duminică, 27 octombrie 2013

Ani de lectura publica onesteana = 85


Colocviile bibliotecii onestene anuntate si pregatite din timp au avut o concurenta acerba in extrem de multe si diversificate evenimente din Onesti pe segmentul de timp ales de noi.
Chiar daca ne-ar fi bucurat o afluienta de public numeros, in prima parte a evenimentului, ne-a entuziasmat atentia acordata imaginilor de la eveniment de pe facebook si mesajele voastre.
Bucuria bibliotecarilor a constat in prezenta unui numar important de prieteni-bibliotecari din judet, de prezenta celor doi descendenti ai familiei Rosetti, Ion Varlam si Ion Sturdza si publicul interesat.
Ne-am simtit onorati de prezenta si cuvintele alese ale autoritatilor care ne-au ajutat substantial in buna desfasurare a evenimentului: dl viceprimar Nicolae Gnatiuc, consilierul pe probleme de cultura Adrian Sergentu, consilierul Mihai Sova, tanarul si mereu aproape de de noi bibliotecarii, consilierul Alexandru Cristea.

Multumim reprezentantilor media  prezenti la eveniment care vor putea sa se aplece asupra importantei acestei zile a bibliotecii onestene oferindu-le atatea subiecte  si momente culturale speciale.
In cuvintele de deschidere ale invitatilor s-a remarcat si mesajul deputatului Valerian Vreme, apropiat al bibliotecii noastre, prin intermediul dnei Luminita Patrateanu, care ne-a transmis un “hrisov” conceput pentru acest eveniment.
Colocviile au debutat cu un scurt istoric al bibliotecii onestene in prezentarea Doinei Bruma – sef serv. AEPC, intr-o expunere aprofundata, minutioasa, evocand cronologic  anii de  lectura publica in Onesti insotindu-le cu imagini edificatoare preluate din arhiva bibliotecii.
Eu am reluat prezentarea sustinuta in cadrul Conferintei Nationale ANBPR, Biblioteca onestenilor – certitudini si oportunitati,  la care am adaugat cu respect si obligatie morala pe toti cei care au contribuit la crearea  imaginii noii biblioteci, cu toate proiectele, framantarile si gandurile zamislite din dorinta de a onora in demersul lor cetatenii orasului si cladirea generoasa in care ne desfasuram activitatea. Am atasat imagini graitoare ce demonstraza ca biblioteca noastra este plina de lume si proiecte frumoase.
In pauza dintre sesiuni ne-a cantat si incantat un “produs” al bibliotecii noastre, “copilul nostru de trupa”, Bogdan Nicodim atingand clapele pianului care l-a stimulat si l-a ajutat sa ajunga absolvent al Colegiului de Muzica Piatra Neamt.
In acest interval de timp dar si de acum incolo am admirat o expozitie documentara ”Radu Rosetti” pusa in opera de colega noastra Rodica Butucaru.
La reluarea sesiunii, dir. prof. Elena Serbu a adus in atentie personalitatea complexa a celui care este patronul nostru spiritual, Radu Rosetti precum si simboluri si urme ale Rosettestilor din documentele bibliotecii.
Interventia dlui Ion Varlam ne-a dus in vremurile de restriste comunista care au distrus generatii de boieri carturari si fauritori de neam, dansul situandu-se, prin intreg lantul genealogic, in aceasta erudita componenta a societatii romanesti.
Totodata ne-a vorbit si despre familia sa si printre “varlamisme” ne-a corectat unele greseli din documentarea noastra care s-a vrut a fi pornita mai mult din suflet, componenta cercetare stiintifica lipsind din biblioteca noastra.
Domnul profesor Florin Romandas cu meticulozitate si rigoare de cercetator ne-a condus in genealogia interesanta a Rosettestilor insistand asupra tuturor aspectelor din evolutia acestei familii. Date precise, fapte de glorie sau comune au fost elementele creionarii unui arbore genealogic bogat in boieri de vita nobila.
Momentul emotionant al evenimentului a fost intrarea in scena a celui care a avut  viziunea, determinarea si perseverenta sa ridice actuala cladire a bibliotecii onestene, scotand-o din cele trei apartamente insalubre si redandu-i coordonatele in care noi ne desfasuram, astazi, activitatea, care da sens spatiului cultural onestean. Este vorba de dl prof. Mihai Ciubotaru care a avut o interventie de nivel inalt despre unul dintre Rosettesti implicati in viata localitatii Onesti, avocatul Rene Bogdan.
George Mironescu, doctorand la Universitatea din Iasi, ne-a adus o carte proaspat scoasa de sub tipar, “Actiunea politicilor rusesti in Tarile Romane povestite de organelle oficiale francize” de Radu Rosetti, pe care chiar el a reeditat-o la editura Demiurg.
Initial l-am invitat doar sa ia contact cu documentele bibliotecii noastre referitoare la Radu Rosetti care il intereseaza in documentarea sa pentru lucrarea de doctorat  dar si cu descendentii acestuia in contextul fericit al Colocviilor.  Contactul si invitatia facute virtual, de pe pagina de facebook a bibliotecii, a dus la pana la urma la o prezenta activa, printr-o expunere foarte bine documentata incitand la discutii fructuoase chiar si dupa finalizarea colocviilor. Ii suntem recunoscatori pentru donatia sa in carti si pentru prezenta agreabila plina de modestie.
Interventia Danei Puscasu a adus in atentie donatia Rosetti  care sta la loc de cinste in vitrinele si rafturile bibliotecii noastre elogiind disponibilitatea tuturor descendentilor de a veni si dona din documentele si obiectele stramosilor lor.
Rodica Zaharia a facut o prezentare a cartii lui Radu Rosetti, Amintiri, recent editata la Editura Humanitas.
Editura Magic Print ne-a onorat cu un stand bine structurat pe tot parcursul evenimentului.
Evenimentul, Colocviile bibliotecii onestene, a fost implinit prin finalizarea Concursului de proza scurta Radu Rosetti care si-a declarant laureatii precum si prin lansarea volumului “Antologia Concursului national de proza scurta Radu Rosetti” aparuta sub redactia unui colectiv de bibliotecari la Editura Karta.ro din Onesti in prefata presedintelui juriului concursului, Gheorghe Izbasescu.
Si pentru ca in biblioteca onesteana muzica este la ea acasa, Colocviile s-au incheiat cu … debutul Stagiunii artistice 2013-2014 printr-un Concert de percutie sustinut de Ansamblul de percutie din Piatra Neamt sub bagheta prof. univ. dr. Grigore Pop, la pian conf. univ. dr. Radu Otel.
A fost o zi a emotiilor, a intalnirii cu vechii bibliotecari, a omagierii celor care ne-au parasit si peste toate, a bilantului unei munci tenace de 85 de ani, a bibliotecarilor onesteni implicati mereu in viata culturala a cetatii onorand-o si imbogatind-o.
Continuarea a avut loc a doua zi, pe 25 octombrie cand bibliotecarii onesteni, in cadrul proiectului Alege-ti profesia! s-au dezvaluit in fata liceenilor curiosi sa auda care sunt valentele noului statut al bibliotecarului intr-o epoca tehnologizata si de ce te mai poti implica intr-o profesie cu pasiune atunci cand tentatiile materiale primeaza. Speram ca am reusit sa ii facem sa inteleaga ca este posibil ca prin  incursiunea in cunoasterea de sine alegerea poate tine mai putin de elementul pecuniar si mai mult de pasiunea pentru profesia aleasa.
Noi, am ales sa fim BIBLIOTECARI!


Doina Lili Balcanasu - bibliotecar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu