avea şi anul viitor o sărbătoare a şahului.
Că de nu ar fi nu s-ar povesti!

Doina Lili BĂLCĂNAŞU – bibliotecar
- coordonator proiect -

Un comentariu:

  1. 11 partide câștigate de Iudit Polgar, campioană mondială de peste două decenii la feminin cu mari campioni ai șahului masculin
    https://youtu.be/GvJHCIkPb7g

    RăspundețiȘtergere